Moderný nízkoenergetický drevodom s krásnym výhľadom na Bratislavu

06.09.2019  |     

Južný svah, dostatok slnka a úžasný výhľad charakterizujú jednu z najlukratívnejších lokalít v Bratislave – Briežky. V rámci vznikajúcej výstavby zaujme jednoduchý prízemný dom umiestnený v hornej časti kopca. Jeho minimalistický tvar a strohá fasáda sa vymykajú tradičným predstavám o drevostavbe. A predsa ňou je.

Majiteľke neprekážajú teplotné rozdiely, veterné miesto, dokonca ani občasné šliapanie do kopca. Ako sama vraví, za ten pohľad na mesto tých pár minút navyše určite stojí.

Jednoliaty kváder 

Napriek svahovitému terénu sa podarilo majiteľom vytvoriť rovný pozemok kopírujúci vrstevnicu.  Pozdĺž jeho zadnej hranice osadili sivý kváder s plochou strechou. Už samotná orientácia tak predurčila dom na pasívne využitie solárnej energie – všetky obytné miestnosti sú orientované na juh, kde okrem krásneho výhľadu využívajú aj tepelné zisky. Zároveň však bolo potrebné zabezpečiť aj letnú tepelnú pohodu. Využili na to vonkajšie tienenie južných okien žalúziami a  vetranie s rekuperáciou. Na severnú stranu sú orientované skôr doplnkové priestory – technická miestnosť, kúpeľne, kuchyňa a pod.

„Napriek tomu, že ide o drevostavbu – a to nemyslím drevotriesku alebo OSB dosky, kde väčšinu materiálu tvoria rôzne lepidlá, ale skutočné drevo –, na exteriéri objektu by ste to nezistili. V tomto prípade je drevo vnímané ako kvalitný stavebný materiál, ale nie je nevyhnutné jeho uplatnenie na fasáde, ako je zvykom pri väčšine drevostavieb. Nie každý investor, ktorý má záujem o drevostavbu, túži po priamom kontakte s drevom, predovšetkým po jeho použití v exteriéri,“ vysvetľuje architektka Eva Kutišová.

Exteriér domu je poňatý minimalisticky – ide o jednoduchý sivý kváder so zvýrazneným vstupom. Veľkoplošný cembonitový obklad fasády v kombinácii so sivou omietkou a antracitovými okennými rámami vytvára jednoliaty rámec, do ktorého sú umiestnené čisté zasklené plochy. 

Na pestovanie byliniek, jahôd, paradajok, čili papričiek a tekvíc je určený vyvýšený záhon vpravo od vstupnej brány.

„Každý individuálny projekt je výsledkom spolupráce zadávateľa a architekta, ide o proces hľadania správneho riešenia, optimálneho z hľadiska úžitkového, energetického, ekologického a estetického.“

Ing. arch. Eva Kutišová, autorka projektu

Tip: Všetky dekorácie a bytové doplnky na jednom mieste

Interiér podľa Pera 

Majiteľka domu bývala dlhé roky v staromestskom byte v centre Bratislavy. Keď však dcéra dosiahla dospelosť, začala zvažovať možnosť, že byt prenechá jej. Túžila po vlastnom tichom mieste v lone prírody, avšak nie ďaleko od centra a od práce. Vinohrady na kopci poznala z častých vychádzok, a keď sa naskytla možnosť kúpiť tu pozemok, ani na chvíľu nezaváhala. Spoločnosť jej tu robí anglický pointer s menom Peris, no všetci ho volajú Pero (perro znamená po španielsky pes). Tento verný spoločník chtiac-nechtiac ovplyvnil aj interiér domu.

„Materiál i nábytok som volila s ohľadom na Pera. Chcela som, aby bol praktický a ľahko udržiavateľný. Netúžim byť otrokom domácnosti, no ani vyháňať neustále Pera von,“ vraví pani Jarmila a usmeje sa na štvornohého priateľa. V dome sa využíva elektrické podlahové vykurovanie, v zime sa prikuruje akumulačným kozubom. „Kozub akosi k domu patrí. Je pre mňa symbolom pohody a relaxu,“ vraví domáca pani.

Dom je rozdelený na dennú a nočnú zónu, ktoré oddeľuje menšia chodba. Svoju vlastnú izbu tu má nielen dcéra Terezka, ale dokonca i štvornohý chlpáč. Ten počas noci stráži dom v odľahlej hosťovskej izbe pri hlavnom vchode.

„Roky sme na kopec chodievali s deťmi na vychádzky viacerí z bytovky. Veľmi sme si to tu obľúbili. Keď sme pozemky kúpili, bol tu ešte vinohrad a dúfali sme, že raz si tu postavíme domy. Po 18 rokoch sa náš spoločný sen stal skutočnosťou.“ Jarmila, majiteľka

Katkin pohľad

Moderný nízkoenergetický drevodom som veru v takomto strohom stvárnení nečakala. Dom osadený v nádhernej prírode však pod chladným povrchom ukrýval úprimné srdce. Najviac ma očarili príjemné majiteľky. Z tejto návštevy som odchádzala s túžbou okamžite niekam vycestovať, no ešte predtým vyhodiť polovicu vecí, čo sa tlačia v mojich skriniach.

Kým sivý exteriér ma nechával chladnou, ich minimalisticky poňatý interiér ma oslovil okamžite. Všetko tu má svoj účel, všetko má svoje miesto. Veľmi sa mi páči, ako všetky izby plynule nadväzujú na terasu i záhradu s nekonečným výhľadom na Bratislavu. S prírodou je však úzko prepojený nielen dom, ale i majiteľky a je to práve ich dobrodružný duch, ktorý mu dáva nevšedný, príťažlivý rozmer.

AUTORKA

Ing. arch. Eva Kutišová

www.atrium-sk.sk

Dom v kocke

Energetická trieda: A1

Konštrukcia: drevená stĺpiková konštrukcia

Okná: plastové - profil Rehau Geneo, Trojsklo Ug= 0,5 W/(m² . K)

Strecha: plochá strecha s ukončenou mPVC izoláciou Sikaplan

Tepelné izolácie: URSA Pure One, hrúbka 200 mm + zateplenie drevovláknitou doskou 60 mm

Technika: elektrické podlahové vykurovanie, riadené vetranie s rekuperáciou 

Realizácia: ATRIUM SK

individuálna drevostavba

plocha pozemku 600 m²

zastavaná plocha 133 m²

lokalita Bratislava, Briežky

TEXT EVA KUTIŠOVÁ A KATARÍNA PAUKEJE
FOTO MIRO POCHYBA
ZDROJ časopis Môj dom 8/2019

Tagy:
nízkoenergetické domy rodinné domy drevostavby

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Rodinný dom v Nitre: Interiér vo vidieckom štýle a veľká zimná záhrada

Najnovšie knihy a časopisy

Môj dom špeciál 3/2019


Veľký sprievodca novými bytmi




kúpiť v eshope

Najnovšie príspevky