Zdroj: istock.com

Päť okrasných rastlín, ktoré kvitnú vo februári a môžete si ich vychutnať ako rezané kvety v interiéri

23. 02. 2022
Zdieľať

Rezané kvety sú skvelým spôsobom, ako preniesť krásu a vôňu z vonku do bytu. Asi nikdy nepotešia viac ako po chladných mesiacoch plných stresu. Dobrou správou je, že vo februári kvitne veľa zimných kvetov, ktoré si môžeme vychutnať v domácnosti. Viete, akými rezanými kvetmi si môžeme spestriť interiér v tomto období?

Lykovec bhutanský (Daphne bholua)

Kríky z rodu Daphne sú známe mimoriadnou vôňou, takže určite stojí za to získať z nich rezané kvety. Odroda ‘Jacqueline Postill’ má intenzívne voňajúce ružové kvety s bielymi stredmi. Pri manipulácii s rastlinou buďte opatrní, pretože všetky jej časti sú jedovaté.

Lykovec bhutanský (Daphne bholua)

Zdroj: iStock

Skoro kvitnúce narcisy

Veselé žlté kvety zaručene vytvoria krásnu, voňavú dekoráciu akéhokoľvek priestoru. Viete však o tom, že odrezané stonky kvetov narcisov uvoľňujú lepkavú šťavu, ktorá môže iným kvetom brániť v nasávaní vody?

Prečítajte si tiež
Vhodným výberom textílií dodáte interiéru jedinečnú atmosféru
Narcisy vo váze

Zdroj: iStock

Preto je najlepšie vložiť narcisy do vázy samostatne. Najskôr sú k dispozícii odrody skorých narcisov, napríklad „February Gold“ a „Tete-a-Tete“.

Zimovec včasný (Chimonanthus praecox)

Zimovec včasný (Chimonanthus praecox)

Zdroj: iStock

Kvety zimovca majú príjemnú, intenzívnu vôňu. Zimovec je veľmi dekoratívny vďaka bezlistým konárom a hojnému nasadeniu kvety z zime. Tieto konáre sú ideálne na vytvorenie voňavej, výraznej dekorácie. Vzhľadom na dĺžku konárov si môžete odrezať aj dlhšie vetvičky a dosiahnete ohromujúci efekt.

Snežienky

Ak pestujete snežienky alebo si kupujete snežienky určené na účel rezaných kvetov, potom je najlepšie vybrať si odrody s výnimočnou vôňou, ako sú ‘S. Arnott“ a „Straffan“.

Prečítajte si tiež
3 obľúbené interiérové rastliny, ktoré vás môžu dostať do nemocnice
Snežienky

Zdroj: iStock

Snežienky sú natoľko dekoratívne, že vyznejú krásne aj v obyčajnom zaváraninovom poháriku. Ak však chcete vytvoriť efektnejšiu dekoráciu, skombinujte ich s brečtanom.

Hamamel virgínsky (Hamamelis Virginiana)

Hamamel virgínsky (Hamamelis Virginiana)

Zdroj: iStock

Ohnivé zimné kvety hamamelu sú priam stvorené na použitie ako rezané kvety. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko rôzne dlhých vetiev, z ktorých vyčarujete pútavú ozdobu domácnosti. Čarovnú atmosféru znásobí neodolateľná vôňa. Vizuálne najpôsobivejšie sú oranžové a červené odrody, napríklad ‚Jelena‘ a ‚Diane‘, odroda ‚Brevipetala‘ má zase výraznú vôňu.

Sabína Zavarská

Zdroj: gardenersworld.com

Foto: istock.com

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: doplnky do interiéru interiérové rastliny izbové kvety jarné kvety kvety
Zdieľať článok

Diskusia