Zdroj: Shutterstock

Staviame plot k domu: Kedy nestačí jeho stavbu úradu len ohlásiť a ktoré materiály si nevyžadujú veľkú údržbu?

10. 09. 2024
Zdieľať

Kvalitný plotový systém je dôležitou súčasťou celej stavby. Oddelí váš dom od okolia a zároveň vytvorí pocit súkromia a bezpečia. Na trhu je veľa rôznych typov plotov a zorientovať sa v ponuke je náročné, lebo každý má svoje výhody aj nevýhody. Aké sú aktuálne trendy?

Ploty boli dlhé roky považované len za praktickú nevyhnutnosť, no dnes sa už čoraz viac stávajú dôležitou (aj estetickou) súčasťou vonkajšieho priestoru. „Pri výbere plota je dôležité zvážiť nielen jeho účel, vzhľad domu, vlastnosti pozemku, ale aj finančné možnosti. Treba dôkladne naplánovať miesto a spôsob výstavby. Voľba materiálu na nový plot je veľkou a dlhodobou investíciou. Pred stavbou každého plota by sme sa mali informovať a overiť si, či naša lokalita nespadá do oblasti, kde sú zákonom dané špeciálne podmienky pre výšku či použitie materiálu,“ odporúča Soňa Vojdulová, projektantka vonkajšej architektúry v spoločnosti PRESBETON Nova.

Pohľad z ulice

Najdôležitejšou časťou plota je tá, ktorá hraničí s ulicou. Mala by byť naprojektovaná v súlade s fasádou aj so strechou domu. Súčasťou prednej časti plota je vstupná bránka a vo väčšine prípadov aj vjazd na pozemok s bránou. Pri návrhu nezabudnite ani na priestor na smetné nádoby a meracie zariadenia. V ideálnom prípade sa oplotenie podarí prispôsobiť okoliu a charakteru celej ulice. Ostatné strany oplotenia, ktoré oddeľujú pozemok od susedných parciel, by nemali vytvárať veľké vizuálne bariéry, ale zároveň musia zabezpečiť pocit súkromia. Spojiť tieto dve podmienky je niekedy naozaj ťažké a často je to kameň úrazu, ktorý naruší susedské vzťahy.

Moderný rodinný dom s upraveným exteriérom a tehlovo-kovovým plotom medzi susedmi.

V ideálnom prípade by s vizuálom plota medzi dvoma pozemkami mali súhlasiť obaja susedia.
Zdroj: Pressbeton

Výška plota a šírka brány

Plot s výškou od 120 do 150 cm zapadne do takmer každej oblasti. Dostatočne ohraničí priestor a nenaruší výhľad. Vyššie ploty už môžu opticky prekážať a vytvárať dlhotrvajúci tieň, najmä v jarnom a jesennom období. Na menších pozemkoch je vhodné zvoliť oplotenie s výškou cca 150 cm. Táto výška je štandardná a umožňuje použiť klasické kovové výplne alebo plotové panely. V prípade, že pozemok susedí s rušnou oblasťou, oplatí sa uvažovať o plnom múre, ktorý zabezpečí úplnú izoláciu od hluku a prachu. Šírka vstupnej bránky je minimálne 90 cm, výška je daná výškou plota.

Prečítajte si tiež
Čo by ste mali vedieť o živých plotoch, kým sa pre ne rozhodnete

Pri návrhu vstupnej časti je dôležitým kritériom vzdialenosť od cesty a tvar pozemku. Vstup musí umožňovať plynulý pohyb áut. Priemerná šírka vstupnej brány je 4 až 6 m. Táto šírka závisí aj od toho, či zvolíte posuvnú alebo krídlovú bránu. Posuvná brána je vhodná na pozemkoch s krátkou príjazdovou cestou, krídlová brána je ideálna do svahovitého terénu.

Detail na tehlovo-kovový plot rodinného domu.

Najobľúbenejšia výška plotov je od 120 do 150 cm. Zapadne do takmer každej oblasti. Zdroj: Pressbeton

Základy a úprava terénu

„Ak už vieme, aký typ oplotenia prichádza do úvahy, musíme zvoliť správny postup výstavby. Je vhodné, ak má každá takáto stavba betónový základ, preto sa treba oboznámiť s pôdou. Ak už je základ hotový, nesmie sa hýbať (napríklad v dôsledku sadania terénu), preto musí byť v čerstvo nasypanej pôde základ hlbší ako v pôvodnom zarastenom teréne. V prípade vysokého stavu podzemnej vody musíme vodu počas výstavby odčerpávať alebo odvádzať drenážou. Minimálna hĺbka základu by mala siahať do nemrznúcej hĺbky, čo je pre väčšinu projektov 80 cm. Okrem toho, že plot vymedzuje hranice pozemku, chráni súkromie a je to aj ochrana proti vetru a hluku,“ vysvetľuje Soňa Vojdulová.

Prečítajte si tiež
Pozemok bez oplotenia vyzerá väčší, ako v skutočnosti je. Takýto dom by mohol stáť aj na Slovensku

Betónový základ tvorí nosný podklad plotového systému a v prípade plota s výplňou doň môžeme upevniť nosné stĺpiky. Rozmery základu určuje plot, ktorý bude na ňom postavený, a mal by ich navrhnúť odborník. Ak sa rozhodnete pre pletivové ploty bez základu, je vhodné použiť aspoň podhrabové dosky.

Rodinný dom vo výstavbe s betónovým plotom.

Každý murovaný plot by mal mať základ, ktorý siaha až do nemrznúcej hĺbky. Zdroj: Shutterstock

Drevený plot

Drevo je prírodný materiál a pri troche šikovnosti si takýto plot dokážete vyrobiť aj svojpomocne. Plotové dosky môžete upevniť zvisle, vodorovne alebo šikmo s uchytením na drevenú alebo oceľovú konštrukciu. Životnosť drevených plotov závisí od kvality použitého dreva a jeho povrchovej úpravy. Vhodné sú tvrdšie druhy dreva, ktoré lepšie odolávajú nepriaznivým klimatickým podmienkam. Veľkú pozornosť venujte základnému náteru dreveného plota. Syntetická lazúra, bezfarebný lak alebo náter predĺžia jeho životnosť a   ochránia ho pred vlhkosťou, UV žiarením aj hnilobou, ale musíte ich aplikovať pravidelne.

Plusy: prírodný materiál, cenovo dostupný, jednoduchá výstavba

Mínusy: náročný na údržbu

Starší muž v pracovnom oblečení pri maľovaní dreveného plotu žltou farbou.

Drevený plot si vyžaduje pravidelnú údržbu minimálne raz za dva roky. Zdroj: Shutterstock

Plasty a drevoplastové výlisky

Ploty z plastových alebo drevoplastových výliskov (kompozitný materiál zložený z dreva, plastu a prídavných látok) sú síce na prvý pohľad podobné dreveným plotom, ale nemajú takú estetickú hodnotu. Tieto ploty sú ľahké, nenáročné na realizáciu aj servis a nevyžadujú takmer žiadnu údržbu. Sú odolné proti hmyzu, hnilobe aj plesniam a obavy nemusíte mať ani zo škodcov.

Plusy: veľký výber farieb a vzorov, dlhá životnosť, nepotrebuje údržbu

Mínusy: vyššia cena (hlavne kompozit), neprirodzený vzhľad

Klasický kov

Kovový plot bol u nás populárny hlavne v 80. rokoch minulého storočia, ale je ideálnou  voľbou aj dnes. Je k dispozícii v rôznych tvaroch a štýloch – od jednoduchých pletivových plotov až po zložité zvárané alebo kované konštrukcie. Ak chcete predĺžiť životnosť takéhoto plota, musíte pravidelne obnovovať povrchovú úpravu kovových výplní aj konštrukcie.

Plusy: dlhá životnosť, ľahko sa prispôsobí rôznym štýlom, nenáročný servis

Mínusy: vyššia cena (okrem pletivových plotov)

Časť tehlovo-kovového plota pri rodinných domoch.

Betónové tehly lícové hladké alebo rumplované (otlčené). Svojím vzhľadom pripomínajú staré pálené tehly a používajú sa na murovanie budov, múrikov, oplotenia, stĺpikov pergol a iných záhradných stavieb. Zdroj: Pressbeton

Tehla, kameň a betón

Murované ploty môžu byť z rezaných tehál, rôzne upravených betónových blokov alebo z kameňa. Soňa Vojdulová odporúča betónové ploty, ktoré vynikajú odolnosťou proti vonkajším vplyvom, sú bezúdržbové a vydržia desiatky rokov. „Hodia sa ako ku klasickému rodinnému domu, tak aj k moderným stavbám a priemyselným areálom. Ak by oplotenie bolo veľmi dlhé a pôsobilo jednotvárne, odporúčam prerušiť plochu a plot oživiť zaujímavým detailom. Vytvorte výklenky, otvory alebo oplotenie spestrite vložením niekoľkých odlišných farebných tehál. Podobný efekt dosiahnete aj pomocou rýchlorastúcich rastlín,“ spresňuje odborníčka. Tieto plotové systémy sú obľúbené aj vďaka rýchlej výstavbe. Sú dostupné v rôznych dizajnoch, farbách a povrchových úpravách, takže sa hodia ku každému štýlu.

Plusy: jednoduchá a rýchla výstavba, veľký výber farieb a vzorov, dlhá životnosť, nepotrebuje údržbu

Mínusy: môže pôsobiť masívne a monotónne

Pohľad na vysoký tehlový múr Castello.

Plotový systém Castello svojím otĺkaným povrchom vyvoláva dojem ľahkej patiny „starého“ plota, ktorý je zvýraznený melírovanými farbami Zdroj: Wienerberger

Gabiony a živý plot

Ak hľadáte zaujímavý dizajnový plot, zvoľte si gabiony. Tento plot je postavený z navzájom pospájaných kovových košov (gabionov), ktoré sú najčastejšie naplnené kameňmi. Používa sa lomový alebo riečny kameň, ale môže to byť aj liate sklo.

Ekologickou alternatívou sú živé ploty. Môžu byť vysadené z jedného druhu drevín, ale zaujímavý efekt dosiahnete kombináciou rôznych druhov kvitnúcich alebo úžitkových (jedlých) rastlín. Ak sa rozhodnete pre takýto plot, musíte rátať s tým, že bude nejaký čas trvať, kým dorastie do požadovanej veľkosti. Na začiatok možno použiť aj drevené mreže, okolo ktorých vysadíte rýchlorastúce popínavé rastliny.

Detail na gabionový plot prerušovaný časťami živého plota a okrasnými trávami.

Postavte si gabionový plot svojpomocne a ušetrite až 40 % nákladov. Zdroj: Shutterstock

Potrebujem stavebné povolenie?

Každú výstavbu nového plota je vhodné konzultovať s miestnym stavebným úradom. Plot je v zmysle zákona považovaný za takzvanú drobnú stavbu a vo väčšine prípadov vám postačí len ohlásenie stavebnému úradu. Výnimkou sú prípady, keď ide o stavbu plota na nezastavanom pozemku, príliš vysoký plot (s výškou nad 2 metre), prípadne keď sa nový plot nachádza v ochrannom pásme alebo pamiatkovej zóne. Ohlásenie vykonajte pred začatím prác a počkajte si na vyjadrenie úradu, vyhnete sa tak pokute. Ak plánujete len údržbu plota a nemení sa jeho výška ani poloha, nemusíte to stavebnému úradu ohlasovať.

Prečítajte si tiež
Potrebujete získať stavebné povolenie? V najnovšom vydaní podcastu môjdom sa dozviete všetky potrebné informácie

Aké sú súčasné trendy?

Zvolený materiál a spôsob výstavby plota nám napovedia, aký má majiteľ domu životný štýl i „tvorivé ambície“. „Keď sa prejdete zastavanou časťou mesta alebo obce, uvidíte rôzne typy plotov. Určite si všimnete, ako sa v priebehu rokov menil ich trend. Najskôr boli moderné nízke ploty s umeleckým kovaním, potom prišla éra drevených plotov a v okolí nových domov môžeme vidieť betónové ploty rôznych vzorov, tvarov a farieb,“ konštatuje Soňa Vojdulová.

Ponuka betónových plotov je dnes už naozaj bohatá. Nezabudnite, že plot je prvá vec, ktorú uvidí každý okoloidúci. V ideálnom prípade by mal spájať funkčnosť a estetické nároky a, samozrejme, mal by byť aj obrazom vášho vkusu. Ak hľadáte moderný plot, ktorý korešponduje so súčasným štýlom, zvoľte si murovacie systémy. Sú určené na bezškárové murovanie, majú podlhovastý úzky tvar, skosené hrany a hladký rovný povrch. Nájdete ich v rôznych farbách, ako je biela, sivá, čierna či aktuálna cortenová.

„Betónové tvarovky sa najčastejšie vyrábajú v zostavách, ktoré pripomínajú stavebnicu. Súčasťou ‚skladačky‘ sú aj diely priebežné, polovičné, ukončujúce. Zostava betónových tvaroviek je pomerne jednoduchá, ale vyžaduje presné naplánovanie jednotlivých dielov. V ideálnom prípade aj jednoduchý nákres, z ktorého bude jasné, koľko ktorých dielov potrebujete,“ objasňuje odborníčka.

Text: Gabriela Mohrová
Foto: Shutterstock, Pressbeton, Wienerberger,
Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Záhradné stavby
Tagy: betónový plot plotový systém živý plot
Zdieľať článok
Príroda sa už naplno prebúdza. Aké práce v okrasnej záhrade nás čakajú v apríli?Záhrada

Príroda sa už naplno prebúdza. Aké práce v okrasnej záhrade nás čakajú v apríli?

Martin Čurda radí: Ako oživiť záhradu s trávnikom a živým plotom, po ktorej behajú deti a pesZáhrada

Martin Čurda radí: Ako oživiť záhradu s trávnikom a živým plotom, po ktorej behajú deti a pes

Ako založiť živý plot z kontajnerovaných sadeníc? Postupujte podľa týchto osvedčených krokovZáhrada

Ako založiť živý plot z kontajnerovaných sadeníc? Postupujte podľa týchto osvedčených krokov

Je cyprusovec leylandský ideálny na živý plot? Toto si myslí Martin ČurdaZáhrada

Je cyprusovec leylandský ideálny na živý plot? Toto si myslí Martin Čurda

Diskusia