Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

06. 06. 2011 Zdieľať

Ako hríby po daždi obkolesili pred pár desaťročiami prijazerné plochy v okolí hlavného mesta chaty a chatky, akoby ich k Dunaju vyslali sami Tatranci. Toť pred rokom, na bližšie neurčenej parcele, ktorá si máča nohy v zatiaľ čistom jazere, z čista-jasna ako pokojná hladina medzi chrbtovými plutvami susedných chatiek sa zhorizontálnila jedna nová. I keď v nijakom prípade sa nedá tvrdiť, že by išlo o megalomanskú stavbu, nemožno ju ani zaradiť do druhu chát. Na breh si sadla so všetkou dôstojnosťou dobrej architektúry s niekoľkými originálnymi prvkami...

Keď som po prvýkrát uvidela zábery pokojne plynúcich tvarov domu, ktorý na svojom povrchu strieda tíkový drevený obklad s veľkými zasklenými plochami, neveriacky som hľadela na obrovské okrúhle kvapky skla, ktoré akoby sa roztiekli po jej povrchu. Na základke nás čosi učili o delení buniek, a tak možno práve to bola príležitosť naživo pozorovať dôsledný proces, ktorý vo svojej priezračnosti bude roky plynúť spolu s existenciou domu nad vodnou hladinou. 

Nevídané prestúpenie bočných stien zasklenými kruhovými otvormi roztečenými niekde do zvislého, inde do vodorovného smeru vpúšťa do interiéru domu bizarné svetelné úkazy. Vodná plocha sa zrkadlí na prednej fasáde vyriešenej v duchu funkcionalizmu. Mala šťastie na juhovýchodný smer, a tak celý objekt patrí k tým, ktoré si môžu svoj energetický potenciál dobíjať pasívnym využívaním slnečnej energie.


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160243
Daniel Veselský

Pripravená na zmeny

Jeden nikdy nevie, a príslušné inštitúcie ešte menej, či za krátke obdobie nedozrejú pozemky pri jazere na vilovú štvrť. Potom sa za plotom na konci záhrady bude ťahať cesta a zadná fasáda domu ostane viac na očiach okoloidúcich. Pre základný koncept objektu to znamená rošádu funkcie hlavného vchodu. Ten, čo bol hlavný a bol k nemu prístup od jazera, príde časom o svoju prioritu. Chateokatej to určite neuberie na atraktívnom vzhľade. Na pohľady z každej strany je dokonale pripravená! Jej tíkové pozadie vystupuje kubusom horného podlažia nad úroveň vrchnej časti pozemku.

Časť fasády, hneď vedľa vstupu priamo do druhého nadzemného podlažia, prekrýva zasklená plocha. Napravo od vstupných dverí, podobne ako na bočnej stene domu, vykrojil architektonický návrh okrúhle okno s vodorovným dôvetkom. Obdĺžniková zatrávnená časť pozemku sa ťahá ešte viac ako dvadsať metrov k zadnej bráničke. Dostatočný odstup od budúcej komunikácie!

Otvorene k vodnej ploche

Prízemie sa síce vnorilo do svahu, ale určite sa nemôže sťažovať na nedostatok svetla a slnka. V otvorenej dispozícii interiéru, ktorá prechádza cez posuvné zasklené plochy až na terasu pred domom, vzniklo spoločenské zázemie pre chvíle strávené pri vode. Terasu čiastočne chráni vysunutý objem horného poschodia. Priestranný obývací priestor, ktorý prepojil interiér s exteriérom, dokáže obyvateľom domu ulahodiť za každého počasia.


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160256

V prízemí priťahuje na seba pozornosť elegantná čierna kuchynská linka v tvare písmena L, ktorú vyhotovili z lesklého lakobelu. Vodorovné línie kuchynského nábytku pokračujú ďalej až ku kozubu, ku ktorému sa obracia sedacia súprava neutrálnej farby s minimalistickým vzhľadom. V jej susedstve a v štýle prímorských letovísk na pozadí zasklenej priečky a nosného stĺpa si našiel miesto kruhový stôl so štyrmi stoličkami z ohýbanej preglejky.


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160241
Daniel Veselský

 

 

 

 

Do spální na poschodí sa vystupuje po jednoramennom oceľovom schodisku. „Pôvodne mala byť linka tvarovaná spolu so schodiskom, ktoré by sa takto stalo nábytkovým kusom. Pri umiestňovaní spotrebičov sme usúdili, že bude lepšie vyriešiť pracovnú plochu klasickou kuchynskou linkou do tvaru písmena L. Moderný vzhľad povrchu pracovnej dosky je v skutočnosti vylepšená technológia umakartu, ktorý má, samozrejme, neporovnateľne dlhšiu životnosť, ako si niektorí pamätajú z čias unifikovaných panelákových kuchýň.“

Hygienické zázemie architekti situovali do zadnej časti pôdorysu spolu s odkladacím priestorom a technickým vybavením. Neprehliadnuteľným funkčným aj výtvarným prvkom interiéru sa stalo kovové schodisko. Dvíha sa v minimalistickej veľkoleposti z voľnej dispozície dennej zóny k hornému poschodiu, kam architektonický návrh umiestnil dve spálne, kúpeľňu a otvorenú terasu. Na pohľad ľahká schodisková konštrukcia vďačí za svoju vizáž konzolovému votknutiu do betónovej bočnej steny domu. Rameno schodiska končí na podeste, ktorá je súčasne vstupným priestorom z exteriéru do horného podlažia.
Dom je teda prístupný aj z vonkajšej strany cez lávku, ktorá vedie k zadnej fasáde od záhrady. Priestor vilky s atribútmi chaty je pripravený prijať návštevy, ktoré ostanú na deň i na noc, vďaka veľkej spoločenskej zóne, dvom kúpeľniam a jednej zo spální, ktorá na noc ochotne prichýli hostí zďaleka i zblízka. Ten, kto sa rozhodne pre chatu či trvalé bývanie pri vode, obyčajne má s ňou nadštandardné vzťahy. V prípade majiteľa Chatyokatej to platí dvojnásobne. „Prianie majiteľa a prívrženca jachtingu v jednej osobe pripomenúť interiérom domu plavbu na lodi sme naplnili lodnými podobenstvami.


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160240
Daniel Veselský


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160244
Daniel Veselský


Majiteľ je človek spätý s vodou, a tak v interiéri doplnil materiálové a tvarové náznaky námornej plavby po svojom: nátermi modrej farby namiešanej v morských hlbinách, zábradlím na hornom podlaží, ktoré dostalo namiesto minimalistických laniek podvesené bóje, námornými mapami v modrých rámoch. To všetko pripomína more a jachty, ktoré sú majiteľovi blízke. Nakoniec aj pre výber nábytkových kusov sa rozhodol sám,“ pripomína Martin Hanták z tímu architektov, ktorí majú na svedomí úspech Chatyokatej.

Počas rozprávania vojdeme do kúpeľne na poschodí. Jej interiér v dreve patrí k lodnému bontónu rovnako ako priznaná komínová rúra, ktorá nevdojak dotvorila atmosféru kajuty zaoceánskej lode. Mosadzné štítky na tmavomodro natretých dverách evokujú označenie kajút. „Zariadenie interiéru si majiteľ prispôsobil sám. Možno tú chýbajú štrukturované textílie, zrebné plátno, o niečo viac prírodných materiálov… Majiteľ má však dobrý vkus a k námornému životu patria predsa aj mapy, kapitánske insígnie, laná, záchranné koleso…“ zamýšľa sa sprievodca po námorníckom interiéri.

Koniec-koncov ani minimalistický návrh architektúry domu si nesťažuje; jemná facka minimalizmu len oživila interiér blízky vode podľa predstáv „kapitána“ domu. Nakoniec ani architekti sa nevzpierali. Celú situáciu vysvetľuje aj skutočnosť, že v lodenici, ktorá sa opiera o telo Chatyokatej z juhozápadnej strany, je priestor na parkovanie malej jachty.

Ako sa stavalo

Konštrukčná podstata domu vyrástla z betónového prízemia v tvare písmena U. Zo strany svahu takto architekti vyriešili prevýšenie jedného podlažia. Medzi bočnými stenami domu čiastočne zapusteného do terénu a opornými múrmi sa ocitla z jednej strany lodenica, z druhej vonkajšie schodiskové rameno, ktoré spája obe úrovne pozemku. Betónové účko zakrýva vykonzolovaná doska, ktorá svojím presahom vytvorila priestor pre terasu na poschodí. To vzniklo ako výsledok montovanej stavby: drevené stĺpiky, drevené nosníky a sendvičové panely, v ktorých sú vedené inštalácie. Strechu Chatyokatej prikryl trapézový plech.


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160233
Martin Hanták

O zasklenia terás sa postaralo špeciálne bezpečnostné sklo. „Pôvodne mala byť vrchná stavba o niečo užšia, ale keď sme chceli vyriešiť všetky komunikačné a priestorové požiadavky, chata sa nám rozrástla na rekreačnú vilku. Napriek tomu z nej vyzývavo netrčí tých 140 m2 obytnej plochy, ktoré sme z pozemku a objemu domu vyťažili,“ vysvetľuje architekt Martin Hanták, kým sa v predstave snažím dopracovať k metrom štvorcovým, na ktorých sa dá takto pohodlne existovať. Vzápätí sa dozvedám: „Chceli sme sa pôvodne s chatou dostať už v návrhu bližšie k vode. Museli sme však dodržať uličnú čiaru a tvar pôvodnej zástavby.“

Povrchové záležitosti

„Polovica zasklenej steny medzi spálňou a terasou sa mala odsúvať. Sklené tabule sú príliš ťažké, a tak sa otvára iba časť skleného priečelia. Terasu, podobne ako celú plnú plochu obvodovej steny chráni a dekoruje obklad z tíkového dreva. Zábradlie pre optickú ľahkosť a priehľadnosť konštrukcie zhotovili zo skla,“ rozpráva o vonkajšom vzhľade objektu architekt. Aby nebolo priveľa drevených povrchov, architekti navrhli na samom vrchu priečelia domu antikorový naddverný pás. Pri pohľade z vodnej hladiny jeho kovová plocha signalizuje svojimi odleskami pozíciu Chatyokatej. Aj takto môže fungovať maják…
Panely, ktorých poslednú vrstvu tvorí dyha, pôsobia čisto, luxusne a pritom nekomplikovane. Na vonkajších povrchoch sa v hrúbke päť milimetrov dyhovalo tíkom a spájalo sklárskym tmelom, ktorý teraz na vonkajšej fasáde kreslí jemné priame linky. „Tíkové drevo sa najprv prezentuje v oranžovožltom odtieni, neskôr zosivie a splynie s prírodnými farbami okolia. Tík má rád vlhkosť a najmä pri vode nepotrebuje povrchovú úpravu,“ vysvetľuje Martin Hanták. Na podlahu terás sa z úsporných dôvodov použila palubovka z tuzemských ihličnanov.
 


Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160238
Daniel Veselský

 

Dom na brehu jazera v duchu funkcionalizmu a so štipkou bizarnosti

160239
Daniel Veselský

Okatými výhľadmi vstupuje svetlo do spální na poschodí.   Do spální s vlastnou kúpeľňou treba vyjsť na poschodie, odkiaľ je potešením výhľad na vodnú krajinu.

„Na prízemí z interiérovej, ale aj exteriérovej strany sme chceli, aby väčšiu časť povrchu tvoril pohľadový betón. Žiaľ, nie všade vyšiel tak, aby sme ho mohli bez rozpakov priznať. Betónové povrchy, s ktorými nebola spokojnosť, sme nakoniec natierali sivým náterom. Ten spolu s drevom, ktorého povrch postupne prejde do prirodzeného sivého odtieňa, najviac pristane k vodnému prostrediu,“ hovorí o zmenách počas dokončovania stavby Martin Hanták a pokračuje: „Drevo patrí k lodiam a vode, a tak sme navrhli aj vnútorné obklady z prírodného materiálu. Dyhy v miestnostiach sú však z orechového dreva, s výnimkou stropov, kde sme sa nakoniec dohodli na sadrokartónových podhľadoch s bodovým osvetlením. Tie prekryli na väčšej ploche pôvodne navrhovaný pohľadový betón,“ s nemalou dávkou ľútosti dodáva môj sprievodca. Popritom sa ešte dozvedám, že javorový povrch podláh opticky zosvetľuje interiér.

Čo povedať na záver? Vyriešil to Martin, keď doznal: „Ohlasy sú zatiaľ pozitívne. Dostali sme ďalšie ponuky na podobné realizácie. Dočkali sme sa aj záujmu zo strany odborníkov. Uvidíme koľko príležitostí na zaujímavé projekty ešte dostane náš ateliér…“
 

Názov stavby: CHATAOKATÁ
Architektonický návrh: Zuzana Bumbálová, Martin Hanták, Michal C. Hronský, Tibor Andráši
Hlavný dodávateľ: SETA, Ing. Ján Šestina (sendvičové panely, obklady, podlahy, schodisko, zasklenia, dvere, vonkajšie terasy)
Kuchynská linka a obklady v kuchyni: Artistic Design, Tibor Andráši
Kozub: Filus Kúpeľňa A-keramika (obklady, sanita, armatúry)
Realizácia: marec 2006 – január 2007

 

Kategória: Bývanie Kúpeľňa, WC Návšteva
Tagy: chataokatá realizácia stavba
Zdieľať článok