Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Firma ich sklamala, tak si pozháňali remeselníkov a interiér zariaďovali svojpomocne. Dom nakoniec očakávania rodiny prekonal

15. 07. 2024
Zdieľať

Karlštejnsko, na skok od Prahy smerom od Berouna, má množstvo prírodných aj historických pamiatok a nekonečný priestor na voľnočasové aktivity. Túto lokalitu si pred pár rokmi vyhliadla na nové bývanie mladá rodina. Čo na tom, že v úvode realizácie prišli drobné peripetie. Dôležitý je výsledok. A ten stojí za to.

Dizajn a funkčnosť domu vystavali investori na troch materiáloch. Tehlovú stavbu pokryl plech od strechy miestami až k základom domu a pokojnú interiérovú atmosféru navodzuje prevaha dreva. Projekt s dispozíciou do T – „dom s ušami“, ako mu hovorí sám majiteľ – zaujal v súťaži HELUZ Dom roku 2021, čo bolo pre investorov dostatočným zadosťučinením po komplikáciách so stavebnou firmou.

Najskôr typový projekt, potom podľa seba

Pri projekte sa inšpirovali niekoľkými variantmi typových projektov, no nemali v úmysle vytvoriť „ukričanú stavbu“, ktorá by mala v zástavbe malej stredočeskej obce potrebu niečo si dokazovať. Zvolili si taký akurátny dom šitý pre ich vlastné potreby. Plus samostatná garáž so skladom na záhradné náradie.

Prečítajte si tiež
Využili osvedčený 100-ročný recept na kvalitné bývanie. Rodinný dom si postavili svojpomocne bez stavebnej firmy

Pôvodne mali v pláne stavať dom na kľúč so stavebnou firmou, ale tá s nimi už vo fáze hrubej stavby prestala komunikovať. „Po mesiaci čakania a sklamania som ‚vytriezvel‘ a začal som si zháňať remeselníkov sám,“ nerád spomína vyštudovaný ekonóm, ktorý si tak musel o stavbe všetko načítať. „Po večeroch, po nociach, keď som sa vrátil z práce, som hľadal remeselníkov a dával dohromady ponuky.“

Novopostavený rodinný som so sedlovou strechou fasádou s bielou omietkou i sivým obkladom, malou terasou a samostatne stojacou garážou v rovnakom dizajne.

Dom má dispozíciu v tvare T. Sám majiteľ mu hovor dom s ušami. Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Logicky a funkčne

Projektant, ktorý vypracoval projektovú dokumentáciu, pôvodný návrh majiteľov o kúsok zväčšil. Nechal tiež plynúť denný priestor až k štítu strechy, čím vznikla otvorená galéria. Časť sa dnes využíva ako šatník, v druhej časom pribudne pracovňa.

Prečítajte si tiež
Rodina s deťmi žila v karavane, no na stavbu domu im banka odmietla dať peniaze. Dnes ich bývanie pokojne môže ísť príkladom

„Galéria dodala nášmu bývaniu novú dimenziu, je neporovnateľne priestrannejšia a zaujímavejšia ako obývačka s rovným stropom v štandardnej výške. Jediné, čo možno trochu ľutujeme, je iba jedno strešné okno, ktoré sme v galérii osadili. Dnes by sme druhé inštalovali aj na náprotivnú stranu štítu,“ prezrádza majiteľ.

Nadčasovo zariadená denná miestnosť v rodinnom dome s masívnym dreveným stolom s lavicou a stoličkami, kozubom s cortenovým obkladom a bielym kuchynským ostrovom s drevenou pracovnou doskou.

V centrálnej miestnosti prevláda drevo, ktoré je doplnené prevažne neutrálnymi farbami. Ako vraví majiteľ, dreva nie je nikdy dosť. Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Denný priestor

Interiér, ktorý bol z veľkej časti dielom manželky, je poňatý v striedmom škandinávskom štýle. Drevo skombinovali s industriálnymi prvkami, ako je oceľ natretá kováčskou čiernou. S drevom začali na podlahe, a to trojvrstvovou dubovou podlahou. Podobne ako plech zvonku, aj drevo prestupuje v podobe trámov až do šikminy podkrovia.

„Stačí odísť na dva-tri dni a prvé, čo vám po návrate udrie do nosa, je vôňa dreva. A navyše sa po drevenej podlahe príjemne chodí na boso,“ pochvaľuje si investor.

Pohľad z galérie do dolnej miestnosti s dreveným stolom a pohodlnou sedačkou.

Denný priestor je otvorený nielen horizontálne, ale aj vertikálne. Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Kuchyňa

V dubovom dekore je kuchynská linka, dvere a aj jednoramenné schodisko do galérie. Najvýraznejším mienkotvorným prvkom sú však priznané trámy. „Dreva nie je nikdy dosť,“ podotýka investor a rozpráva o trámoch, ktoré majú vyše storočnú históriu – pochádzajú z roku 1898 zo starého pivovaru od Jičína. „130 rokov staré a zdravé drevo je rarita,“ zdôrazňuje majiteľ.

Nadčasovo zariadená denná miestnosť v rodinnom dome s masívnym dreveným stolom s lavicou a stoličkami, kozubom s cortenovým obkladom a bielym kuchynským ostrovom s drevenou pracovnou doskou.

V centrálnej miestnosti prevláda drevo, ktoré je doplnené prevažne neutrálnymi farbami. Ako vraví majiteľ, dreva nie je nikdy dosť. Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Exteriér

Dom je na takmer desaťárovom pozemku odsadený od ulice, vďaka čomu má viac súkromia. Pôdorys v tvare T jasne definuje oddychovú a spoločenskú zónu s ohľadom na orientáciu svetových strán. Napomáha tomu aj fasádne tvaroslovie.

Prečítajte si tiež
Bezbariérový bungalov s nízkou spotrebou energie a s príjemnou vôňou dreva

„Máme k dispozícii dve terasy. Ráno si môžeme vychutnať kávu na tej východnej s pohľadom na zeleň a večer západ slnka s drinkom v ruke,“ pochvaľujú si majitelia. Hmoty sú oddelené aj materiálovo – denná zóna je odetá do plechu a privátna časť omietnutá nabielo.

Bočný pohľad na novopostavený rodinný dom so vstupnými dverami cez drevenú terasu a kolmú hmotu domu s tmavosivým obkladom.

Majitelia majú k dispozícii dve terasy – východnú a západnú – kde si striedavo vychutnávajú východy a západy slnka. Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Viac fotografií nájdete pod článkom v galérii.

Pohľad na galériu

O tepelnú pohodu sa v interiéri stará podlahové vykurovanie s 12 kW elektrokotlom aj kozub v obývačke. „Keď sme sa definitívne rozhodli pre murovaný dom, ešte chvíľu sa to lámalo na otázke, či zatepľovať alebo nie. Rozhodnutím nezatepľovať sme zúžili výber a dospeli k tehlám HELUZ FAMILY 2in1 v šírke 50 cm, ktoré majú skvelé tepelnoizolačné parametre a netreba ich zatepľovať,“ vysvetľuje investor a dodáva: „Južná fasáda je prevetrávaná – má plášť z rovnakej plechovej krytiny ako strecha.“

Novopostavený rodinný dom v tradičnom vzhľade so sedlovou strechou, terasou so sedením a trávnatým dvorom so záhonmi.

Novostavba rodinného domu stojí v Karlštejnsku neďaleko Prahy. Zdroj: Heluz/Petr Adámek

Dom s ušami

Dom so sedlovou strechou, šitý pre potreby mladej rodiny. Vizuálne zapadá do okolitej zástavby. A hoci je napojený na verejný zdroj vody, na polievanie záhrady pomocou čerpadla alebo ručnej pumpy slúži podzemná nádrž na zber dažďovej vody s kapacitou 7,5 m3.

Projekt: Martin Bauš, Ateliér Dvořák
Lokalita:
Karlštejnsko, Stredočeský kraj
Plocha pozemku:
961 m2
Úžitková plocha:
149,8 m2
Zastavaná plocha:
173,8 m2

Použité materiály:

  • Staré trámy dubové drevo s oceľovými prvkami
  • Kozub v obývačke cortenový povrch
  • Fasáda biela omietka a pozinkovaný plech

Text: Denisa Slančová
Foto: Heluz (Petr Adámek)
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: novostavba domu rodinný dom svojpomocne tehlové domy
Zdieľať článok
Deprecated: Funkcia related_posts sa od verzie 5.12.0 nepoužíva! Použite namiesto toho yarpp_related. in /data/www/zoznam.sk/sub/mojdom/wp-includes/functions.php on line 6085
Aká by mala byť hrúbka základovej dosky?Dom z tehly

Aká by mala byť hrúbka základovej dosky?

Ako začať stavať dom? Pozrite si veľký manuálDom z tehly

Ako začať stavať dom? Pozrite si veľký manuál

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?Dom z tehly

Prístavba k domu: Čo potrebujete vedieť?

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechouDom z tehly

Poschodový rodinný dom: 5 inšpirácií s plochou strechou

Diskusia