Zdroj: Olivier Blouin

Ako na dostatok súkromia v mestskom prostredí? Dennú zónu umiestnili pod úroveň ulice a orientovali k rieke

06. 09. 2022
Zdieľať

Architektonickú a dizajnérsku firmu Dupont Blouin so sídlom v Montreale založila dvojica architektov Marie-Josée Dupont a Olivier Blouin. Ich práce charakterizuje využitie princípu jin a jang, kontrastu chladu a tepla. Obaja sú milovníci prírody a majú radi čisté línie, precízne detaily, organizované a integrované systémy. Aj v projekte s názvom Rezidencia MI-1, ktorý vám predstavíme, je každý detail premyslený, vrátane farebnosti, materiálov a zariadenia interiéru.

Rodinný dom MI-1 je prvým z troch rodinných domov, ktoré majú stať pozdĺž rieky Mille-Îles v Lavale. Je obložený bielymi tehlami, na ktorých sa odrážajú ročné obdobia, vďaka čomu je v okolí jedinečný. Tvar hmoty a jej rozloženie sú inšpirované ľudovým jazykom architektúry v lokalite mesta Laval z čias, keď bol ostrov rekreačnou oblasťou. Stal sa modernou reinterpretáciou tradičnej kanadskej chaty so sedlovou strechou.

Biely kanadský rodinný dom s presklením k rieke a útulným severským interiérom

Výhľady sú sústredené na rieku za domom. Stavba stojí skôr v prírode než na predmestí. Zdroj: Olivier Blouin

Tri časti, každá má inú funkciu

Stavba je zložená z troch celkov, pričom každý má inú funkciu. Hmota rovnobežná s ulicou zahŕňa garáž, vstupnú halu a obytné priestory. Kolmo na ňu nadväzujú dve ďalšie ramená, v ktorých sú oddychové zóny. V časti najbližšie k ulici sú dve spálne a kúpeľňa. Nad nimi – v podkroví – sa nachádza hlavná spálňa so šatňou, kúpeľňou a s výhľadom na rieku.

Prečítajte si tiež
Inšpiratívne bývanie s dušou v budove polikliniky. Strešný byt v kombinácii dubového dreva, bielej a modrej farby

Denná zóna pod úrovňou ulice

Cieľom architektov bolo vytvoriť príjemný priestor s čo najvyššou mierou intimity, chránený pred susedstvom a ruchom bulváru des Mille-Îles. Výhľady sústredili na rieku za domom, čím posilnili dojem, že stavba stojí skôr v prírode než na predmestí. To je tiež dôvod, prečo boli obytné priestory umiestnené nižšie – mierne pod úrovňou ulice. Nadväzujú na breh rieky.

Biely kanadský rodinný dom s presklením k rieke a útulným severským interiérom

Aby mali priestory dostatočný prístup k prirodzenému svetlu, architekti vytvorili strešné svetlíky. Zdroj: Olivier Blouin

Multifunkčný nábytok a integrované prvky

Interiér je vybavený integrovaným multifunkčným nábytkom. Všimnite si drevený prvok, ktorý slúži ako police a špajza v kuchyni, vitrína v jedálni a odkladacia skrinka v obývačke.

Prečítajte si tiež
Minimálny a zároveň rafinovaný! Pozrite sa, čo sa stane, ak v byte skombinujete bielu a tmavomodrú farbu

Otáča sa ako stuha za roh, kde sa stáva zábradlím schodiska, potom šatňou na prvom poschodí. Toto elegantné a štrukturované riešenie obaľuje spoločné priestory a vytvára ochrannú dlaň pred vonkajším prostredím.

Biely kanadský rodinný dom s presklením k rieke a útulným severským interiérom

Interiér je vybavený integrovaným multifunkčným nábytkom. Zdroj: Olivier Blouin

Dostatok svetla? Veľké okná a strešné svetlíky

Obytné priestory sú orientované smerom k rieke, teda na severnej strane domu. Aby mali dostatočný prístup k prirodzenému svetlu, architekti vytvorili strešné svetlíky. Jeden sa nachádza v obývačke nad schodiskom, druhý na križovatke dvoch chodieb a ďalšie v každej kúpeľni. Pohyb slnka počas dňa vytvára meniacu sa atmosféru. Okrem vertikálnych otvorov sú na každej strane chodby okná vytvárajúce svetelnú os. Vďaka nej prúdi svetlo v interiéri z juhu na sever.

Biely kanadský rodinný dom s presklením k rieke a útulným severským interiérom

Kuchyňa. Zdroj: Olivier Blouin

Jemná farebnosť pozýva na oddych

Keď vstúpite do tohto „bieleho domu“ očarí vás atmosféra vyplývajúca z kombinácie prirodzeného svetla a svetlých farieb. Biela prechádza do odtieňov jemne béžovej, slabučko marhuľovej, krémovej, dokonca sem-tam môžete vidieť aj nádych ružovej. Samozrejme, záleží aj od dennej doby a počasia vonku.

Prečítajte si tiež
Biele tehlové steny diktujú celkovú atmosféru interiéru. Prerobený dom na vidieku vyniká množstvom svetla

Biela keramika, terazzo, kanadský javor

Pokojnú farebnosť majú aj kúpeľne obložené bielou keramikou a terazzom. Podlahy v obytných priestoroch a v spálňach sú z kanadského javora, zvýrazňujú krémové steny. Minimalistická paleta svetlých farieb a príjemných prírodných materiálov umocňuje harmonickú atmosféru celého interiéru. Napriek tomu, že sa dom nachádza blízko mestského prostredia, funguje ako pokojné útočisko.

Biely kanadský rodinný dom s presklením k rieke a útulným severským interiérom

Dom je obložený bielymi tehlami, na ktorých sa odrážajú ročné obdobia, vďaka čomu je v okolí jedinečný. Zdroj: Olivier Blouin

Rezidencia MI-1

architektonický ateliér: Dupont Blouin

autori: Marie-Josée Dupont & Olivier Blouin

lokalita: Laval, Kanada

plocha: 1850 m2

realizácia: 2022

Sabína Zavarská
Foto: Olivier Blouin
Zdroj: v2com

Kategória: Návšteva
Tagy: drevo v interiéri interiérový dizajn Multifunkčný nábytok rodinný dom škandinávsky štýl tehlové obklady
Zdieľať článok

Diskusia