Ako sme navrhli interiér prízemného rodinného domu

Ako sme navrhli interiér prízemného rodinného domu

15. 11. 2012
Zdieľať

Pri novostavbe rodinného domu sa nemusíte vždy úplne vo všetkom zhodnúť s architektom, prípadne sa niektoré špecifické požiadavky môžu ukázať neskôr. Aj keď potrebujete radu pri drobných úpravách detailov a optimálnom zariaďovaní, oplatí sa osloviť odborníka – určite vás inšpiruje.

Dobrý deň,

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

chcel by som vás požiadať o riešenie interiéru prízemného rodinného domu, ktorého pôdorys pripájam. Moja prosba sa týka niekoľkých problémov. Potrebujem oddeliť halu – obývačku od kuchyne zasklením, napríklad posuvnými dverami (?). Okrem toho by som chcel pristaviť kúsok steny k strednej nosnej priečke (napríklad kolmo), kde by mohol byť murovaný soklík, zvyšok až po strop by mal byť sklobetón. Niekde v blízkosti priečky, kde bude nábytková stena (oproti pod oknami, bližšie ku kuchyni, má byť jedáleň a pod ďalším oknom sedačka) by som chcel do priestoru umiestniť elektrický kozub. Potreboval by som tiež poradiť, či neoddeliť dlhú chodbu sklenenými dverami. Všetky ostatné dvere, vrátane dvojkrídlových zo zádveria, chcem klasické, čiastočne zasklené.
Vopred ďakujem Peter Kubica 
 

Variant A 


Variant A

Variant A
Zuzana Lukáčová

Tento návrh je vypracovaný na základe čitateľovho opisu – s minimálnymi dispozičnými zmenami, ale maximom svetla, priestoru a funkčnej jednoduchosti.

Vstupnú chodbu oddeľuje od dennej časti zalomená priečka, v ktorej  je umiestnený elektrický kozub. Aby chodba nebola príliš tmavá a aby sa zachoval pocit priestrannosti a plynutia priestoru, je priečka rozdelená na dve časti: prvá je zasklená čírim sklom, v druhej, murovanej, je nainštalovaný kozub.
Zasklenie je použité aj v kuchyni. Tá je od obývacej časti oddelená sklenenými posuvnými dverami, ktoré sú vsadené do fixnej sklenej časti. Keďže je celá priečka zasklená, umožňuje vizuálne prepojenie kuchyne s obývačkou. 
Obývačka je riešená jednoducho, no funkčne. V blízkosti kuchyne je jedálenský stôl, zladený s celkovou farebnosťou. Vo vzdialenejšej časti sú dve dvojsedačky, umiestnené tak, aby umožňovali lepšiu komunikáciu medzi členmi rodiny a väčšie pohodlie. Za jednou zo sedačiek sa nachádza zaujímavo tvarovaná knižnica.
Časť miestnosti s audiovizuálnou technikou tvorí rad nízkych skriniek, na ktorých je umiestnený aj televízor. Nad ním je úložný priestor vo forme skriniek a políc. Celú zostavu charakterizujú horizontálne línie vzdušnosť.
Svetlo ladený moderný priestor si žiada niekoľko solitérov, ktoré vyniknú – túto úlohu plnia oranžové kreslo Egg Chair od manželov Eamesovcov, červené tienidlá nad jedálenským stolom a grafiky Milana Dobeša. Ďalším originálnym prvkom je omietka z horizontálnych pásov, pri ktorých sa strieda leštená časť s matnou. Zmena neobišla ani strop. Jeho miernym znížením sa vytvorila medzera po celom obvode miestnosti, v ktorej sú nainštalované závesy. Podlaha je biela, drevená.


Variant  A

Variant A
Zuzana Lukáčová


Variant  A

Variant A
Zuzana Lukáčová

 

Variant B 


Variant B

Variant B
Zuzana Lukáčová

V druhom návrhu sú už dispozičné zmeny. Zrušením komory sa kuchyňa otvorí, zväčší a bude poskytovať oveľa viac pracovnej plochy. Od dennej časti je oddelená barom, za ním je oválny jedálensky stôl so šiestimi stoličkami.

Aby bol priestor aspoň opticky rozdelený, pohovka s otomanom jasne určuje oddychovú zónu. Elektrický kozub je v tomto prípade v rohu miestnosti, takže ho vidno z každej časti otvoreného interiéru – z kuchyne, z jedálne, aj zo sedačky. 
Úložný priestor poskytujú skrinky vyrobené na mieru, v ktorých má miesto aj televízor. Keď sa nesleduje, je ukrytý za posuvnými dvierkami. Celú miestnosť zjednocuje podlaha z liateho betónu. Aby prevládajúca sivá farba nepôsobila chladno, interiér oživujú a dodávajú mu teplo hnedý jedálenský stôl s horčicovo žltými stoličkami, jantárové lustre Caboche v jedálni aj obývačke, výrazné okrové barové stoličky Organic Chairs od manželov Eameasovcov a zábery od amerického fotografa Michaela Eastmana. Luster nad jedálenským stolom je vyrobený na mieru podľa návrhu dizajnérskeho štúdia ZL Design. Interiér zjemňujú vlnené závesy a koberec z umelého hodvábu z kolekcie Calvin Klein home, ktorý pekne kontrastuje s matnou betónovou podlahou. Svetelný doplnok v žltom odtieni, upevnený na stene pri kozube (tiež z dielne ZL Design), slúži na intímne osvetlenie priestoru, ktorému zároveň dodáva originalitu.

Variant  B

Variant B
Zuzana Lukáčová


Variant  B

Variant B
Zuzana Lukáčová

 
Vizitka architekta
Zuzana Lukáčová
Štúdio ZL DESIGN
www.zldesign.eu, info@zldesign.eu
Kategória: Bývanie Navrhovanie interiéru
Tagy: bývanie interiér riešenie
Zdieľať článok

Diskusia