Originálny priestor, kde vládnu tradičné spôsoby, slušné správanie a kvalitný produkt. Stará škola v Banskej Štiavnici
Nebojte sa. Nikto vás tam nebude skúšať. Naopak. Skúšať môžete vy. Rôzne druhy káv, nápojov či pochutín, ktoré vám v tejto obľúbenej štiavnickej kaviarni radi ponúknu.
V historickom centre Banskej Štiavnice je veľa zaujímavých miest a prevádzok, kde sa budete cítiť dobre. Ak si potrpíte na kvalitnú výberovú kávu, rozhodne na ňu zájdite do školy. Presnejšie, do Starej školy. Neoľutujete. Názov kaviarne má evokovať tradičné spôsoby, slušné správanie a kvalitný výsledný produkt.
A ten tu skutočne nájdete. A nielen jeden, nájdete tu veľa kvalitných produktov. To všetko v originálne zariadenom priestore, v ktorom si okrem gastrozážitkov každý nájde aj čosi iné pre potešenie zmyslov.
Tá správna šálka kávy
Keď Peter Majer našiel v ponuke inzerát na odstúpenie prevádzky Starej školy, neváhal. Po 15 rokoch v gastrobiznise túžil po niečom menšom a komornejšom, ako bola jeho pôvodná, pomerne veľká reštaurácia. Akosi prirodzene ho to ťahalo ku káve, a keď sa s bývalým majiteľom stretol a porozprával, veľmi sa mu koncept kaviarne s kvalitnou kávou zapáčil a rozhodol sa, že ide do toho. Neodradila ho ani vo vzduchu visiaca „korona“.
„Cítil som, že toto miesto má potenciál, že ľudia budú z výberovej kávy rovnako nadšení ako ja, keď som ju ochutnal. Tak ako sa to celé páčilo mne, veril som, že sa to aj naďalej bude páčiť návštevníkom Štiavnice,“ spomína Peter na začiatky. Bývalý majiteľ zariadil interiér tak, aby v ňom atmosféru „starej školy“ bolo cítiť. Pochopiteľne.
Steny namaľované zelenou farbou, aká bola kedysi na každej školskej tabuli, nás mnohých živo vrátili v spomienkach na časy dávno zašlé. Stoly s rôznymi stoličkami umiestnené popri stenách miestnosti nechajú vyniknúť krásnu starú dlažbu. Kto má chuť, môže si pri malom stolíku zahrať partiu šachu alebo spoločenskú hru. Nikam sa neponáhľate. Nik vás nevyháňa. Máte čas vychutnať si šálku kávy, ktorá je tu tým najdôležitejším.
Názov kaviarne má evokovať tradičné spôsoby, slušné správanie a kvalitný výsledný produkt.
Okrem klasiky robia aj alternatívne prípravy. Obľúbené sú napríklad cold brew, flatwhite, espressotonic, ľadové kávy alebo miešané drinky s kávou, kam pridávajú domáce sirupy.
„Často sem chodia ľudia, ktorí sa káve venujú, pýtajú sa, čerpajú informácie, navzájom si radíme, delíme sa o recepty a to sa mi na tejto komunite kávičkárov páči. Že je to prajné prostredie,“ vysvetľuje.
Text: Katarína Barošová
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: Časopis Môj dom