Moderný zrubový dom v nízkoenergetickom štandarde ideálny pre pohodu a relax

19. 10. 2017
Zdieľať

Ako si predstavujete absolútne pohodlie na dovolenke alebo víkendovom pobyte? Príjemná drevená vila, terasa s vírivkou, galéria v podkroví domu, príroda všade okolo a predsa len nerušené súkromie... Takto nemusí vyzerať len miesto, kde sa určite oplatí ísť na víkend alebo na dovolenku, ale aj nový trvalý domov.

„IT volá domú”

Krásna veľká drevostavba je moderným zrubovým domom v nízkoenergetickom štandarde. Stojí na okraji obce v Podkrkonoší. Jej majitelia mali veľmi blízky vzťah k tomu kraju napriek tomu, že v ňom dlhší čas nežili. Kedysi v lokalite bývali približne dvadsaťpäť rokov, teraz sa sem opäť vrátili, aby strávili svoj dôchodok v obľúbenom prostredí.


Drevodom v Podkrkonoší

Drevodom v Podkrkonoší
Martin Zeman

Zároveň chceli byť blízko vnúčat, ktoré tu žijú, ale nie v jednom dome, pretože nie sú zástancami viacgeneračného bývania. Tvrdia, že každá rodina má mať vlastný priestor na bývanie. Dom syna sa nachádza na protiľahlom kopci a je viditeľný, keď opadá lístie na stromoch na pozemku – takýto kontakt medzi rodičmi a dospelými deťmi s rodinou je absolútne dostačujúci, nie?

 


Drevodom v Podkrkonoší

Drevodom v Podkrkonoší
Martin Zeman

Moderný a praktický

Majitelia túžili po modernom, praktickom a ľahko udržiavateľnom interiéri. Jednu izbu domu si nechali na odkladanie pamiatok po predkoch, ktorá slúži prakticky ako hosťovská izba. Celý interiér je presiaknutý modernou kombináciou dreva a kovu, drevené prvky sú ošetrené svetlou lazúrou. Vďaka bielenému drevu na stenách a stropoch bude interiér pôsobiť teplo, svetlo a príjemne aj počas tmavých dní, a to aj po rokoch.


Drevodom v Podkrkonoší

Drevodom v Podkrkonoší
Martin Zeman

Na prízemí sú spálne aj obývací priestor s kuchyňou

Do domu sa vchádza približne uprostred jednej z dlhších stien. Prízemie pozostáva z dvoch častí. Napravo od vchodu nájdete spálne a kúpeľňu, naľavo spoločenskú časť. Priestor spája jednotná podlaha – dlažba s dekórom dreva, aby nepôsobila v drevostavbe zrubového typu rušivo. Najvýraznejším prvkom v obytnej časti sú originálne kachle od majstrov z Poděbrad, ktorí vytvárajú aj i exteriérové plastiky a keramiku. Nie sú však zapojené do rozvodu tepla, pretože v podlahovom kúrení nesmie byť veľmi vysoká teplota. Sú určené špeciálne pre vytvorenie pohody a relaxu.


Drevodom v Podkrkonoší

Drevodom v Podkrkonoší
Martin Zeman

Dôležitý faktor: výhľad

Podobne, ako je to v iných moderných domoch, i tu mala byť celá spoločenská časť odhalená hore až po strop – vysoký strop dáva spoločenským priestorom špeciálnu atmosféru. Avšak v tomto prípade by bolo veľkou škodou prísť o výhľad. Výsledkom bol kompromis. Nad kuchyňou a jedálňou sa nachádza strop nad ktorým vznikla otvorená galéria s útulným posedením a nádherným výhľadom do prírody. Je tu i priestor na prácu, šatňa a odkladací priestor..  

 


Drevodom v Podkrkonoší

Drevodom v Podkrkonoší
Martin Zeman

Drevodom v Podkrkonoší v kocke

Realizácia: WOOD-LIFE CZ s.r.o.

Lokalita: ČR

Zastavaná plocha: 148 m2

Úžitková plocha: 213 m2

Rok realizácie: 2015

Technické údaje

Spodná stavba: betónová základová doska

Stavebný systém: zrubová konštrukcia z lepených hranolov s drevenou izoláciou a obkladom

Krov: drevený – sušený lepený smrek

Strešná krytina: betónová krytina Mediterrán

Okná: drevené

Zasklenie: izolačné trojsklo

Podlahy: na prízemí keramická, na poschodí plávajúca

Vykurovanie: podlahové vykurovanie, elektro kotol a krbové kachle

Vybavenie: centrálny vysávač Husky

Sabína Zavarská

Foto: Martin Zeman

Kategória: Návšteva
Tagy: chata drevodomy moderná architektúra nízkoenergetický dom zruby
Zdieľať článok

Diskusia