Atypická rekonštrukcia v štýle retro. K čomu architektov inšpirovali 50. roky?

25. 06. 2021
Zdieľať

V módnej štvrti Montrealu Plateau Mont-Royal nie je núdza o zaujímavé domy a interiéry. Atypickú rekonštrukciu priestrannej rezidencie zobrali do rúk architekti z ateliéru Dupont Blouin Architects. Tri podlažia dnes nie sú len ideálnym miestom na bývanie, ale skvelým priestorom na recepcie a spoločenské udalosti. Interiér je plný mäkkých tvarov v retro štýle.

Pár s malými deťmi si želal po návrate z práce milé a inšpiratívne privítanie. Priestory domu teda nemali slúžiť len na základný účel nocovania a prípravy stravy, ale zároveň aj ako únik od každodenného stresu a námahy. Práve preto architekti so spoločenskými priestormi pracovali podobne ako s barovým salónikom v reštaurácii.

Prečítajte si tiež
Nadčasovosť verzus trendy: Večný súboj v interiérovom dizajne

Pohrali sa s rôznymi kódmi, vytvorili drevené schodisko zakomponované do modulu s úložnými priestormi a malou kúpeľňou, integrovaný kuchynský nábytok v podobe boxu s oblými hranami a ďalšie zaujímavé detaily. Architektonické moduly definujú priestory a prispievajú k upokojujúcej a trochu tajomnej atmosfére domu.

Trojpodlažný dom tehlový v Montreale

Zaujímavosťou je aj šesť vchodov do interiéru, vrátane troch predsiení. Zdroj: Olivier Blouin

Spoločenská miestnosť plná svetla

Na najvyššom poschodí je situovaná veľká obývacia miestnosť. Práve tu je maximum svetla. Na obývačku nadväzuje priestranná terasa. Spálne sú, naopak, na prvom poschodí – v tieni dvojgaráže, ktorá stojí v záhrade. Renovácia troch podlaží zahŕňala aj suterén. Tu sa nachádza okrem technických miestností a pivnice aj samostatné štúdio určené pre hostí, prípadne na prenájom.

Retro obývačka

Na najvyššom poschodí je situovaná veľká obývacia miestnosť. Práve tu je maximum svetla. Zdroj: Olivier Blouin

Kuchyňa ako retro bar

Kuchyňa, ktorá je súčasťou obytného priestoru na najvyššom podlaží, pripomína bar. Elegantne zakrivená pracovná doska je zakončená zavesenou konštrukciou v tvare písmena U. Všetky spotrebiče, zariadenie a pomôcky sú ukryté v zabudovanom nábytku, a tak priestor vždy pôsobí čisto a upratane. V noci atmosféru vylepšia zatiahnuté závesy a priestor získa vzhľad starých retro barov. Cez deň miestnosť zaleje prirodzené svetlo, a to aj vďaka strešnému oknu nad kuchyňou a veľkým arkierom s výhľadom do uličky.

Prečítajte si tiež
Veľkému svetlému bytu v Starom Meste dominujú ušľachtilé materiály a presklená stena

Meď, dymové sklo, orech, terazzo

Ďalšie detaily, ktoré dotvárajú tajomnú atmosféru domu pôsobiaceho ako rezidencia z filmu z 50. rokov: dymové sklo, medené vodovodné batérie, talianske umývadlo na podstavci, terakotová keramika, orechové drevo. Všetky podlahy zdobí farebná terazzová doska, ktorá vnáša do priestoru radostný a hravý charakter.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Kuchyňa do U s barovými stoličkami a konštrukciou na strope

Kuchyňa, ktorá je súčasťou obytného priestoru na najvyššom podlaží, pripomína bar. Elegantne zakrivená pracovná doska je zakončená závesnou konštrukciou v tvare písmena U. Zdroj: Olivier Blouin

V kúpeľni s hlavnou spálňou harmonizujú s terazzom aj mramorová doska Verde Saint-Denis, smaragdovo zelené umývadlá a teplé steny z prírodnej plsti. To všetko zapadá do finálneho diela – elegantného interiéru plného pohodlia, ticha a luxusu.

Chodba s terazzo podlahou a bielou stenou

Všetky podlahy zdobí farebná terazzová doska, ktorá vnáša do priestoru radostný a hravý charakter. Zdroj: Olivier Blouin

Šesť vchodov

Zaujímavosťou je aj šesť vchodov do interiéru, vrátane troch predsiení. Prečo toľko rôznych vstupov? Majitelia si chceli zachovať samostatný prístup na každé podlažie a zároveň samostatný vchod pre hostí. Vlastný vstup majú aj rodičia, ktorých spálňa sa otvára na vnútorné nádvorie. O dostatku súkromia sa určite pochybovať nedá.

Prečítajte si tiež
Odvaha a netradičné kombinácie premenili starý byt na umelecké dielo. Toto rozhodne nie je pre každého!

Rezidencia Garnier

Architektonický ateliér: Dupont Blouin Architects
Autori: Marie – Josée Dupont a Olivier Blouin
Lokalita: Montreal, Quebec, Kanada
Realizácia: 2021
Plocha: 297 m2

Sabína Zavarská
Foto: Olivier Blouin
Zdroj: v2com

Kategória: Návšteva
Tagy: interiérové konštrukcie kuchynské inšpirácie kuchynské linky retro štýl rezidencie rodinné domy terazzo
Zdieľať článok

Diskusia