Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

30. 11. 2005
Zdieľať

Keď počujeme o vylúpení domu alebo chatky v susedstve, obyčajne si predstavíme zlodejov, ktorí sa pod rúškom tmy snažia vypáčiť pivničné okienko v zadnej časti stavby. Policajné štatistiky však hovoria niečo iné: kradne sa predovšetkým vo dne a približne polovica páchateľov vnikne do objektu hlavnými dverami.

Domové dvere majú z hľadiska bezpečnosti niekoľko kritických miest. Sú to dverné krídla (samotné dvere), pánty (upevnenie dverí), uzamykací mechanizmus (zámok, vložka, štít) a zárubňa alebo rám. Nechránené a málo pevné dverné krídlo možno ľahko vyraziť, vypáčiť či vysadiť z pántov.


Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36727

Obyčajný zámok sa dá rozlomiť, odvŕtať alebo „vyhmatať“ planžetou. Bežné zárubne možno roztiahnuť heverom. Dvere s označením bezpečnostné však majú za úlohu tieto riziká čo najviac znížiť, v ideálnom prípade úplne odstrániť. Základnou podmienkou je, aby mali pevnú konštrukciu a taký uzamykací systém, ktorý odolá zámernému poškodzovaniu alebo neoprávnenému odomykaniu. Skutočne bezpečné dvere by mali byť vsadené aj do pevnej bezpečnostnej zárubne.

Vlastnosti bezpečnostných dverí sa preverujú v akreditovaných skúšobniach a na základe výsledkov sa potom každý výrobok na trhu zaraďuje do určitej bezpečnostnej triedy. Európske normy rozlišujú pre dvere a zámky šesť bezpečnostných tried. Veľkú bezpečnosť obytných stavieb zaručujú výrobky zaradené najmenej do 3. triedy.

Nie každé dvere ochránia


Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36742

Domácnosť najlepšie ochránia špeciálne bezpečnostné dvere. Majú pevnú oceľovú konštrukciu a rám, celoplošné pancierovanie, odolný povrch z masívneho dreva alebo laminátu a sú vybavené rázvorovým uzamykacím systémom s minimálne pätnástimi istiacimi bodmi (čapmi) a s kvalitným bezpečnostným zámkom. Zvyčajne sa vyrábajú na mieru – teda ich možno namontovať do rozlične veľkých zárubní. Dôležitá je aj ich odolnosť proti ohňu. Za dostatočne bezpečné sa považujú dvere, ktoré odolávajú plameňom aspoň 30 minút. V bytových domoch sú protipožiarne vlastnosti vstupných dverí dokonca stanovené zákonom. Pri drahších typoch dverí sa vyžadujú aj dobré tepelné a zvukovoizolačné vlastnosti. Kvalitné dvere musia, samozrejme, spĺňať aj estetické kritériá. Ich povrchy bývajú z masívneho dreva, dyhy alebo odolného laminátu v rozličných farebných variantoch.









Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36722


Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36723


Najkrajšie a najreálnejšie sa každé dvere ukážu až vtedy, keď sú namontované. Bezpečnostné dvere možno použiť do interiéru, a to s akýmkoľvek dizajnom. V exteriéri sa používajú dvere hladké, lištované, hladké dyhované, profilové dyhované, hladké farebné, profilové farebné, zasklené a so svetlíkmi, s bočnými svetlíkmi alebo nadsvetlíkmi. Na zasklené bezpečnostné dvere možno použiť sklo v rovnakej bezpečnostnej triede, ako sú samotné bezpečnostné dvere. Široká dizajnová škála ponúka nespočetné možnosti výberu. Odporúčaná cena je od 9390 Sk, Adlo.


Zámky, kľúče, systémy


Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36756

Zámok bezpečnostných dverí je zvyčajne pevnou súčasťou konštrukčného jadra, preto ho nemožno ani úmyselne poškodiť. Do bezpečnostných dverí však nemá zmysel inštalovať len bežný zámok. Kvalitné dvere totiž musia mať aj kvalitné uzamykanie. Bežným štandardom sú veľmi odolné zámky s modernou cylindrickou vložkou, chránené aj bezpečnostným kovaním. Dnes sa používajú cylindrické vložky s až desiatimi nastavovačmi, ktoré neomylne „spoznajú“ ten správny interaktívny kľúč. Niektoré vložky sú dokonca schopné samy sa „preprogramovať“, takže pri strate alebo krádeži pôvodného kľúča môžeme do toho istého zámku vložiť náhradný kľúč, ale s novým kódom. K dispozícii sú milióny kombinácií, takže každý zámok je unikát s originálnym kľúčom, ktorý sa dá vymeniť alebo kopírovať len po predložení vlastníckej karty a osobných dokladov.










Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36726


Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36725


Zlodejov môžu odradiť bezpečnostné dvere

36724


Kedysi sa používali iba plechové zárubne. Spoločnosť ADLO ponúka novinku, a to obloženie zárubne vo viacerých dizajnoch a farbách. Pre konečného zákazníka to znamená, že odteraz môže mať dvere zladené so zárubňou. V ponuke je dizajn zaoblený, dyhovaný a prírodný drevený masívny. Odporúčaná cena bez montáže je od 2290 Sk, Adlo.

Kategória: Dvere, brány
Tagy: bezdver bezpečnostné dvere dvr vložka zámok zárubňa
Zdieľať článok

Diskusia