Neobyčajný dom vo švajčiarskom meste Bazilej

07.06.2011  |     

Na ploche zo svetlého štrku sa vyníma ako umelecké dielo priehľadná kocka so zaoblenými rohmi ozdobená korunou zo surovej ocele. Ukrytý za hustým plotom z bambusu narúša tento dom bazilejských architektov Buchnera a Bründlera stereotyp inak bežnej obytnej štvrte.

 

„Faktom je, že sme nezačali takouto radikálnou víziou,“ priznávajú obyvatelia domu. „Projekt vznikal postupne a k jeho nezvyčajnej forme sme sa prepracúvali pomaly a spoločne.“ Tento originálny dom zo zásobárne nápadov Andreasa Bründlera a Daniela Buchnera stojí vo švajčiarskom meste Bazilej, v staršej pokojnej obytnej štvrti Aesch. Vyčnieva spoza husto vysadeného bambusového plota ako muchotrávka z vysokej trávy. „Takýchto štvrtí je veľa: jednoduché rodinné domčeky z rokov 1940 až 1980, záhradky zväčša ohradené živými plotmi z vysokých tují.

Chceli sme narušiť tento stereotyp,“ priznávajú architekti. O tom, že sa im to podarilo, svedčia aj naše prekvapené pohľady, keď si jedinečný dom obzeráme zo všetkých strán. Vráťme sa však na začiatok. Príbeh tejto sklenenej kocky sa začína na 440 štvorcových metroch nezastavaného pozemku, ktorý pred niekoľkými rokmi Brigitte Vogel zdedila po svojich rodičoch. „Vtedy sme bývali vo veľkom svetlom mestskom byte a túžili sme po dome, ktorý by pôsobil rovnako veľkoryso,“ spomína si manžel, pán Graham Lancashire, ktorý sa s architektmi svojho domu zoznámil na súťaži v Bazileji. Metóda ich práce a spôsob komunikácie, ich experimentálne riešenia a inovačný štýl zapôsobili na mladý pár dobrým dojmom.

 

Od átriového domu ku sklenenej kocke

Brigitte Vogel a Graham Lancashire si pôvodne predstavovali átriový dom. Napriek všetkým pokusom o riešenie však pozemok nebol dosť veľký. Nasledoval teda ďalší návrh: betónový dom s veľkými oknami. Toto riešenie zasa nebolo dosť inovačné pre architektov. „Napokon sme dospeli k zaujímavému návrhu: k sklenenej kocke s nosným betónovým jadrom,“ spomínajú architekti. Zásah do čierneho. Priehľadnosť sklenenej kocky mala však háčik: tak ako by zdnuka bolo vidno von, aj zvonka by bolo vidno dovnútra, život v dome by teda priveľmi priťahoval zvedavé pohľady. Aby sa tento scenár nenaplnil, architekti vymysleli dve zábrany: pri hranici pozemku dali vysadiť bambusovú hradbu, hustý zelený plot, ktorý skrýva priehľadné prízemie.

Na zintímnenie poschodia použili Andreas Bründler a Daniel Buchner masku vo forme oceľového pásu, ktorý obopína plášť budovy. „Dom má kompaktný tvar a pre dnes štvorčlennú rodinu nie je priveľký. Otvorený vonkajší priestor, ktorý je vysypaný štrkom a siaha až po bambusový plot, je preto vďaka transparentným fasádam domu vítaným prínosom k optickému zväčšeniu interiéru v oblasti prízemia,“ vysvetľujú architekti. Oceľová obruč, ktorou je ovinuté poschodie, je upevnená pred fasádou, asi vo vzdialenosti ľudského ramena. Medzera medzi sklom a oceľou tu pôsobí, akoby rozširovala priestor. „Kruhové otvory sú do oceľového pásu vyrezané nepravidelne a pripomínajú zoskupenia hviezd – naznačujú hĺbku,“ dodávajú tvorcovia. A zaoblené rohy kocky? „Pohľad sa nezastaví ani na skle fasády, ani na obline nevystuženého rohu, a tak aj tie pomáhajú navodiť v dome pocit bezhraničnosti.“

Na zintímnenie poschodia použili Andreas Bründler a Daniel Buchner masku vo forme oceľového pásu, ktorý obopína plášť budovy. „Dom má kompaktný tvar a pre dnes štvorčlennú rodinu nie je priveľký. Otvorený vonkajší priestor, ktorý je vysypaný štrkom a siaha až po bambusový plot, je preto vďaka transparentným fasádam domu vítaným prínosom k optickému zväčšeniu interiéru v oblasti prízemia,“ vysvetľujú architekti. Oceľová obruč, ktorou je ovinuté poschodie, je upevnená pred fasádou, asi vo vzdialenosti ľudského ramena. Medzera medzi sklom a oceľou tu pôsobí, akoby rozširovala priestor. „Kruhové otvory sú do oceľového pásu vyrezané nepravidelne a pripomínajú zoskupenia hviezd – naznačujú hĺbku,“ dodávajú tvorcovia. A zaoblené rohy kocky? „Pohľad sa nezastaví ani na skle fasády, ani na obline nevystuženého rohu, a tak aj tie pomáhajú navodiť v dome pocit bezhraničnosti.“

Pružný priestor, pevné jadro

Čudesný hrdzavočervený oceľový pás s rozlične veľkými okrúhlymi otvormi vidieť už zďaleka. Pôsobí, akoby sa vznášal nad sviežou zeleňou bambusového plota. Rozlúsknutie záhady vznášajúcej sa ocele a rafinovaný tvar domu sa odhalia, až keď návštevník prejde za živý plot. Architekti postavili sklenenú kocku domu tak, akoby na štrkom vysypanej ploche pozemku bol položený nejaký predmet.
K vchodu do domu vás privedú dubové dosky, voľne rozložené na svetlom štrku. Na sklenenej fasáde sa otvoria veľké posuvné dvere v dubovej zárubni a vpustia vás do širokého vstupného priestoru: vľavo je šatník a po pravici schodisko, ktoré vedie na poschodie so spálňami. „Nosné prvky sú uprostred domu – definujú základnú štruktúru priestoru s prevažne otvoreným pôdorysom,“ vysvetľuje Andreas Bründler.

S odtlačkami dreva, použitého na debnenie, a s tmavohnedým náterom pripomína nosné betónové jadro strom, ktorý sa vetví na rôzne strany. Jeho konáre majú pritom rozličné funkcie: sú vešiakovou stenou, lavicou na sedenie, písacím stolom, súčasťou kuchynskej linky, knižnicou, skriňou či schodiskom.Všade dookola sú materiály vo svojej prirodzenej podobe: podlaha, okenné rámy a terasa sú z dubového dreva bez vrstvy laku, pôvodne oceľovosivý ligotavý pás už na štrku zanecháva stopy hrdze, na betónovom strope zasa ostala odtlačená štruktúra dreveného debnenia z jedľových dosiek. Jednotlivé obytné zóny sa otvárajú až pri obchôdzke okolo sklenenej fasády: od šatníka k malej pracovni, odtiaľ k jedálenskej zóne a do otvorenej kuchyne a napokon do obývačky.

Terasa pred jedálňou pribudla až neskôr a na ochranu pred páliacim slnkom ju vybavili bielou plachtou. Na poschodí zablúdi pohľad cez okrúhle priezory až na okolité domy a záhrady. Otvorená veranda na konci schodov akoby čakala s cieľovou prémiou – minútkou pre seba v slnkom zaliatych kreslách. Naľavo od nej je spálňa rodičov s kúpeľňou a šatníkom, vpravo veľká detská izba. A opäť dôvod na údiv: najvnútornejšia časť domu je vlastne exteriérom! Svieža trávovozelená kúpeľňa pokračuje maličkým átriom, kde si môžete dopriať slnečný kúpeľ pod otvoreným nebom. Andreas Bründler a Daniel Buchner tak na radosť celej rodiny splnili obyvateľom domu aj toto želanie.

 

Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová


Text a Produkcia: Kay von Westersheimb
Foto: Francesca Giovanelli
Zdroj: časopis Môj dom JAGA GROUP

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Jednopodlažný pasívny dom odkazuje na typické vidiecke osídlenia

Mojdom.sk  odporúča

Najnovšie knihy a časopisy

Najnovšie príspevky