Zdroj: Dapple Photography

Ručne očistili až 4 000 starých tehál z pôvodného muriva! Použili ich na podlahu vo svojom novom dome

25. 06. 2022
Zdieľať

Prestavby starých hospodárskych budov, či na ich mieste postavené novostavby, sú v posledných rokoch častými zadaniami pre architektov. Zvyčajne i vďaka príjemnému prostrediu a spojitosti neraz celých generácií s lokalitou. Architekti zo štúdia Loader Monteith riešili podobný projekt na farme v South Lanarkshire v Škótsku. Výsledkom je sympatická novostavba pre mladú päťčlennú rodinu, ktorá zvláda aj drsné prírodné podmienky.

Majitelia farmy James a Lorna túžili postaviť namiesto pôvodných budov z roku 1800 výnimočný dom s výraznou a hodnotnou architektúrou. Staré budovy už dávno boli v havarijnom stave, takže o pokuse o obnovu nemohla byť reč. Napriek tomu novostavba odráža jazyk pôvodnej usadlosti. Okrem toho, že boli použité materiály z existujúcich budov, architekti nové hmoty usporiadali do podobného celku, ako boli pôvodné.

Prečítajte si tiež
Namiesto vily, rodinná usadlosť. Viacgeneračné bývanie inak

Červené strechy a kameň z pôvodných budov

Novostavbu charakterizujú tri šikmé červené štíty, ktorých objem sa od východu na západ zväčšuje. Okrem toho, že toto riešenie je vizuálne zaujímavé, ponúka aj veľkorysé interiéry. Staré stavby tvorili písmeno U. Nový celok pozostáva z troch hmôt, z toho dve sú spojené v tvare písmena L a tretia na ne nadväzuje s odstupom, aby dotvorila „nožičku“ písmena U.

Novostavba tradičnej usadlosti s tehlovou podlahou

Nový celok pozostáva z troch hmôt, z toho dve sú spojené v tvare písmena L a tretia na ne nadväzuje s odstupom, aby dotvorila „nožičku“ písmena U. Zdroj: Dapple Photography

Spojené hmoty slúžia ako hlavný dom, odsadená časť ako štúdio pre hostí a kancelária. So základnou ju spája červená hliníkovo-drevená pergola. Tvar, do ktorého sú časti domu zoskupené, je dôležitý nielen na ochranu súkromia domácich – vytvára príjemné átrium uprostred, ale poskytuje aj úkryt pred nemilosrdnými prírodnými podmienkami lokality.

Novostavba tradičnej usadlosti s tehlovou podlahou

Veľké okná vrhajú nádherné svetlo do šikmého stropu a je to veľmi krásne miesto na relax. Zdroj: Dapple Photography

Denná zóna pod troma strechami

Hlavné krídlo, ktoré nesie tri sedlové strechy, zahŕňa vstupnú halu, kuchyňu, jedáleň, obývaciu izbu a čitáreň. Na poschodí pod najväčšou strechou sa nachádza hosťovská spálňa. Severojužné krídlo obsahuje detské izby a v najsevernejšej časti je hlavná spálňa rodičov.

Prečítajte si tiež
Pôvabná usadlosť pre rodičov: Celý život v paneláku, teraz sa im splnil sen!

Funkčné zóny sa v hlavnej obytnej zóne zaujímavo prelínajú, svetlo z veľkých okien rozteká nielen do šírky, ale aj do výšky pod vysoké strechy. Veľká presklená rohová čitáreň je skvelým miestom na relax, z ktorého môžete pokojne sledovať počasie vonku za každého ročného obdobia. Všetky spálne na prízemí majú dvere vedúce do súkromného átria.

Novostavba tradičnej usadlosti s tehlovou podlahou

Z lokálne odlievaných tehál vznikla podlaha v hlavnom bloku. Zdroj: Dapple Photography

Ručne očistili 4 000 starých tehál

Je neuveriteľné, že sa v tomto projekte podarilo zrecyklovať až 90 percent pôvodného muriva zo starej usadlosti a použiť ho v rámci novej stavby. Samotní investori pridali ruku k dielu – ručne čistili viac ako 4 000 lokálne odlievaných tehál, z ktorých vznikla podlaha v hlavnom bloku. Je poukladaná do tvaru rybej kosti. Nový dom tak získal silnú spojitosť s pôvodným a architekti dosiahli „uzemnenie“ stavby na svojom mieste aj z hľadiska materiálu.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Novostavba tradičnej usadlosti s tehlovou podlahou

Architekti sa pohrali aj s tým, ako budú vyzerať dvere do jednotlivých miestností. Zdroj: Dapple Photography

Podlahové kúrenie pod tehlovou podlahou?

Osadením regenerovaných tehál ako podlahy však vznikla ďalšia výzva – ako pod takúto podlahu inštalovať podlahové kúrenie. Aj to sa autorom stavby pod vedením architekta Iaina Monteitha podarilo vyriešiť. Pod vrstvu hrubej tehly vykopali základy hlboké 90 centimetrov. Toto riešenie umožňuje, aby tehlová podlaha fungovala ako zásobník tepla počas dňa a cez noc jemne vyžarovala teplo do interiéru.

Prečítajte si tiež
Moderná víkendová usadlosť nadviazala na tradičnú ľudovú architektúru

Výhľady z každého kúta a dôsledná izolácia

Stavba je oslavou väzieb celých generácií rodiny s pozemkom, umocnenou výhľadmi na okolitú poľnohospodársku pôdu. Neexistujú žiadne vizuálne „slepé uličky“, takže rodina si môže vychutnať výhľady po celej dĺžke domu z akéhokoľvek miesta interiéru. Kvôli snahe udržať nízke prevádzkové náklady, dom využíva trojité zasklenie, teplo z tepelného čerpadla, super izolovaný kovový plášť a systém zachytávania dažďovej vody. Múry pod červeným obložením striech, ktoré odkazuje na poľnohospodárske dedičstvo lokality, sú obložené regenerovaným pieskovcom.

Novostavba tradičnej usadlosti s tehlovou podlahou

Architekti priestor doplnili efektnými svietidlami. Zdroj: Dapple Photography

Čo znamená „ceangal“?

Architekti dom pomenovali v súvislosti s pôvodom farmy, ktorej prvé aktivity sa datujú do 17. storočia. Slovo „ceangal“ je odvodené zo škótskej gaelčiny a znamená „spojiť“. Neodráža sa len v štruktúre domu, ale aj v jeho účele: posilniť puto medzi rodinou a ich minulým, súčasným a budúcim spojením s pozemkom.

Novostavba tradičnej usadlosti s tehlovou podlahou

Výsledkom je sympatická novostavba pre mladú päťčlennú rodinu, ktorá zvláda aj drsné prírodné podmienky. Zdroj: Dapple Photography

Ako hodnotí výsledok investor?

„Farma je v rodine mojej manželky po celé generácie, takže máme úzky vzťah k tejto pôde a k materiálom použitým pri stavbe. Mnohé z nich boli zo starých kamenných a tehlových hospodárskych budov zachránené a znovu použité. Mojím obľúbeným priestorom je obývačka. Veľké okná vrhajú nádherné svetlo do šikmého stropu a je to veľmi krásne miesto na relax,“ hovorí spokojný majiteľ domu James.

Prečítajte si tiež
Obnova a rozšírenie tristoročného statku? Rozhodne bolo čo objavovať!

Ceangal House

architektonický ateliér: Loader Monteith

hlavný architekt: Iain Monteith

lokalita: South Lanarkshire, Škótsko

plocha: 220 m2 (dom), 50 m2 (štúdio)

realizácia: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Dapple Photography

Kategória: Návšteva
Tagy: drevo v interiéri historické hospodárske stavby novostavby podlahy presklené plochy rekonštrukcia farmy severský štýl tehly usadlost
Zdieľať článok

Diskusia