Splnený sen o novom bývaní: Nízkoenergetická drevostavba na kraji Teplíc

17. 11. 2017 Zdieľať

Kamila a Stanislav dospeli do štádia, kedy potrebujú mať, ako hovorili babičky, „ruky v hline.“ Ich pracovná náplň je stále dosť rušná a bývaním v nízkoenergetickom dome na kraji Teplíc, v ktorom sa stiera hranica medzi interiérom a exteriérom, si podľa vlastných slov splnili sen.

1. Aké boli začiatky, skôr ako sa rozhodli  zaobstarať si drevostavbu?
Obaja sme boli pred stavbou laici bez skúseností, ale napriek tomu sme chceli mať všetko na svoj obraz, takže aj keď sme si na pomoc prizvali projektanta, dizajnérku a zahradného architekta, v období príprav sme výberom strávili veľa času. Spätne je ale jasné, že pomoc odborníkov  je nedoceniteľná a každá ich rada nám pomohla ušetriť veľa času aj nákladov.
 

Splnený sen o novom bývaní

Splnený sen o novom bývaní
ATRIUM SK, s.r.o.

 
2. Navrhovali ste si dom sami?
Dom navrhol náš rodinný priateľ František. Keď videl pozemok v tvare dvojitého lichobežníka, so sklonom do dvoch smerov, existujúci tvar domu ho napadol ako prvý, hovoríme tomu „rožok.“ Dom sem perfektne zapadol, kraje pozemku lícujú s hranami domu, takže priestor pôsobí veľmi organicky a čisto.
 
Vedeli sme, že chceme dom, ktorý nebude podliehať módnym vlnám. V jednoduchosti je krása. Zvolili sme prírodné farby a materiály, vrátane bridlicového obkladu na inak svetlo šedej fasáde, kontrastnou tmavou strechou aj oknami a kvôli súladu s okolitou prírodou kaštanovo hnedou farbou dreva. Vedeli sme, že v exteriéri bude dosť pohľadových drevených prvkov, takže bolo jasné, že v rovnakom dizajne musí byť aj plot.
 

Splnený sen o novom bývaní

Splnený sen o novom bývaní
ATRIUM SK, s.r.o.

 
3. Nový dom to je veľa farebných kombinácií, využili ste služby dizajnéra ?
Ano. Dizajnérka Blanka Běhounková navrhla namiesto čiernej strechy jemnejšiu antracitovú, s ňou sme zladili aj farbu plastových okien – o drevených nás nikto nepresvedčil, že by boli lepšie.
 
Farby exteriéru by sa mali odrážať v interiéri, takže aj vo vnútri sme volili prírodné farby v tlmenejších odtieňoch, len tu a tam doplnené kontrastujúcim prvkom. V interiéri sme začali kuchyňou, ktorá je v obývacom priestore dominantná – akonáhle  sme sa zhodli na farbe cappuccino, svetlé podlahy už boli jasnou voľbou. V celom dome okrem spální je podlaha jednotná. Chceli sme vinyl – nezničiteľnú, krásnu krytinu z jednotlivých kaziet, ktoré je možné v prípade potreby ľahko vymeniť.
 
Čo sa týka vybavenia, postupne jsme rešili miestnosť po miestnosti tak, aby všetko do seba zapadalo. Občas nás prepadali pochybnosti, ale vždy sa ukázalo, že vďaka 3D modelu, v ktorom sme mali možnosť si prehliadnuť jednotlivé zariaďovacie predmety v kontexte celého interiéru, spolu všetko ladí.
 

Splnený sen o novom bývaní

Splnený sen o novom bývaní
ATRIUM SK, s.r.o.

 
4. Vyberali ste dom typový alebo ste mali jasnú vlastnú predstavu o podobe domu?
Čo sa týka dispozície, chceli sme, aby odpovedala nášmu životnému štýlu. Obývaciu izbu v jednom otvorenom priestore s kuchyňou a jedálňou sme zvolili preto, aby Kamila nebola zavretá v kuchyni. Trvali sme na veľkom jedálenskom stole, sami sme si ho navrhli a konštriukciu nechali vyrobiť vo vlastnej továrni na spracovanie tenkých plechov. 
 
Dôležité pre nás bolo prepojenie vnútorného obývacieho priestoru s terasou  s vyhrievaným bazénom. Na pomoc sme si pri plánovaní vzali program, ktorý umožňuje nasimulovať, kam svieti slnko v priebehu celého roka, v ktorúkoľvek dennú dobu. Posuvné francúzske okná na terasu máme otvorené prakticky stále, čo bolo aj jedným z dôvodov prečo sme stavali dom v nízkoenergetickom a nie pasívnom štandarde. Druhým dôvodom bolo to, že sme mali dôveru v stavebnú konštrukciu, ktorá pre nás aj v „len“ nízkoenergetickom prevedení funguje výborne. 
 

Splnený sen o novom bývaní

Splnený sen o novom bývaní
ATRIUM SK, s.r.o.

 
5. A ako ste spokojný s kúrením  ?
Hoci tu je všetko na elektrinu, vrátane sauny a trvalo vyhrievaného bazéna aj vírivky, energie nás stoja o tretinu menej ako v pôvodnom byte o rozlohe 130 m² v nájomnom dome. 
 
V celom dome je podlahové kúrenie. Najskôr sme k nemu nemali veľmi dôveru a považovali sme to za investíciu naviac, ale presvedčilo nás, že sa dá kúriť na nižšiu teplotu a radiátory nezaberajú miesto. Dnes vlastne vykurujeme len detské izby, v spálni máme radšej zimu, aj keď s nami spí najmladšia mesačná dcéra. 
 
Pre tepelnú pohodu nám v zime stačí priložiť dve tri polienka do krbu a teplota rýchlo vystúpi na 25 – 26 °C. Potom obývacia izba postupne chladne až do rána, kedy je tu opäť prijemných 21°C. V letných horúčavách zase prijemnú vnútornú teplotu dobre udržia vonkajšie hliníkové zatmievacie rolety, v izbách málokedy stúpne teplota nad 23°C. 
 

Splnený sen o novom bývaní

Splnený sen o novom bývaní
ATRIUM SK, s.r.o.

Vyjadrenie stavebníkov :

Sme presvedčený, že za kvalitu človek musí zaplatiť. Určite sme mohli stavať lacnejšie, ale bolo by to na úkor nášho času a pohodlia. Pred výstavbou sme zašli do firmy Atrium, kde prebehol celodenný rozhovor o detailoch. Predali sme im 3D návrh, firma zaistila projekt, poslala nám ho ku schváleniu a tým to pre nás skončilo. Bola pre nás úľava, že sme behom stavby na kluč už nemuseli nič riešiť, dokonca ani finálne upratovanie. Ale sme tu v okolí jedny z mála, ktorý so stavbou nemali problémy. 

Slovo dodávateľa :

Dobrý dom, naozaj dobrý, musí byť postavený precízne a z prvotriednych materiálov. Musí sa páčiť, musí odpovedať prostrediu, musí spĺňať požiadavky klienta a musí… ……..ale hlavne klientovi sadnúť. To sa nedá zmerať ani zvážiť, proste sadnúť. Je mu v dome dobre, prijemne, rád v ňom býva. A tento stav dosiahnuť je pre autora domu najťažšia úloha. V prípade Kamily a Standy to bolo snáď o niečo jednoduchšie, pretože sme dlhé roky priatelia a ja som vedel, že pár poskladaných obdĺžnikov do klasického L-kového bungalovu nebude to, čo by im sadlo. Som rád, že to dopadlo dobre. 
 
 
ZDROJ: PR článok spoločnosti A T R I U M – S K, s.r.o.
 
Kategória: Návšteva
Tagy: átrium nízkoenergetický dom rodinný dom
Zdieľať článok