Dvojica si postavila svoj vysnívaný rodinný dom na pobreží

08.10.2013  |     

V mestečku Thorpness v grófstve Suffolk na východnom pobreží Anglicka si Shauna a Peter postavili vysnívaný dom, ktorý romanticky hľadí na more. Pre život si vybrali toto menšie šarmantné mesto so svojráznymi reštauráciami a obchodíkmi, známe predovšetkým festivalom klasickej hudby.

Peter a Shauna niekoľko rokov snívali o dome v tejto oblasti, no žiaden z tých, ktoré boli na predaj, nespĺňal ich predstavy. Na tento dom natrafili úplnou náhodou. Bol veľmi zanedbaný a vyžadoval si veľkú rekonštrukciu, tak sa im však zapáčil, že sa rozhodli kúpiť ho. Boli presvedčení, že napriek obrovskému úsiliu potrebnému na rekonštrukciu to bude ich dom snov. 

Dom je situovaný mimo centra mesta neďaleko pláže a už pri vstupe vás očarí svojou prívetivou atmosférou s témou mora vyjadrenou výberom farieb a materiálov. 

Bezprostredná blízkosť mora bola hlavnou inšpiráciou a motívom rekonštrukcie celého domu. Lokalita hrá v tomto prípade prvé husle a dodáva domu pôvab.

Vidiecky minimalizmus

Veľkorysé priestory nie sú zavalené množstvom nábytku či dekorácií, ako je to bežné v anglických vidieckych domoch. Tu dominuje samotný priestor doplnený vkusnou kombináciou nového a starého nábytku, vďaka čomu vzniká útulné a prívetivé prostredie. Minimalizmus s vidieckymi prvkami bez výrazných dekoratívnych predmetov a v jemnej farebnosti mora je presne podľa predstáv majiteľov.

Zo vstupnej haly sa cez dvojkrídlové dvere vchádza do obývacej izby, ktorá je veľkým otvoreným priestorom s tromi jasne definovanými časťami – jedálenskou, oddychovou s kozubom a televíznou. Celá miestnosť má takú veľkorysú rozlohu, že vo všetkých troch častiach môžu obyvatelia domu tráviť svoj čas bez toho, aby sa navzájom rušili. Nové sedačky vyrobené v miestnej dielni dopĺňa starý nízky nábytok z miestneho bazára. 

Do domu sa dostanete cez malú predzáhradku a verandu, ktorá poskytuje miesto na posedenie a ochranu pred prírodnými živlami.

Bezrámové sklenené zábradlie neruší výhľad na more. Tvorí bezpečnostnú bariéru, pritom však nebráni výhľadu, ani keď sú dvere otvorené dokorán.

Na jedálenskú časť nadväzuje otvorená kuchyňa, ktorá sa rovnako ako jedáleň či obývacia izba otvára do exteriéru pomocou veľkých skladacích dverí. Dispozičnému návrhu a zariadeniu kuchyne venovala veľkú pozornosť najmä Shauna. Chcela mať istotu, že sa jej v kuchyni bude dobre variť a zároveň sa bude môcť rozprávať s Petrom či priateľmi, ktorí u nich budú na návšteve. Svetlozelená farba kuchynskej linky umocňuje morskú farebnosť priestoru, bridlicová dlažba v rozličných odtieňoch zasa pripomína priemyselné podlahy. Žulové pracovné plochy s kuchynskými pomôckami z nehrdzavejúcej ocele vytvárajú dojem modernej a profesionálne vybavenej kuchyne. 

Interiér celého domu je veľmi striedmy, pôsobí čisto a vzdušne. Útulnosť mu prepožičiavajú dekoračné látky, jedinečné kusy nábytku a všadeprítomné drevo. 

Srdcom domu je jedálenská časť obývacieho priestoru, ktorej dominuje veľký drevený jedálenský stôl s ôsmimi stoličkami vo vidieckom štýle. Domáci ho kúpili v londýnskom obchode so starožitnosťami.

Vysoký a tenký radiátor neprekáža v priestore a výrazne zvyšuje tepelný komfort pri veľkom presklení.

Exkluzívne miesto a fascinujúce pohľady na more robia z tohto romantického domu krásne miesto pre život.

Vtipné dekorácie ako napríklad drevené zvieratká, ktoré sa rozprávajú o nekonečnosti mora dívajúc sa z okna, sú súčasťou veselého a prívetivého domova.

Základom je biela farba

Hlavná spálňa je otvoreným priestorom s dominujúcou bielou farbou a s priznanými trámami konštrukcie šikmej strechy. Posteľ je umiestnená centrálne, tak aby sa z nej dalo cez veľké sklenené skladacie dvere dívať na more. Priestor spálne osviežuje orientálny paraván, ktorý plní funkciu žalúzií. 

Kúpeľňa domácich so sprchou v jednoduchom dizajne je prístupná priamo zo spálne. Jej strop je obložený drevom a rovnako ako v celom dome aj tu dominuje biela, ktorú dopĺňa čierna bridlicová dlažba.

Základom interiéru všetkých miestností na poschodí je priznaná drevená konštrukcia krovu natretá na bielo a biele steny.

Majiteľka miluje starožitné anglické drobnosti, a tak aj moderný domový zvonček radšej vymenila za elegantný zvonec, ktorý keď zaznie, nedá sa nepočuť.

Mysleli aj na to, kam zavesiť mokrý zvrchník, aby trocha preschol na vzduchu. 

Pred veľkým oknom preberá funkciu záclony či závesu jednoduchý biely paraván. 

Majiteľka myslela na každú drobnosť. Uteráky, samozrejme, museli farebne ladiť s celkovou farebnou koncepciou domu. V kúpeľni mali za úlohu osviežiť ľadovú bielu a čiernu.


Text: Kamila Ďuríková
Foto: Carlos Dominguez
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 11/2019 v predaji


Rebelské Vianoce




Predplatné

 

kúpiť v e-shope

 

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky