Ako šikovne a vkusne prepojiť starú hospodársku budovu s novostavbou

31.03.2017  |     

Rekonštrukcia a rozšírenie historického statku môže mať mnoho tvárí. Britskému architektonickému štúdiu Moxon Architects sa podarila zaujímavá kombinácia histórie a moderného domu – rekonštrukciou a rozšírením starej žulovej hospodárskej budovy. V konečnom dôsledku sa dnešný dom skladá z dvoch podobne veľkých častí – z toho jedna je stará a jedna novostavba, spojených novým prepojením.

Smrekovcové drevo a červený plech

Na rozdiel od pôvodnej hospodárskej budovy statku z osemnásteho storočia, ktorý nesie meno Coldrach a nachádza sa v Národnom parku Cairngorms v Škótskej vysočine, je novostavba obložená neošetreným smrekovcovým drevom a červeným vlnitým oplechovaním sedlovej strechy (i niektorých stien). Drevo prirodzene vekom zmení farbu a ešte lepšie zapadne do prírodného prostredia. Táto kombinácia nepôsobí vôbec rušivo a neničí krásu historickej kamennej stodoly.

 

Tvar písmena U vytvoril mikroklímu

Pred začatím renovácie bola stará historická hospodárska stavba opustená. Nový majiteľ sa rozhodol zrekonštruovať a rozšíriť stavbu a vytvoril si v nej vlastnú rezidenciu. Architekti pri voľbe vizáže prístavby citlivo zohľadnili okolité prostredie a existujúce stavby, ktoré predstavujú najmä malé pôvabné a jednoduché domčeky rozosiate po vysočine. Zadná časť domu je s historickou budovou prepojená novou chodbou, a tak stavba celkovo vytvára tvar písme U. 

„Rozšírenie stavby je zasadené mierne pod úroveň terénu, aby bol vytvorený prirodzený vzťah s krajinou. Medzi pôvodným statkom a prístavbou vznikol vďaka umiestneniu do tvaru písmena U chránený vonkajší priestor, ktorý pôsobí ako mikroklíma v inak exponovanom mieste,“ vysvetľujú architekti svoj realizovaný zámer. 

Starú a novú spája priechod so zatrávnenou strechou

Do priestoru átria sú orientované aj presklené časti novej prístavby, ktorá z opačnej strany pôsobí stroho a uzatvorene, aby tak chránila súkromie domácich a dizajnovo „sedela“ v prostredí. Krátky priechod s plochou strechou, na ktorej je posadená lúčna tráva, medzi starým a novým domom je tiež zo strany átria čiastočne presklený, z opačnej vonkajšej strany je chránený vlnitým plechom. Opticky oddeľuje historickú stavbu od modernej. Z nádvoria pôsobí prístavba moderne, jednoducho a elegantne, i keď vychádza z typológie hospodárskych stavieb. 

Z poctivých národných materiálov

Moderná prístavba zahŕňa na 120 metroch štvorcových kuchyňu a obývaciu izbu s krbom na drevo. Je kópiou objemu historickej budovy. Vďaka presklenému rohu poskytuje skvelý výhľad na prírodu a vrch Lochnagar. Vďaka posuvným dverám je možné prepojiť interiér s nádvorím. Architekti pri realizácii prístavby pokračovali v trende používania národných materiálov, ktoré považujú za poctivé a základné. Stará žulová budova sa tiež dočkala obnovy tradičnými remeselnými postupmi. 

Rekonštrukcia statku Coldrach v kocke

Architektonické štúdio: Moxon Architects
Lokalita: Národný park Cairngorms, Škótska vysočina, Veľká Británia
Rok realizácie: 2016

​​

Text: Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Moxon Architects

Mohlo by vás tiež zaujímať:

Foto dňa

Nádherná vila ukrytá v lesoch neďaleko hlavného mesta

Najnovšie knihy a časopisy

Novinka!
Dom a záhrada


35 podrobných pracovných postupov




ukážka z knihy

 

Kúpiť v e-shope

Najnovšie príspevky