Oplatí sa poistiť víkendovú chalupu?

22. 02. 2008
Zdieľať

Cez víkend chce každý predovšetkým oddychovať, športovať, užívať si pohodlie. Najlepšie, ak je to v prírode, v ideálnom prípade vo vlastnej chalupe niekde pri vode či blízko lesa. Chýbať nesmie bicykel, v zime lyže, televízor, chladnička, mikrovlnka… Vybavenie chát a chalúp zväčša býva podstatne skromnejšie, ako mávajú majitelia v bytoch či rodinných domoch. Napriek tomu ostáva majetok v hodnote desiatok, niekedy stoviek tisíc korún napospas zlodejom či prírodným živlom. Ochrániť sa pred nimi možno účinným zabezpečením, a tiež poistením.

Podmienky sú všade iné

Princíp poistenia je pritom podobný ako pri klasickom poistení domácnosti. Treba myslieť na základné riziká. Ide napríklad o živelné riziká, ako sú požiar, úder blesku, víchrica, povodeň, krupobitie, pád stromu či zosuv snehu. Niektoré z nich vašej chalupe hrozia viac, iné menej. Poisťovne ich však väčšinou majú zahrnuté v jednom balíku. Nevyhnutnosťou je tiež poistenie pre prípad krádeže. Podľa stanovenej poistnej sumy a v závislosti od rozsahu poistného plnenia sa klientovi stanoví výška poistného. Do poistenia chát a chalúp vstupuje niekoľko faktorov.


Oplatí sa poistiť víkendovú chalupu?

134575

Veľkú úlohu pri určovaní konkrétnej sadzby zohráva napríklad to, ako často chatu či chalupu navštevujete. Dôvodom je celkom logická skutočnosť, že zriedkavo a navyše nepravidelne navštevované objekty bývajú oveľa častejšie terčom neželaných návštevníkov. Preto je výška poistného pri chate či chalupe vyššia ako pri poistení bežnej domácnosti. Navyše sú poisťovne v tomto prípade oveľa prísnejšie pri požiadavkách na zabezpečenie objektu, pokiaľ je v zmluve dohodnuté riziko odcudzenia. Na výslednú hodnotu poistenia za nehnuteľnosť vplýva napríklad zastavaná a obytná plocha nehnuteľnosti, druh a typ nehnuteľnosti, použitý stavebný materiál, vek objektu a podobne.

Napríklad hodnota zrubovej chaty je v porovnaní s murovanou chalupou o niekoľko desiatok percent lacnejšia, preto aj poisťovni za poistenie drevenice zaplatíte menej ako za chalupu. Vo všeobecnosti však možno konštatovať, že každá poisťovňa pristupuje k poisteniu rekreačného objektu inak. Nie je nezvyčajné, ak sa poisťovne zaujímajú o to, či sa chata nachádza v rekreačnej oblasti alebo v obci, kde trvalo žijú jej obyvatelia. Úlohu zohráva aj to, či nehnuteľnosť nie je v záplavovej oblasti. V takom prípade poisťovne chatu buď nepoistia vôbec, alebo len za vysokú sumu. Pri poistení nehnuteľnosti by ste, podobne ako pri domácnosti, mali vziať do úvahy, že poistná suma by mala odrážať reálnu hodnotu poistených vecí. Inak hrozí, že v prípade poškodenia nedostanete od poisťovne vyplatenú sumu podľa vašich predstáv, prípadne budete za poistenie platiť zbytočne veľa.


Oplatí sa poistiť víkendovú chalupu?

134576

Pomôžte si aj sami

Napriek tomu, že policajti rekreačné oblasti – hlavne mimo sezóny – pravidelne kontrolujú, nie je na škodu svoju chatu dôkladne zabezpečiť. Ideálne je nenechávať v chate dlhý čas bez dozoru nič cenné, najmä nie elektroniku, televízor, ale ani záhradnú kosačku a podobne. Každý majiteľ by mal myslieť na zabezpečenie všetkých vstupných otvorov, ktorými sa môže zlodej dostať dnu. Teda vchodové dvere, pivničné okná, okná na prízemí či balkónové dvere. Investícia do zabezpečenia sa v každom prípade oplatí. Pri zasklených častiach je namieste uvažovať o mrežiach, bezpečnostných fóliách či drevených okeniciach. Na dverách by mala byť poriadna zárubňa, pevné dvere a dobrý zámok.


Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: chalupa chata fin poistenie
Zdieľať článok

Diskusia