Fascinujúce bývanie pre dôchodkyňu, ktorá sa rozhodla žiť v prírode

17. 10. 2019
Zdieľať

V súčasnosti sa úspechu tešia stavby, ktoré chránia súkromie majiteľov rôznymi spôsobmi. Niektoré využívajú pôdorys v tvare písmena T alebo L, iné umiestňujú súkromný exteriér doprostred samotnej stavby.

Vytvoria tak átrium, kde rodina môže stolovať, relaxovať, pestovať zeleň. Podobne uvažovali aj kolumbijskí architekti pri projekte Ortega Mora House, i keď dom nestojí v blízkosti iných.


Ortega Mora House

Ortega Mora House
Alejandro Arango

Kontakt s prírodou z oboch strán

Väčšina takýchto domov má štvorcový pôdorys s vykrojeným stredom, ktorý tvorí átrium. Architekti zo štúdia Estudio Transversal vytvorili zaujímavý trojuholníkový dom s vonkajším priestorom uprostred troch na seba nadväzujúcich celkov. 

Prečítajte si tiež:

V nádhernom prostredí Súľovských skál si nechali postaviť montovanú drevostavbu na kľúč

Átrium plní viacero funkcií – okrem toho, že je v ňom vysadená zeleň, prináša do interiéru prirodzené svetlo, zlepšuje vetranie a zvyšuje estetickú hodnotu interiéru tým, že každé rameno domu má kontakt s prírodou z oboch strán.


Ortega Mora House

Ortega Mora House
Alejandro Arango

Bývanie pre matku na dôchodku

Čierny trojuholníkový dom sa nachádza na neveľkom pozemku na okraji hory, v lone prírody. Stavba je určená pre matku na dôchodku, ktorá sa rozhodla žiť sama uprostred prírody a jej dve deti, ktoré ju často navštevujú. 

Architekti museli brať do úvahy nielen danosti pozemku, ale aj obmedzené finančné možnosti rodiny. Výsledok je však očarujúci vizuálnym splynutím s prírodou a harmonickým duchom.


atrium Ortega Mora House

atrium Ortega Mora House
Alejandro Arango

Každý „vagón“ má inú funkciu

Celý dom sa skladá z troch ramien, architekti ich nazývajú „vagóny“, pretože majú úzky a dlhý tvar, podobný vlakovým vozňom. Každý má inú funkciu. 

Prvý z nich stojí kolmo na privádzaciu cestu. Nachádza sa v ňom kuchyňa a denná zóna – veľká miestnosť, ktorá spája jedáleň s obývačkou. Druhý „vagón“ je umiestnený rovnobežne s horou – je v ňom hlavná spálňa so servisnými priestormi, hobby dielňa a kúpeľňa. 

Posledný celok spája dva predchádzajúce. Stojí najbližšie k lesu, a preto je ideálnym priestorom pre spálne – detské izby s hygienickým zázemím. 


kúpeľňa Ortega Mora House

kúpeľňa Ortega Mora House
Alejandro Arango

Átrium, presklené fasády a terasy

Vstup do dvora plného rastlín je riešený cez jeden z vrcholov preskleného trojuholníka. Na viacerých miestach z vonkajšej strany terasy, najväčšia nadväzuje na dennú miestnosť s jedálňou a obývačkou. Aj zo strany vonkajších fasád sú veľké presklené časti, ktoré vťahujú okolitú prírodu do interiéru. Máte pocit, že ste uprostred prírody, a nie v dome.

 Všimnite si pôsobivý výhľad zo spální a príjemne riešený interiér s prevahou dreva, s nádychom nostalgie, ale aj s mnohými modernými prvkami.


spáľňa Ortega Mora House

spáľňa Ortega Mora House
Alejandro Arango

Ortega Mora House v skratke

architektonický ateliér: Estudio Transversal

autori: Ricardo Vásquez, Emerson Marín, Juan Pablo Martínez

lokalita: El Retiro, Antioquia, Kolumbia 

zastavaná plocha: 230 m2

realizácia: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Alejandro Arango

Kategória: Návšteva
Tagy: átrium rodinný dom terasy
Zdieľať článok
Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkovDom z tehly

Murovaný záhradný krb: 11 inšpirácií pre začiatočníkov

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežouDom z tehly

Dom s vlastnou vyhliadkovou vežou

Diskusia