Rodinný dom v chatovej kolónii vyčnieva zaoblenými hranami a nezvyčajnou fasádou

05.05.2017  |     

Táto stavba architektonického ateliéru MIMOSA rozprúdila diskusie medzi verejnosťou i odborníkmi.

Odvážny dom vytvorený inovatívnym prístupom, popierajúci mnohé z pravidiel klasických domov, na ktoré sme zvyknutí je navyše drevostavbou v pasívnom štandarde.

Popiera zaužívané

V modernom období minimalizmu, ostrých hrán a prísnej geometrie je zaujímavé vidieť dom s mäkkými oblými tvarmi, ktorý pôsobí akoby do svojej podoby sám vyrástol. Mäkký efekt je vytvorený nielen vďaka jeho tvaru, ale aj atypickej fasáde. Tá je vytvorená zo štiepaných šindľov, ktoré ľahko kopírujú nezvyčajný tvar domu. Vďaka fasáde dom taktiež ešte výraznejšie vrastá do prírodného prostredia, v ktorom stojí.

Investori nechceli škatuľu

Domy v okolí tejto stavby zväčša nemajú žiaden konkrétny architektonický rukopis – sú postavené podľa chuti a schopností vlastníkov, pôsobia rôznorodo a neraz chaoticky. „Nami navrhnutý dom je tak trochu tvarovou hračkou motivovanou želaním jeho budúcich obyvateľov. Túžili mať „mäkký“ dom, ktorý nebude škatuľou a bude postavený z prírodných materiálov,“ vysvetľujú architekti, ktorí vytvorili projekt domu a stáli pri jeho realizácii.

Novostavbu umiestnili logicky na severnú polovicu pozemku, tak, aby mohla byť južná časť využitá ako záhrada a poskytovala domácim súkromie. Veľkosť domu architekti odvodili od požiadaviek majiteľov, ale v súvislosti s miestnymi pravidlami a okolitými stavbami.

Zo severu zatvorený, otvorený do záhrady

Dispozičné riešenie domu je odvodené od jeho orientácie na pozemku a voči svetovým stranám. Obytné a spoločenské priestory sú orientované smerom do záhrady, obslužné a technické miestnosti sú zase umiestnené v severnej časti domu, ktorá je z pohľadu z exteriéru prakticky uzatvorená. Nachádza sa tu zastrešený vstup do domu. Z južnej strany orientovanej do záhrady sú osadené väčšie okná a presklenia, dvere na prízemí umožňujú vstup na terasu priamo z obývacej izby. Tvar domu v prízemnej časti zdôrazňuje vstup a otvorenie smerom k záhradnej terase.

Na prvom nadzemnom podlaží sa nachádza spoločenský priestor rozčlenený na kuchyňu s jedálenským stolom, obývaciu izbu. Tiež sa tu nachádza jedna samostatná izba. V severnej časti prízemia je okrem schodiska šatník a technická miestnosť – práčovňa. Na druhom nadzemnom podlaží sa nachádzajú dve hygienické miestnosti – kúpeľne s toaletou a tri samostatné izby – vrátane spálne rodičov.

Konštrukčné riešenie

Z konštrukčného hľadiska je dom drevostavbou z masívnych drevených panelov. Plášť je zateplený drevovláknitou izoláciou, finálnou vrstvou sú smrekovcové šindle. „V interiéri je vo veľkej miere priznaná konštrukčná podstata domu – masívne drevené panely stien a stropov. Časť stien je opatrená šindľami a hlinenou omietkou. Podlahy v celom dome sú kaučukové,“ uvádzajú architekti vo svojej správe.

Objekt je vykurovaný tepelným čerpadlom vzduch-voda, vďaka osadeniu rekuperácie dosiahla stavba pasívny štandard.

Rodinný dom Dobříš

architektonické štúdio: Mimosa architekti

spolupráca: Růžena Šenoldová
lokalita: Dobříš, Česká republika
úžitková plocha: 171m2
realizácia: 2016

Text: Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Na Kysuciach stojí mobilný obytný modul, ktorý prináša viaceré originálne riešenia

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom špeciál 3/2019


Veľký sprievodca novými bytmi




kúpiť v eshope

Najnovšie príspevky