Zdroj: Möbelix

Ako vybrať záhradný nábytok podľa materiálu? Zvážte tieto 3 odolné možnosti

10. 06. 2024 Zdieľať

Na exteriérovú pohodu budete okrem dobrého počasia potrebovať aj niečo pohodlné, na čo si sadnete. Poradíme vám, podľa čoho vyberať nábytok, aby sa vám páčil, ale aj niečo vydržal.

Ak sú vaša terasa, balkón alebo altánok dobre chránené pred vrtochmi počasia, máte na výber prakticky neobmedzené materiálové možnosti. Pokiaľ však nábytok bude musieť čo i len z času na čas zniesť dážď, voľte čo najodolnejšie materiály. Pri kúpe berte do úvahy aj fakt, ako a kde ho budete mimo sezóny uskladňovať alebo či zostane počas celého roka vonku.

Pohľad zhora na kovový nábytok na terase.

Zdroj: Möbelix

Nezmar umelý ratan

Čo sa týka obľúbenosti, umelý ratan stojí už niekoľko rokov na pomyselnej prvej priečke. Kvalitné súpravy sú v porovnaní s ostatnými materiálmi najodolnejšie proti ÚV žiareniu a bez ujmy odolajú aj vrtochom počasia – neprekáža im dážď ani mráz.

Ako rozpoznať kvalitu? Pýtajte sa, či má výplet UV filter (zaručuje farebnú stálosť a bráni oxidácii), a potom si všímajte aj druh výpletu – najkvalitnejší býva oblý, ktorý je často takmer nerozpoznateľný od prírodného ratanu.

Čo sa týka konštrukcie, býva buď z dreva, alebo z kovu. Drevo má tendenciu podliehať časom plesniam a pod výpletom sa k nemu nedostanete. Ak neplánujete meniť nábytok po pár sezónach, vyberajte radšej ten s kovovou konštrukciou – zvyčajne z odolného a ľahkého hliníka.

Pohľad na sedací nábytok na balkóne.

Zdroj: Möbelix

Čistý dizajn kovu

Priaznivci minimalizmu pravdepodobne siahnu po kove v subtílnej podobe. Oceľová konštrukcia je veľmi odolná a pevná. Hliník je takisto bezúdržbový a navyše ľahký. Tu však pozor, profily tenšie ako jeden milimeter sú náchylné na ohýbanie a hrozí im polámanie. Pre pohodlné sedenie sa pri chladnom kove nezaobídete bez čalúnených sedákov.

Záber na drevený exteriérový nábytok.

Zdroj: Möbelix

Drevo pre milovníkov prírodných materiálov

Žiaden iný materiál nevnesie do priestoru toľko mäkkosti a útulnosti ako drevo, no v porovnaní s umelými materiálmi vyžaduje istú údržbu. Čím odolnejší materiál však vyberiete, tým menej námahy s ním budete mať. Najviac toho znesú exotické dreviny – akácia, eukalyptus, meranti. Absolútny líder je tík. Je odolný proti vlhkosti, dažďu, plesniam. Ak vám neprekáža jeho starnutie „s gráciou“ v podobe sivastej patiny, nemusíte ho ani impregnovať.

Ratanový nábytok na balkóne.

Zdroj: Möbelix

Kombo je trendy

Pre moderné záhradné zostavy je charakteristická variabilita, neobmedzujú sa výlučne na jedno materiálové vyhotovenie. Sedáky z dreva, umelého ratanu či zo syntetického výpletu výrobcovia veľmi často kombinujú s kovovými platformami. Fantázia je prakticky bezbrehá.

Pohľad na skladací drevený nábytok a zeleň na balkóne.

Zdroj: Möbelix

Aký typ sedenia je pre vás ten pravý?

  1. Majitelia úzkych balkónov veľa možností na výber nemajú, určite však príde vhod subtílny kávový stolík s párom stoličiek, ideálne skladacích.
  2. Na terasu s plochou minimálne 12 m² sa už zmestí jedálenská zostava. Odporúčame investovať do rozťahovacieho stola, ktorý v prípade potreby poslúži viacerým stravníkom. Tu je zopár ergonomických pravidiel: jeden človek potrebuje na stolovanie priestor 60 × 40 cm a pre bezproblémový prechod by mal byť medzi stoličkou a stenou manipulačný priestor aspoň 70 cm.
  3. Veľkorysejšie terasy či altánky (nad 20 m²) si už môžete zariadiť bez kompromisov ako plnohodnotný denný priestor. Zmestí sa sem jedálenský kút aj konferenčné sedenie. Čím väčšia plocha, tým, samozrejme, viacej možností na zariaďovanie. Používateľský komfort zvýši relaxačné kreslo či hojdacia sieť.
  4. Rôzne druhy sedenia sa nemusia striktne pridŕžať jedného štýlového či materiálového smeru. Ako jednotiaci element môže poslúžiť napríklad farebný súlad textilných doplnkov.

Článok vznikol v spolupráci s firmou Möbelix.

Kategória: Záhradný nábytok
Tagy: nábytok z ratanu terasový nábytok záhradný nábytok
Zdieľať článok
Vymyslel originálny spôsob, ako uskladniť záhradný nábytok a ušetriť veľa priestoruUrob si sám

Vymyslel originálny spôsob, ako uskladniť záhradný nábytok a ušetriť veľa priestoru

Opäť bledne a praská? 3 dôležité body v starostlivosti o záhradný plastový nábytokUrob si sám

Opäť bledne a praská? 3 dôležité body v starostlivosti o záhradný plastový nábytok

Ako si prakticky uskladniť veci na terase? Toto riešenie sa vám bude páčiť!Urob si sám

Ako si prakticky uskladniť veci na terase? Toto riešenie sa vám bude páčiť!

Ako sa postarať o záhradné náradie po sezóne? Predĺžte mu životnosť správnou údržbou v ôsmich krokochUrob si sám

Ako sa postarať o záhradné náradie po sezóne? Predĺžte mu životnosť správnou údržbou v ôsmich krokoch