Energia
Zistite, ako efektívne a šetrne využívať energiu vo vašom dome. Kúrenie, vykurovacia technika, najefektívnejšie spôsoby tesnenia, kotly, radiátory, kozuby.
V zdravom dome zdravý vzduch – vetranie predhriatym vzduchom (časť. 2)
Princíp vetrania s rekuperáciou znie veľmi jednoducho, aj keď samotná technológia je trocha zložitejšia. Otvorom vo fasáde sa cez nasávaciu mriežku do objektu privádza čerstvý vzduch. Pomocou filtrov sa zbaví prachu, peľu a mikroorganizmov a privedie sa do rekuperátora.
Pec alebo kozubová vložka? Výhody a nevýhody
Pri zámere zriadiť si pec riešime otázky, čo je lepšie a výhodnejšie, čo vhodne vykúri dom, čo má vyšší výkon, čo bude stáť menej peňazí, čo je krajšie, čo vydá naozaj zdravé teplo a podobne. Najčastejšie sa rozhodneme pre kozubovú vložku alebo klasickú stavanú pec.
Zdravé teplo z pece
V kachliarskej praxi sa používa pojem zdravé teplo. Oficiálny termín pre tento pojem nie je stanovený. Popisom vlastností pecí ho však možno definovať (aj keď len čiastočne).
Sporák v domácnosti
Sporák okrem základnej varnej spĺňa aj iné funkcie, možno doň namontovať ďalšie prídavné zariadenia – na ohrev úžitkovej vody, na ohrev vody ako média pre centrálne kúrenie, na ohrev vzduchu na vykurovanie ďalších priestorov (okrem kuchyne, ktorú vykuruje). V zimnom období sporákom aj vykurujeme kuchyňu a prípadne priľahlé priestory. V lete to už obvykle nie je potrebné, pretože máme iné zdroje tepla na varenie. Tu je sporák zbytočný.
VÁŠ TIP: Kachle na biomasu s dotáciou od štátu
O možnostiach ako ušetriť na kúrení sa toho popísalo už veľa, ale napriek tomu sa chcem s čitateľmi podeliť o moje skúsenosti s doplnkovým zdrojom tepla na pevné palivo.
Transportné pece
Transportné pece sú kompletne zhotovené mimo staveniska, obvykle priemyselne v hale či malovýrobnej dielni. Pri osadení nepotrebujú ďalšie úpravy či rozsiahlejšie stavebné práce, jednoducho sa napoja na jestvujúci komín a môžu sa používať.
Obstavané pece (kozubové vložky)
Pod pojmom obstavané pece možno rozumieť hotové, priemyselne vyhotovené a následne obstavané pece už na konkrétom mieste. Obstavby možu mať rôzny charakter – tepelne akumulačný či tepelne izolačný, takzvaný ľahký. Klasickým príkladom je kozubová vložka, no poznáme i priemyselne vyhotovené ohniská kachľových pecí, teplovzdušných či hypokaustových pecí.
Stavané pece
Pôvodné kachľové pece, na aké boli v minulosti zvyknutí naši predkovia, sa v súčasnosti dopĺňajú o ďalšie typy. Už nehovoríme všeobecne o kachľovej peci, ale o stavanom spotrebiči či stavanej peci.
Otvorené kozuby
Účinnosť klasického otvoreného kozuba je minimálna, asi 20 %. V súčasnosti je teda vykurovanie kozubom nehospodárne. Kým v dobrej peci získame z 1 kg dreva približne 3,5 až 4 kWh (pri účinnosti 80 %), v otvorenom kozube iba 0,8 kWh. Aj samotné rozdelenie tepla pri kozube je nevhodné – zatiaľ čo blízko ohniska je horúco, zvyšok miestnosti je chladný.
Ako si správne vybrať kotol a ušetriť
Chcete investovať do nového kotla, ale neviete, na čo sa pri jeho výbere zamerať? Keďže ide o rozhodnutie na dlhší čas, mali by ste ho dôkladne zvážiť. Cena nie je jediným faktorom, na ktorý by ste mali prihliadať. Do úvahy berte aj funkciu kotla, dostupnosť zvoleného paliva, úspory energie či spôsob regulácie. Nechcete predsa už po pár mesiacoch plakať nad nesprávnym kotlom.