Ako si poradili s úzkym pozemkom a postavili na ňom bungalov z tehly

21. 03. 2018
Zdieľať

Bungalov neďaleko Žiliny je ukážkovým príkladom, ako sa šikovne vyrovnať s úzkym pozemkom. Pri voľbe materiálov sa priklonili k tradičným a dom postavili z pálenej tehly. Nezameniteľný charakter stavby podčiarkuje aj fasádny obklad z tehlového lícového muriva.

Prírodnými materiálmi k úsporám

Dom je umiestnený v zadnej časti pozemku rodičov pána domu. Je zo všetkých strán obklopený zeleňou. „Prírodné prostredie Malej Fatry, do ktorého je dom zasadený, priam nabádalo na využitie prírodných materiálov. Tehla bola jednoznačnou voľbou,“ hovorí jedna z architektiek domu Zuzana Chomová.


Tehlový bungalov pri Žiline

Tehlový bungalov pri Žiline
domztehly.sk

Tvar a veľkosť pozemku boli dané. Architektky Zuzana Chomová a Daniela Širová sa preto museli vyrovnať s podlhovastým pôdorysom.

 

„Bolo dôležité, že majitelia sa hneď od začiatku stotožnili s predstavou dlhého a úzkeho domu. V praxi sa nám totiž často stáva, že majitelia lipnú na predstave, že ich dom bude mať štvorcový pôdorys,” vysvetľuje Zuzana Chomová.


Tehlový bungalov pri Žiline

Tehlový bungalov pri Žiline
domztehly.sk

Tehly zvonka i zvnútra

Obvodové murivo je z brúsených tehál s hrúbkou 300 mm, zateplené minerálnou vlnou s hrúbkou 120 mm. Toto spojenie zaručuje nielen prírodný charakter materiálov, ale aj výborné tepelnoizolačné vlastnosti domu, ktoré vedú k nízkym prevádzkovým nákladom. Na vnútorné deliace priečky sa použili brúsené tehly hrubé 115 mm a 80 mm.


Tehlový bungalov pri Žiline

Tehlový bungalov pri Žiline
domztehly.sk

Murovanie z brúsených tehál je rýchle, jednoduché a presné. V tomto prípade sa obvodové murivo aj deliace priečky murovali na maltu na tenké škáry celoplošným spôsobom.

Priaznivé tepelnotechnické vlastnosti obvodových stien sa podporili kvalitnými hliníkovými oknami.

Viac sa o dome dozviete na webe domztehly.sk

 
Kategória: Návšteva
Tagy: bungalovy pálené tehly tehlové domy tehlové fasády
Zdieľať článok

Diskusia