Zdroj: Hornbach

Ako vniesť svetlo do vašej záhrady a exteriéru domu

21. 06. 2024 Zdieľať

Vonkajšie osvetlenie zohráva kľúčovú úlohu nielen z hľadiska estetiky, ale aj bezpečnosti a funkčnosti záhrad a vonkajších priestorov. Správne osvetlenie dokáže premeniť obyčajnú záhradu na čarovné miesto plné príjemnej atmosféry, zvýšiť bezpečnosť a predĺžiť čas, ktorý môžete tráviť vonku. Pozrieme sa na rôzne typy osvetlenia a ich účinnosť a predstavíme vám moderné technológie, ktoré vám uľahčia ovládanie vonkajšieho osvetlenia.

Výhody vonkajšieho osvetlenia

Vonkajšie osvetlenie má mnoho výhod, ktoré ocení každý majiteľ domu alebo rekreačného objektu. Správne zvolené osvetlenie môže zvýrazniť krásu vašej záhrady. Jednou z výhod je teda estetická hodnota – zvýraznite krásu rastlín alebo architektonických prvkov a pomocou svetiel vytvorte príjemnú atmosféru na večerné stretnutia.

Ďalšou dôležitou výhodou je bezpečnosť. Osvetlené chodníky, schody a vstupné priestory znižujú riziko nehôd. Okrem toho snímače pohybu a bezpečnostné svetlá môžu odradiť nepozvaných hostí a zvýšiť pocit bezpečia. „Dobre premyslené vonkajšie osvetlenie umožňuje lepšie využívať vonkajšie priestory aj po zotmení, čo oceníte nielen pri grilovaní či vonkajších párty, ale aj pri doháňaní restov, ktoré ste zameškali počas denného svetla,“ hovorí Zlatko Slobodník z oddelenia elektroniky v projektových marketoch Hornbach.  Investícia do kvalitného osvetlenia sa preto oplatí a bude vám prinášať radosť a úžitok dlhé roky.

Záhradné osvetlenie, ktoré osvetľuje krík a kvety pri plote.

Zdroj: Hornbach

Typy vonkajšieho osvetlenia

1. Dekoratívne osvetlenie

Ako už názov napovedá, účelom týchto svietidiel je predovšetkým skrášliť exteriér okolo domu. Patria sem napríklad svetelné reťaze, ktoré sú ideálne na vytvorenie útulnej atmosféry a možno ich zavesiť medzi stromy, pozdĺž plotov alebo zakomponovať napríklad do pergoly. Môžete tiež použiť lampáše, ktoré dodajú exotický a romantický nádych. Skvele sa hodia na záhradné párty alebo večere pod holým nebom. „Ekologickou a energeticky úspornou možnosťou sú solárne lampy, ktoré môžu slúžiť nielen na estetické, ale aj funkčné účely. Počas dňa sa nabíjajú slnečnou energiou a v noci svietia,“ dodáva odborník z Hornbachu. Zaujímavou možnosťou sú vonkajšie reflektory, ktoré osvetľujú konkrétnu časť záhrady, napríklad kríky, stromy alebo sochy.

Svetelné reťaze s guľovými žiarovkami, zavesené na vetve stromu.

Zdroj: Hornbach

2. Funkčné osvetlenie

Aby svetlá neplnili len estetickú funkciu, ale aby vám uľahčili aj pobyt vonku po zotmení, existujú aj iné typy osvetlenia. Osvetlenie chodníkov je ideálne na bezpečný pohyb po záhrade – na tento účel sú ideálne pichacie stĺpiky. Netreba zabúdať ani na nástenné svietidlá, ktoré sa inštalujú priamo na steny budov, ale môžete ich umiestniť aj na ploty. Tie poskytujú funkčné osvetlenie v blízkosti domu.

Dve vonkajšie nástenné svietidlá na tehlovej stene pri ležadlách s vankúšmi.

Zdroj: Hornbach

3. Bezpečnostné osvetlenie

Pohodlie a bezpečnosť sú pocity, ktoré chceme mať spojené s naším domovom. K tomu, aby ste sa tak naozaj mohli cítiť, vám pomôžu pohybové senzory, ktoré aktivujú svetlo pri detekcii pohybu, vďaka čomu si budete istejší vaším pohybom a svetlá odradia potenciálnych narušiteľov. Ak chcete ísť v ochrane svojho domova ešte ďalej, poobzerajte sa po kamerových systémoch kombinovaných s osvetlením, aby ste mali dvojitú ochranu.

Vonkajšie nástenné svietidlo na tehlovej stene, osvetľujúce terasu.

Zdroj: Hornbach

Ako efektívne využívať vonkajšie osvetlenie

Pri plánovaní vonkajšieho osvetlenia je dôležité myslieť na niekoľko kľúčových aspektov. Najskôr si vytvorte plán záhrady, ktorý zohľadňuje umiestnenie rastlín, chodníkov a ďalších prvkov, ktoré chcete osvetliť. Vyberte správny typ osvetlenia podľa jeho účelu a zvážte energetickú účinnosť. Uprednostnite LED svetlá a solárne osvetlenie, ktoré sú nielen energeticky účinné, ale aj šetrné k životnému prostrediu. Pravidelná údržba a čistenie svetiel zabezpečí ich dlhú životnosť a maximálnu účinnosť.

Inteligentné osvetlenie záhrady

Inteligentné technológie môžu ušetriť peniaze za elektrinu a uľahčiť ovládanie vonkajšieho osvetlenia. Stačí správna riadiaca jednotka a môžete jednoducho ovládať svetlá, lampy a detektory pohybu. Príkladom takéhoto moderného riešenia je program Smart Home by HORNBACH. Inteligentné osvetlenie ponúka mnoho výhod – umožňuje diaľkové ovládanie, nastavenie intenzity a farby svetla, vytvorenie časových harmonogramov na úsporu energie a dokonca aj hlasové ovládanie pomocou asistenta Google Home Assistant alebo Amazon Alexa. „Inteligentné svetlá môžete prepojiť aj s detektormi pohybu, takže sa svetlá rozsvietia len vtedy, keď je to potrebné. Investícia do inteligentného osvetlenia prináša nielen estetické výhody, ale zvyšuje aj bezpečnosť a funkčnosť vašej záhrady,“ vysvetľuje Zlatko Slobodník.

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk  

Pridajte sa k nám na Facebooku.

Zdroj: PR článok HORNBACH – Baumarkt SK spol. s r.o.

Kategória: Zakladanie záhrady
Tagy: LED osvetlenie Solárne osvetlenie umelé osvetlenie
Zdieľať článok
Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálomUrob si sám

Pôvodnú chalupu museli zbúrať. Na jej pôdoryse postavili novú s úctou k tradíciám a prírodným materiálom

Na Slovensku vzniknú centrá udržateľnej energetiky. Zamerajú sa na spotrebu energie a úspory v regiónochASB.sk

Na Slovensku vzniknú centrá udržateľnej energetiky. Zamerajú sa na spotrebu energie a úspory v regiónoch

Dotáciu na veternú turbínu domácnosti zatiaľ nedostanú. Do Zelenej domácnostiam sa neprihlásil žiadny výrobcaASB.sk

Dotáciu na veternú turbínu domácnosti zatiaľ nedostanú. Do Zelenej domácnostiam sa neprihlásil žiadny výrobca

Zvláštna kresba na plodoch broskýň či marhúľ? Pozor, ide o nebezpečné ochorenieZáhrada

Zvláštna kresba na plodoch broskýň či marhúľ? Pozor, ide o nebezpečné ochorenie