Za pôvodnými kamennými múrmi sa ukrýva pokojný interiér zaliaty prirodzeným svetlom

21. 07. 2021
Zdieľať

Každá stará tradičná stodola máva zvyčajne silnú charizmu, avšak pri rekonštrukciách a úpravách o ňu môže prísť. Za bránou stodoly z polovice 19. storočia čaká veľmi príjemné prekvapenie.

Masívna kamenná budova z roku 1854 zaujala majiteľov i architektov už na prvý pohľad. Nesie známky času a stopy štyroch generácií. Tie boli svedkami, ako sa z pôvodnej stodoly stala stajňa pre kone a neskôr priestor na skladovanie vína. V roku 1950 k rodinnému majetku pribudla drevená prístavba.

Prečítajte si tiež
Vidiecka usadlosť s tradičnou stodolou a rybníkom aj na kúpanie

Teraz sa otvorila úplne nová kapitola. Z priestoru bývalej stodoly, stajne, či vínnych skladov sa stalo nezvyčajné bývanie uprostred pôvodných kamenných múrov. Majitelia sa s architektom zhodli, že pôsobivá kamenná fasáda musí byť zachovaná.

Vyrezávaná drevená mozaika nad vchodom do modernej stodoly

Hra so svetlom je premyslená do najmenších detailov. Zapadajúce slnko zase nádherne filtruje vyrezávaná drevená zástena. Zdroj: Lionel Henriod

Kameň, kocka z dreva a skla, hra s objemom

Rekonštrukcia stodoly zdôrazňuje minerálny charakter pôvodnej stavby, pohráva sa s objemami a dáva im nový vzhľad. Autor premeny ponechal očarujúceho svedka histórie – kamennú škrupinu s úzkymi okienkami v pôvodnom stave – a do nej opatrne vložil kocku z dreva a skla. Tak vznikol moderný životný priestor s nadčasovou atmosférou plný prirodzeného svetla. Sedíte v modernej obývačke s krbom a za chrbtom máte múry z polovice 19. storočia. Vďaka celostenovému preskleniu pôsobia ako priama súčasť interiéru. Podobne je to aj v kuchynskej a jedálenskej časti.

Presklená stena v stodole

Vznikol moderný životný priestor s nadčasovou atmosférou plný prirodzeného svetla. Zdroj: Lionel Henriod

Betónové schodisko

Zo vstupnej haly sa dostanete po betónovom schodisku na horné poschodie, kde je hlavná denná miestnosť. Na ňu nadväzuje terasa. Dve podoby minimalistickej novej konštrukcie – drevená a sklenená umožňujú pôvodným múrom vyniknúť a ozvláštniť atmosféru v interiéri.

Prečítajte si tiež
Ako na divokom západe! Moderná stodola pre milovníčku jazdectva a kaktusov

Z dielne architekta pochádza aj riešenie svetelného dizajnu. Na mieru navrhol nábytok do kuchyne a spálne. Zaujímavým detailom je, že jedna polica z knižnice sa dá otvoriť – funguje ako pohyblivý panel. Takto získate priamo z relaxačnej vane pohľad na krb v obývačke.

Pôvodné kamenné múry v jedálni

Jedáleň. Zdroj: Lionel Henriod

Rytmus dňa sa odráža v celom interiéri

Priestor interiéru počas celého dňa sa mení, podľa toho, ako ho formuje svetlo zvonku. Preniká pôvodnými úzkymi oknami stodoly, ale pribudli aj ďalšie štyri strešné okná, cez ktoré sa dovnútra dostáva zenitové svetlo. Hra so svetlom je premyslená do najmenších detailov.

Vyrezávaná drevená zástena v obývačke

Hra so svetlom je premyslená do najmenších detailov. Zapadajúce slnko zase nádherne filtruje vyrezávaná drevená zástena. Zdroj: Lionel Henriod

Zapadajúce slnko zase nádherne filtruje vyrezávaná drevená zástena. Majiteľ tvrdí, že svetlo do interiéru vnáša priam hudobnú atmosféru: „Svetlo prerušuje priestor, vibruje ako crescendo.“

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Rekonštrukcia statku odhalila pôvodné miestnosti a zbavila ich nánosov nekonečných úprav

House CCB

Architektonický ateliér: Ralph Germann architectes

Svetelný dizajn a dizajn nábytku: Ralph Germann architectes

Lokalita: Valais, Švajčiarsko

Plocha: 180 m²

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Lionel Henriod

Kategória: Návšteva
Tagy: historické budovy kamenná stavba presklené plochy prístavby domov rekonštrukcia stodoly
Zdieľať článok

Diskusia