vily

Ako zrekonštruovali storočnú vilku po prarodičoch: Príbeh interiéru, v ktorom sa staré veci prelínajú s modernými
Navrhovanie interiéru

Ako zrekonštruovali storočnú vilku po prarodičoch: Príbeh interiéru, v ktorom sa staré veci prelínajú s modernými

S Janou a Michalom sme sa zoznámili na začiatku roka 2017, mali dve dospievajúce deti, pekný byt a práve rekonštruovali vilku po prarodičoch.

Keď v obci nie je na čo nadviazať: „Bludný balvan“ v tráve alebo priestranný dom s kamennou fasádou
Návšteva

Keď v obci nie je na čo nadviazať: „Bludný balvan“ v tráve alebo priestranný dom s kamennou fasádou

Domov s kamennými fasádami nie je v našich končinách tak veľa ako drevených či murovaných. To však neznamená, že by nemali čaro. Práve naopak. Architekti z kancelárie Pavlíček Hulín architekti sa nechali inšpirovať úplne jednoduchým balvanom – veľkým kameňom položeným v tráve bez akýchkoľvek zákonov, okrem tých prírodných.

Je možné upraviť storočnú vilu na moderný život? Áno! A pozrite, s akou noblesou!
Návšteva

Je možné upraviť storočnú vilu na moderný život? Áno! A pozrite, s akou noblesou!

Na južných svahoch veľkých predmestí Prahy počas prvej republiky vyrástli nevšedné noblesné vily. Na rozdiel od dnešnej modernej architektúry už vtedy pôsobili ako historické alebo dokonca – ako z rozprávky. Typické pre tieto priestranné domy sú prudké strechy, kamenná podmurovka a nadbytočné tehlové obklady. Kvôli romantizujúcemu vzhľadu, a z dnešného pohľadu nie veľmi praktickej forme, im kedysi priemyselní proroci nedávali nádej na dlhú budúcnosť. Avšak stoja tu dodnes a majitelia si ich dávajú rekonštruovať.

Z ulice vidíte iba garáž, neverili by ste, čo sa skrýva za ňou! Klesajúci terén smerom od ulice využili v prospech súkromia domácich
Návšteva

Z ulice vidíte iba garáž, neverili by ste, čo sa skrýva za ňou! Klesajúci terén smerom od ulice využili v prospech súkromia domácich

Na prvý pohľad nenápadná vila pre mladú štvorčlennú rodinu ukrýva podlahovú plochu až 870 metrov štvorcových. Autori projektu sa nechali inšpirovať krídlovou dispozíciou renesančných a barokových víl. Vytvorili vilu, ktorá má štyri rôzne orientované časti, pričom každá má inú funkciu i atmosféru. Všetky obytné priestory sa však tešia bezprostrednému kontaktu so záhradou a vysokej miere súkromia.

V snahe nájsť rovnováhu s okolitou prírodou vznikla navonok chladná a strohá vila, ale s hrejivým interiérom
Návšteva

V snahe nájsť rovnováhu s okolitou prírodou vznikla navonok chladná a strohá vila, ale s hrejivým interiérom

Práce rumunských architektov z ateliéru Yellow Office architecture charakterizuje neustále hľadanie rovnováhy medzi užitočnosťou a estetikou, záujem o adaptáciu, experiment, udržateľnosť a rozvoj. Ich najnovšou stavbou je vila NURA, pre ktorú sú typické dve kľúčové slová: rovnováha a jemnosť.

Priestranný dom oddelili od mesta a cesty vysadením olivového hája. Teraz je z neho dokonalá oáza pokoja
Návšteva

Priestranný dom oddelili od mesta a cesty vysadením olivového hája. Teraz je z neho dokonalá oáza pokoja

Viete si predstaviť dovolenkový dom uprostred rozsiahlych záhrad a sadov? Absolútny pokoj, krásne výhľady – jednoducho príjemné bývanie. Samozrejme, závisí od toho, koľko si môžete dovoliť investovať a ako dokážu splniť vaše priania architekti.

Energeticky úspornú vilu chránia rozmerné presahy strechy. Čo nimi autori stavby získali?
Návšteva

Energeticky úspornú vilu chránia rozmerné presahy strechy. Čo nimi autori stavby získali?

V českom meste Litomyšl vyrástla v rámci novej zástavby zaujímavá vila, ktorú navrhli architekti Dan Merta a David Lukas. Stojí na severovýchodnej časti pozemku s miernym juhozápadným spádom. Pohodlie domácich a dostatok súkromia sa autorom podarilo znásobiť vyformovaním hmoty domu do tvaru písmena L. Medzi ramenami vznikol príjemný priestor orientovaný do záhrady. Mimoriadne dôležitú funkciu pri tejto stavbe majú presahy strechy. Vďaka nim vznikli cenné priestory na pomedzí interiéru a exteriéru.

Novostavba v Žiline dokazuje, že aj veľký objem možno prispôsobiť okoliu tak, aby nepôsobil rušivo. Jedno podlažie ukryli pod zemou
Návšteva

Novostavba v Žiline dokazuje, že aj veľký objem možno prispôsobiť okoliu tak, aby nepôsobil rušivo. Jedno podlažie ukryli pod zemou

V prostredí pravidelne rozmiestnených rodinných domov so záhradami by masívna stavba nepôsobila vyvážene, a tak architekti našli spôsob, ako tretinu úžitkovej plochy ukryť. Nová vila nahradila pôvodný starý dom.

Ako zjednodušiť život trom generáciam pod jednou strechou tak, aby sa navzájom neobmedzovali
Návšteva

Ako zjednodušiť život trom generáciam pod jednou strechou tak, aby sa navzájom neobmedzovali

V srdci Skalnatých hôr, uprostred nedotknutej prírodnej krajiny Colorada, vyrástla vila určená pre relax troch generácií pod jednou strechou. Slúži ako dovolenkový dom. Architekti z ateliéru noa* network of architecture, ktorí stavbu navrhli, sa inšpirovali ikonickým tvarom lokálnych chát. Preto finálna chata zahŕňa viacero fasád v tvare písmena A a sofistikované súkromné i spoločné priestory pre celé tri generácie.

Energeticky sebestačný jednopodlažný bungalov, ktorý vydrží aj malé zemetrasenia
Stavba

Energeticky sebestačný jednopodlažný bungalov, ktorý vydrží aj malé zemetrasenia

Holandský architekt Francois Verhoeven nedávno riešil ďalší z jeho inšpiratívnych projektov. Tentokrát zadanie znelo: navrhnúť dom pre päťčlennú rodinu na severe Holandska v dedinke Eelderwolde. Nebolo by to až tak náročné, keby práve túto oblasť netrápili malé zemetrasenia, spôsobené ťažbou zemného plynu za posledných 30 rokov.