Zdroj: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Ako prepojiť moderné prvky s duchom starej chalupy

21. 09. 2022
Zdieľať

Architekt prirodzene začlenil sklo a prírodnú oceľ do vidieckej stavby tak, aby svetlo a priestor dominovali a vytvárali DNA domu s atmosférou podporenou súčasným umením. Pomyselným srdcom objektu sa stala jedáleň s kuchyňou otvorená do krovu, v ktorom dominuje kovová lávka prepájajúca galériu so sklenenou terasou.

Pôvodná vidiecka stavba stojí v uličnom rade pôvabnej dedinky ležiacej v oblasti zvanej Česká Kanada neďaleko Novej Bystřice tesne na hranici s Rakúskom.

Vidiecka chalupa s moderným dizajnovým interiérom

Projekt rešpektuje hmotu historického objektu. Zdroj: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Zadanie zo strany investora

Investorom je moderná dvojica manželov s piatimi deťmi už na univerzitách. Ich požiadavkou bolo vytvorenie troch nových oddelených spální (keď deti a ich partneri prídu na návštevu), zachovanie charakteru stavby v zmysle rešpektovania rázu 150-ročného vidieckeho domu a vytvorenie priestoru na zbierku súčasného umenia, veľkú knižnicu a bicykle.

Vidiecka chalupa s moderným dizajnovým interiérom

Pomyselným srdcom objektu sa stáva jedáleň s kuchyňou otvorená do krovu. Zdroj: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Neobvyklé zadanie

Prepojenie moderných architektonických prostriedkov – skla, svetla a čistých minimalistických foriem – s duchom starej chalupy. Zámerom rekonštrukcie bolo vytvoriť miesto stretnutia a oddychu pre početnú rodinu, vyhovieť súčasným nárokom na komfort a podčiarknuť autentickosť prostredia i domu.

Prečítajte si tiež
Kachľová pec, aj stôl z masívu. Interiér čarovnej kamennej chalupy prešiel vydarenou rekonštrukciou

Zvláštne okolnosti a špecifikácie stavby

Projekt rešpektuje hmotu historického objektu s tradičnými stavebnými postupmi a zároveň zjednocuje a vizuálne rozširuje daný priestor vo všetkých smeroch. Hlavnými znakmi stavby sú svetlo, prirodzenosť, prepojenie interiéru s exteriérom, spoločný priestor na komunikáciu, ale aj intímne súkromné miesta. Dom sa stáva odvážnym predstaviteľom priestoru, ktorý má nielen plniť účel bývania a rodinného pohodlia, ale aj prinášať radosť zo zbierania súčasného umenia.

Vidiecka chalupa s moderným dizajnovým interiérom

Hlavnú úlohu v interiéri hrajú tradične opracované povrchy – tesané trámy, svetlo, drevo, prírodná oceľ, gletovaná omietka, podlahy z cementovej stierky a duba. Zdroj: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Veľkosť stavby

Dispozícia 5 + kk zahŕňa vstupnú halu a hlavné obytné priestory na prízemí, dve nové spálne sú umiestnené na prvom poschodí. Prízemie má rozlohu 107 m² a prvé poschodie 80 m². V minulosti bola obývaná len spodná časť domu, poschodie slúžilo ako skladisko starých nepotrebných vecí. V rámci rekonštrukcie sa vybudovalo nové horné poschodie s veľkým zaskleným štvorcovým vikierom, pričom sa zachoval pôvodný tvar strechy. Horným poschodím prechádza neobvykle riešená zasklená lávka vedúca na nový sklenený balkón s výhľadom na les.

Vidiecka chalupa s moderným dizajnovým interiérom

Okná sú otvory, vlastné čisté priehľady bez rámov vyzývajúce na vychutnávanie si otvoreného priestoru okolitej prírody.  Zdroj: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Použité materiály

Hlavnú úlohu v interiéri hrajú tradične opracované povrchy tesané trámy, svetlo, drevo, prírodná oceľ, gletovaná omietka, podlahy z cementovej stierky a duba. Okná sú otvory, vlastné čisté priehľady bez rámov vyzývajúce na vychutnávanie si otvoreného priestoru okolitej prírody. 

Inovatívne riešenia a postupy

Predovšetkým prirodzené začlenenie skla a prírodnej ocele do vidieckej stavby tak, aby svetlo a priestor dominovali a vytvárali DNA domu s atmosférou podporenou súčasným umením. Pomyselným srdcom objektu sa stáva jedáleň s kuchyňou otvorená do krovu, v ktorom dominuje kovová lávka prepájajúca galériu so sklenenou terasou.

Prečítajte si tiež
Veľa driny, potu aj investícií. Majitelia nevideli len ošarpanú chalupu, dali jej druhú šancu a dnes žijú svoj veľký sen

Lávku tvoria dve oceľové dosky slúžiace ako zábradlie a sklenená transparentná podlaha. Jedáleň postupne prechádza do otvoreného priestoru, je prepojená s terasou a pergolou a následne so záhradou, harmonicky posadenou do svahovitej lúky. Láka na posedenie s výhľadom do krajiny i na staré stromy pred ňou.

Vidiecka chalupa s moderným dizajnovým interiérom

Do spální na hornom poschodí vedie kovové schodisko z prírodnej ocele. Zdroj: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Zvláštnosti z pohľadu autora

Do spální na hornom poschodí vedie kovové schodisko z prírodnej ocele, vytvárajúce kompaktnú sochársku hmotu umiestnenú v strede domu. Celá premena objektu trvala jeden rok. Zásadný vizuálny podiel na výsledku má predovšetkým osvietená a tvorivá investorka, ktorá svojím vyberaným vkusom premenila obytný priestor na galériu súčasného umenia. 

Projekt Chalupa Albeř

Autor interiéru: Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

Interiér bol zaradený do súťaže Interiér roka 2021, ktorá bola slávnostne vyhodnotená koncom apríla v pražskom Centre súčasného umenia DOX. Pozrite si prehľad víťazov všetkých kategórií.

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy Interiér roku moderný dizajn prírodné interiéry rodinné domy vidiecke domy vidiecky štýl víkendové domy
Zdieľať článok

Diskusia