Zdroj: iStock

Teraz je najlepší čas na naplánovanie záhrady. Poradíme vám, ako pri tom postupovať

13. 01. 2022
Zdieľať

Začínate s vlastnou záhradkou? Alebo sa vám v minulom roku nedarilo? Mali ste priveľa jedného druhu plodín a ostatné vám chýbali? Začiatok nového roka je vynikajúci čas na plánovanie záhrady na ďalšie obdobie. Prečo teraz? Pretože si veľmi dobre pamätáme naše minuloročné úspechy i chyby a máme plány, čo by sme v budúcej sezóne chceli vyskúšať a vylepšiť. Ponúkame vám tri jednoduché tipy, ktoré vám pomôžu už teraz plánovať krásnu a úrodnú záhradu.

Všetko si zapisujte

Jedna vec je povedať si, že by ste chceli vyskúšať to či ono, pestovať viac paradajok alebo byliniek, či vyskúšať inú odrodu papriky. Avšak až vtedy, keď si sadnete a všetko zapíšete, uvidíte, koľko zmien chcete urobiť. Viete si ich prehľadne načasovať, aby ste na jar boli bez stresu a zápisy zároveň fungujú ako skvelá motivácia.

Prečítajte si tiež
10 najkrajších stromov, ktoré vám v záhrade vytvoria tieň

Vďaka takémuto plánovaniu si ľahko do budúcnosti zapamätáte, čo fungovalo dobre v uplynulej sezóne – čo nie – a čo chcete vyskúšať inak. Ideálne je priebežne zapisovať si úspechy aj zlyhania, ale na to zvyčajne počas sezóny nemáte veľa času, tak to dobehnite teraz. Keď budete robiť takýto záznamník každý jeden rok, uvidíte všetky pokroky.

Políčka s murovanými obrubníkmi

Zdroj: iStock

Striedajte miesta pestovania plodín

Striedanie plodín v záhrade (a to aj v malých záhradkách) je veľmi dôležité z viacerých dôvodov. Ak budete pestovať paradajky na rovnakom mieste, nemôžete očakávať stále rovnaké výsledky. Rôzne rastliny potrebujú rôzne živiny – ak budete pestovať rovnaké plodiny na rovnakom mieste, pôda začne tieto živiny strácať.

Rôznorodé políčka z leteckej perspektívy

Zdroj: iStock

Okrem toho – výsadba tých istých rastlín na rovnakom mieste je otvorenou pozvánkou na šírenie chorôb prenášaných pôdou, ktoré môžu spôsobiť skazu záhradným rastlinám. Uistite sa, že ste si naplánovali pestovanie rastlín na iných miestach ako v uplynulej sezóne. A ešte lepšie – nakreslite si to do plánu.

Prečítajte si tiež
Dula, moruša a oskoruša: Menej známe stromy, ktoré v záhrade oceníte

Vyberte rastlinám to najlepšie miesto podľa ich potrieb

Ďalšia neoceniteľná výhoda plánovania. Už vopred viete, kde budú vaše rastliny umiestnené, kde budú rásť a stále je čas na zmeny. Prehodnoťte nároky jednotlivých druhov plodín na pestovanie, živiny, slnko, vodu. Napríklad, paradajky a paprika potrebujú veľa slnka. Nestačí len umiestniť ich na slnečné miesto.

Záhradný architekt vysvetľuje zákazníčke v záhrade

Zdroj: iStock

Treba vedieť, že čím viac priestoru medzi týmito rastlinami necháte – tým viac svetla, vzduchu a dažďa sa k nim dostane. Vďaka tomu budú rastliny zdravé a ich plody budú lepšie dozrievať. Plodiny, ktorým nevadí chladnejšie počasie – ako sú uhorky a šalát – ocenia umiestnenie v tienistých častiach záhrady – alebo v oblastiach, kde iné rýchlo a vysoko rastúce rastliny poskytnú tieň.

Prečítajte si tiež
Útulná oddychová záhrada s množstvom rastlín, s pecou a so sedením pod pergolou

Máte kontajnerovú záhradku?

Striedanie rastlín je rovnako dôležité aj pri pestovaní v kontajneroch alebo na vyvýšených záhonoch. Doplňte vyčerpanú pôdu čerstvým kompostom a naplánujte si výsadbu alebo výsev iných plodín, ako ste v tej nádobe či záhone pestovali v uplynulej sezóne. A nezabúdajte, existujú šikovné aplikácie, ktoré nám v plánovaní záhrady pomôžu a pripomenú jednotlivé úlohy v správny čas!

Sabína Zavarská

Foto: istock.com

Kategória: Zakladanie záhrady
Tagy: okrasná záhrada pestovanie rastlín plánovanie záhrady záhradné inšpirácie záhradný architekt
Zdieľať článok
Martin Čurda radí: Ako oživiť záhradu s trávnikom a živým plotom, po ktorej behajú deti a pesZáhrada

Martin Čurda radí: Ako oživiť záhradu s trávnikom a živým plotom, po ktorej behajú deti a pes

V januári je prác v okrasnej záhrade pomenej. Na tieto však nezabudnime!Záhrada

V januári je prác v okrasnej záhrade pomenej. Na tieto však nezabudnime!

Nová sezóna podľa profesora Hričovského: Podľa čoho vyberať ovocie do záhrady?Záhrada

Nová sezóna podľa profesora Hričovského: Podľa čoho vyberať ovocie do záhrady?

Na návšteve u čitateľky: Záhrada by mala prinášať radosť a priestor na zmysluplné trávenie časuZáhrada

Na návšteve u čitateľky: Záhrada by mala prinášať radosť a priestor na zmysluplné trávenie času

Diskusia