Rekonštrukcia rodinného domu v Štiavnických vrchoch

11.04.2019  |     

Ak ste mali starých či prastarých rodičov na vidieku, určite si pamätáte na typické podlhovasté domy s gánkom siahajúcim hlbšie do pozemku. Za domom spravidla býval ďalší dvor, kde domáci chovali hydinu a dobytok a za ním nasledovala záhrada.

Podobný dom v Jabloňovciach sa stal predmetom modernej rekonštrukcie. Pozrite sa, ako túto premenu realizovali architekti Martin Mihaly a Matej Mihalič.

Dlhé úzke pozemky, rovnaké domy

Jabloňovce sú rozľahlá dedina, ktorá sa tiahne po úpätí Štiavnických vrchov. Parcely, na ktorých stoja pôvodné domy, tvoria úzke pásy, podobne ako v mnohých slovenských dedinách. Také sú aj domy, ktoré majú svoju hierarchiu aj vo vnútri. Možno viete, že „predná izba“ bola kedysi najcennejšou a slúžila len ako reprezentatívny priestor. Hospodárske časti boli na opačnom konci. Takmer každý takýto pozemok mal aj stodolu. 

 

Z hospodárskych častí spoločenské

Jednou z najdôležitejších funkčných zmien rekonštruovaného domu bola premena hospodárskej časti na spoločenský priestor a hospodárskeho dvora na oddychovú zónu. Tak vznikla nová denná časť domu, napojená na vonkajšiu terasu. Samozrejme, dôležité pre majiteľov i architektov bolo ponechať domu pôvodný vidiecky charakter. 

Čo urobili najskôr?

Architekti najskôr odstránili hospodársku časť domu, čím vznikol dostatočný priestor pre nové miestnosti. „Výrazným prvkom pôvodného objektu bola strecha a konštrukcia krovu, drevo dávalo domu rustikálny charakter, jednoduchosť a čitateľnosť konštrukcie zas pocit účelnosti. Princíp tradičnej organizácie domu bol zhmotnený v jednotnej línií strechy. Patina starej krytiny zároveň objektu dáva nádych trvácnosti. To všetko boli momenty, ktoré sme chceli pretaviť aj do budúceho domu,“ vysvetľujú základ koncepcie rekonštrukcie

Dva v jednom

Tým, že obytná zóna bola presunutá do centra záhrady, bolo treba postarať sa o jej súkromie. Situáciu vyriešilo uzatvorenie pozemku zo západnej strany. Želaním majiteľov bolo, aby dom po rekonštrukcii mal aj saunu, sklad a garáž. Inšpiráciou architektom boli susedné stodoly. Nový objekt je uložený tak, aby vytváral chránený vonkajší priestor – súkromný dvor. Stále zostalo dosť pozemku na pestovanie zeleniny. Aj táto nová „stodola“ prísne vychádza z podoby miestnych stodôl.

Ako je riešená dispozícia? 

Po vstupe do zrekonštruovaného domu sa ocitnete medzi dvoma svetmi.  Napravo sú miestnosti starého domu, ktoré autori premeny ponechali bez zmeny. Naľavo je nová prístavba z dreva a skla. Nad jedálňou a kuchyňou vznikol podkrovný priestor, kde je hosťovská izba s výhľadom do obývačky. Dennú zónu predstavuje prevýšený priestor, ktorý má priamy kontakt so záhradou. Medzi obývačkou a kuchyňou sa nachádza krb. Výrazným prvkom interiéru sú V-stĺpy, ktoré budú vyplnené knihami.

Gánok musí byť

Pristavaná časť domu nadväzuje na pôvodnú architektúru aj predĺžením gánku, ktorý ohraničuje stĺporadie. Na prednej fasáde sa veľa nezmenilo – zámerne. Hmota novej časti domu, i nová strecha sa napájajú na pôvodnú stavbu bez rušivého momentu. 

 

Rekonštrukcia RD Jabloňovce v skratke

architektonický ateliér: atelier11.sk

architekti: Ing. arch. Martin Mihaly, Ing. arch. Matej Mihalič

lokalita: Jabloňovce, SR

projekt: 2013 až 2014

realizácia: 2014

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: atelier11.sk

TIP: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste | Pohodo.sk

Tagy:
rodinné domy chalupy vidiecky štýl rekonštrukcie domov vidiecke domy

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Energeticky sebestačný mobilný dom ponúka plnohodnotné bývanie

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom 8/2019 v predaji


„Polovičný dom“ za polovičnú cenu




Predplatné

 

kúpiť v eshope

 

 

 

 

 

 

Najnovšie príspevky