Zdroj: Šimon Jiráček

Keď v obci nie je na čo nadviazať: „Bludný balvan“ v tráve alebo priestranný dom s kamennou fasádou

24. 01. 2023
Zdieľať

Domov s kamennými fasádami nie je v našich končinách tak veľa ako drevených či murovaných. To však neznamená, že by nemali čaro. Práve naopak. Architekti z kancelárie Pavlíček Hulín architekti sa nechali inšpirovať úplne jednoduchým balvanom – veľkým kameňom položeným v tráve bez akýchkoľvek zákonov, okrem tých prírodných.

Pozemok, na ktorom mali navrhnúť rodinný dom, sa nachádza na okraji novej zástavby obce Dolní Břežany pri Prahe. V tejto lokalite nie je priveľmi na čo nadviazať, miestna výstavba nemá žiaden charakteristický historický, krajinný alebo urbanistický kontext. Takže architekti mali voľnejšiu ruku, samozrejme, pre nich samotných bol dôležitý súlad domu s okolitou prírodou, jeho funkčnosť a spokojnosť investorov.

Moderná vila inšpirovaná racionalitou

Majitelia pozemku (a dnes už obyvatelia novopostaveného domu) si priali bývať v modernej vile, ktorá bude voľne inšpirovaná racionalitou a jednoduchosťou funkcionalizmu. Autori stavby vychádzali z nákresu v tráve ležiaceho bludného balvanu, ktorý okresali tak, aby vznikol pravouhlý, hladký a celistvý hranol.

Exteriér so vstupnou časťou - Dom "Bludný balvan" v Prahe

Najväčšie okná pozerajú do záhrady, najmenšie sú na prednej fasáde, spolu so vstupom do domu a garážou. Zdroj: Šimon Jiráček

Potom už stačilo návrh doriešiť konštrukčne, ešte na niektorých miestach vysekať otvory, vytvoriť vnútorné priestory na mieru domácich a celé doladiť architektonickými zručnosťami. Zjednodušene – takto nejako vznikala priestranná kamenná vila.

Obývačka cez dve podlažia

„Kompaktnosť hranola sme narušili dvoma krytými vstupmi a terasou. Priestoru prvého nadzemného podlažia kraľuje schodisková hala, ktorá je pohľadovo aj objemovo prepojená s obývacou izbou a jedálňou. Obývaciu izbu sme otvorili cez dve podlažia a opatrili veľkorysými oknami s výhľadom do krajiny. V severnej časti prízemia je technická zóna, pričom celé podlažie sme riešili ako bezbariérové,“ upresňujú architekti.

Priestor nad obývačkou - Dom "Bludný balvan" v Prahe

Obývaciu izbu otvorili cez dve podlažia a opatrili veľkorysými oknami s výhľadom do krajiny. Zdroj: Šimon Jiráček

Tmavé drevo aj na stene, krb obložený kameňom

Investori kládli dôraz najmä na veľkorysý obytný priestor prepojený s vonkajšou terasou. Jeho špecifikom v časti, ktorá funguje ako obývačka, je stena obložená tmavým drevom, rovnakým ako je na podlahe. Zóny obývačky, kuchyne s jedálňou a chodby so schodiskom spája obojstranný krb, ktorý je obložený rovnakým kameňom ako fasáda domu.

Kuchyňa je riešená v kontraste bielej a tmavohnedej, charakteristickom pre celú stavbu. Funkčnosť a minimalistický vzhľad umocňujú vstavané úložné priestory a spotrebiče.

Denná zóna - Dom "Bludný balvan" v Prahe

Zóny obývačky, kuchyne s jedálňou a chodby so schodiskom spája obojstranný krb, ktorý je obložený rovnakým kameňom ako fasáda domu. Zdroj: Šimon Jiráček

Vzdušná galéria funguje ako vstup do súkromných zón

Vďaka otvorenému priestoru nad obývačkou vznikla na poschodí galéria s výhľadom na dennú zónu. Prehľadnosť a pocit vzdušnosti umocňuje sklené zábradlie schodiska. Avšak, aj napriek tomuto vizuálnemu a priestorovému prepojeniu, všetky miestnosti v nočnej časti domu (teda na hornom podlaží) ponúkajú dostatočné súkromie.

Prečítajte si tiež
Nádherne zrekonštruovaný kamenný statok, kde vás nenájdu ani sociálne siete!

Nepravidelne umiestnené okná, altánok v záhrade

Fasády, ktoré architekti navrhli ako kompaktné jednoliate plochy pokryté obkladom z kameňa, narúšajú len nepravidelne rozmiestnené okná rôznych veľkostí – najväčšie pozerajú do záhrady, najmenšie sú na prednej fasáde, spolu so vstupom do domu a garážou. K vile patrí záhradný altánok, obrastený popínavými rastlinami. Stal sa zeleným šperkom záhrady a miestom na relax uprostred zelene, a pritom v súkromí.

Jedáleň - Dom "Bludný balvan" v Prahe

Investori kládli dôraz najmä na veľkorysý obytný priestor prepojený s vonkajšou terasou. Zdroj: Šimon Jiráček

„Balvan v tráve“

architektonický ateliér: Pavlíček + Hulín architekti
autori: Jaroslav Hulín, Jiří Pavlíček, Pavel Špringl, Šimon Jiráček
lokalita: Praha – Dolní Břežany, ČR
plocha: 191 m2
projekt: 2015
realizácia: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Šimon Jiráček

Kategória: Návšteva
Tagy: funkcionalizmus galeria kamenné fasády minimalistický dizajn novostavby rodinné domy vily
Zdieľať článok

Diskusia