Rekonštrukcia ho zmenila na nepoznanie. Neuveríte, že ide o jeden a ten istý bytový dom!

26.10.2016  |     

Pozriete sa na fotografiu súčasného bytového domu v Prahe a jeho podobu kedysi – a neuveríte, že ide o jeden a ten istý dom. Moderná rekonštrukcia nielen zvonku, ale i zvnútra úplne zmenila atmosféru jednotlivých bytov a priam pozýva na návštevu. Nie je len krajší, ale i podstatne zdravší.

Dom v záhradnej štvrti z tridsiatych rokov minulého storočia s piatimi prenajímateľnými bytovými jednotkami bol podobným, akých v každom meste nájdeme niekoľko. Poznáme ich väčšinou na základe ošarpaných stien, páchnuceho interiéru a nižších cien za bývanie. Architekti z pražského štúdia No Architects však dokázali takýto dom premeniť na pohodlné moderné bývanie s veľkými terasami a pôsobivým priestranným interiérom bytov. Tento a vlastne celá štvrť, ktorá je postavená v rovnakom štýle bola investíciou prosperujúcich živnostníkov za lepších čias prvej republiky.

Bližšie k záhrade aj z poschodí

Jednou z nevýhod pôvodného domu bol fakt, že i keď dom mal vlastnú záhradu, obyvatelia vyšších poschodí si ju mohli užiť len vtedy, ak prešli cez celé schodisko na prízemie – z bytov žiadny bližší vizuálny kontakt so záhradou nemali. To bol stav, ktorý sa rozhodli architekti Daniela Nováková Baráčková a Jakub Filip Novák riešiť. 

„Rekonštrukcia tohto domu si vyžiadala rozvinutie predností tohto unikátneho typu komunitného bývania. Ideálne tak, aby z bývania v záhrade a v pokojnej štvrti profitovali všetci jeho obyvatelia rovnako,“ vysvetľujú architekti svoj pohľad na jeden z momentom rekonštrukcie. 

Na jednotlivých podlažiach vytvorili vzdušné, veľké a nenápadne zastrešené terasy. Časť terasových dosiek je preložená plexisklom, po ktorom sa dá chodiť. Týmto je zabezpečené, že spodné byty nie sú tienené a neprichádzajú o tak dôležité svetlo.

Vetracie šachty na mieru

Technickou zaujímavosťou stavby je aj patent architektonického štúdia No Architects, ktorý pri tejto rekonštrukcii plne využili – ide o unikátny systém vetracích šácht, ktorého súčasťou je pol kilometra drážok rozvedených pod novým zateplením domu. Tieto vetracie šachty a drážky kompenzujú absenciu kvalitnej hydroizolácie u pôvodnej stavby a predchádzajú hromadeniu vlhkosti, tým pádom aj vzniku plesní, s ktorými sa stretávajú susedné zateplené domy.

Bez navýšenia rozpočtu

„Takto sme predišli vzlínaniu kapilárnej vlhkosti a druhotne interiérovým plesniam, s ktorými sa stretávajú niektoré okolité domy zateplené bez rozmyslu. Tak, ako pri každej investícii do spoločného majetku, i tu hrala úlohu každá koruna. Vďaka pôvodnému realistickému odhadu však bola rekonštrukcia dokončená bez potreby prekročiť vstupný rozpočet. Nevyhnutnou časťou tohto postupu bola aj recyklácia všetkých pôvodných výplní otvorov a ďalších prvkov stavby,“ objasňujú architekti potrebu vytvorenia vetracej šachty a reálneho odhadu.

Nový výhľad zo strechy

Obyvatelia bytov na vrchnom podlaží dovtedy nepoznali ani možnosť, ktorú im dnes naskytuje strecha. Architekti otvorili z najvyššieho poschodia v streche výhľad na Prahu. Atmosféra interiéru tohto bytu pripomína prirodzené podkrovné bývanie priamo pod slnkom. Interiér je charakteristický svetlými bielymi povrchmi a kombináciou s kontrastnou čiernou. Drevené povrchy priestor zjemňujú a zútulňujú.

Čerešničkou na torte bolo vytvorenie posedenia na prízemí a úprava záhrady do formy parčíka pre obyvateľov domu, v ktorom nájdu svoje možnosti vyžitia a relaxu aj deti. 

Rekonštrukcia bytového domu z tridsiatych rokov v kocke

Architekti: No Architects
Rok realizácie rekonštrukcie: 2015
Zastavaná: 120 m2
Pozemok: 700 m2

Text: Sabína Zavarská
Foto:  Tomáš Brabec

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky