Zdroj: iStock

Ako dodáte vašej kuchyni škandinávsky rozmer

11. 02. 2022
Zdieľať

Upokojujúca farebná paleta, čisté línie, funkčné usporiadanie všetkého, čo potrebujete na varenie a servírovanie, dostatok svetla – vďaka týmto vlastnostiam sa kuchyne v škandinávskom štýle stali hitom posledného obdobia. Ak ste nezachytili, čo ďalšie severský dizajn zahŕňa, pripravili sme pre vás niekoľko jednoduchých tipov, ako vniesť do vašej kuchyne Scandi prvky.

Škandinávsky dizajn sa vyznačuje čistými líniami, jednoduchosťou, funkčnosťou a minimalizmom. Neznamená to však, že je chladný! Vďaka inteligentnému osvetleniu a použitiu dreva či iného prírodného materiálu sú miestnosti v škandinávskom štýle harmonické a príjemné – i vďaka tomu prudko rastie obľúbenosť tohto dizajnu.

Triky, ako vnesiete do vašej kuchyne módny severský dizajn

Držte sa bielej

Najjednoduchší spôsob, ako dodáte vašej kuchyni nádych škandinávskeho štýlu, a zároveň určite nič nepokazíte, je použitie bielej palety. Vo všeobecnosti sa v interiéroch škandinávskych kuchýň odporúča chladná biela paleta farieb, pretože vytvára pocit čistoty a pokoja. S touto farebnou paletou vyhráte aj v malých miestnostiach.

Biela kuchyňa v škandinávskom štýle s bielou drevenou podlahou

Zdroj: iStock

Aby biela nepôsobila priveľmi chladne až sterilne, skombinujte ju s drevenými a medenými akcentmi. V malej kuchyni využite každý centimeter na úložné priestory. Zaujímavou fintou je umiestniť otvorené police na každodenné predmety priamo nad umývadlo.

Prečítajte si tiež
Zariadiť si bývanie v škandinávskom štýle nie je až také ťažké

Nízko zavesené osvetlenie

Svetlo je v severskom dizajne mimoriadne dôležité kvôli dlhým tmavým zimným dňom. Škandinávci s obľubou používajú skupinky nízko zavesených svetiel. Pouvažujte nad výberom závesného osvetlenia, umiestnite ho v rôznych výškach alebo zvýraznite zaujímavým farebným odtieňom, trendové sú najmä svetlotyrkysové odtiene, tmavá modrá a zelená.

Biela kuchyňa v škandinávskom štýle s drevenou linkou

Zdroj: iStock

Priestor pre spoločné stolovanie

Zhromažďovanie celej rodiny a spoločné stolovanie je v škandinávskej kultúre nesmierne dôležité. V každej kuchyni (respektíve v jej blízkosti) by mal mať miesto jedálenský stôl alebo raňajkový bar. Potom bude kuchyňa skutočne srdcom domova. Jedálenský kút je taktiež miestom, kde sa môžeme pohrať s dizajnom zvyšujúcim útulnosť miestnosti, s textúrami a farbami. Drevený stôl, čalúnené stoličky, mäkké tvary a čerstvé kvety dodajú priestoru hĺbku.

Prečítajte si tiež
Predsieň v severskom štýle

Každodenne používané predmety majte vždy na očiach

Veci, ktoré pri príprave jedla používate každodenne, je dobré mať vždy po ruke a ešte lepšie – na očiach. Minimalizmus a efektivita škandinávskeho štýlu sa prejavuje aj v riešení úložných priestorov. Vďaka poličkám a závesným stojanom udržíte pracovnú dosku čistú a nebude ani zbytočne preplnená. Police sú vhodné na ukladanie predmetov, ktoré každodenne používate. Panvice, hrnčeky, dosky na krájanie, naberačky a iné pomôcky zaveste na koľajnicu nad pracovnú plochu.

Biela kuchyňa v škandinávskom štýle

Zdroj: iStock

Skrine od podlahy až po strop

Skrinky od podlahy po strop sú geniálnym spôsobom, ako skryť neporiadok, ktorý sa zvykne kopiť na kuchynských linkách. Investujte do skrinky s priestorom na ukrytie mikrovlnnej rúry, rýchlovarnej kanvice, kávovaru a ďalších pomôcok, ktoré zbytočne zapratávajú pracovné dosky.

Biela kuchyňa v škandinávskom štýle s drevenou podlahou

Zdroj: iStock

Vneste teplo kovovými akcentmi

Kovové akcenty, špeciálne meď alebo bronz, zútulňujú a otepľujú minimalistickú bielu farebnú škálu. Pri práci s obmedzenou farebnou schémou sa pohrajte s textúrami, tvarmi a povrchovými úpravami. Nezabúdajte ani na drevo alebo iný materiál, ktorý povrchovou úpravou drevo pripomína. Zaujímavým zútulňujúcim riešením sú šesťuholníkové dlaždice, medená koľajnica a mramorové doplnky.

Prečítajte si tiež
K vytúženému domu ich priviedlo až rozhodnutie na poslednú chvíľu. Bývanie v škandinávskom štýle dokonale odráža životný štýl majiteľov

Izbové rastliny aj v kuchyni

Izbové rastliny a bylinky v kvetináči sú ďalším skvelým spôsobom, ako zjemniť strohosť a prísnu funkčnosť priestoru v škandinávskom štýle.

Biela kuchyňa v škandinávskom štýle s farebnými doplnkami

Zdroj: iStock

Nebojte sa kuchyňu vybaviť textúrovaným prestieraním, nástennými tapetami alebo kobercami. Dizajn miestnosti dokončite izbovými rastlinami alebo bylinkami v kvetináči. Príroda je pre škandinávsky štýl typická.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: doplnky do kuchyne interiérové trendy kuchynské inšpirácie moderné bývanie škandinávsky štýl zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia