Ako si rozvrhnúť kuchyňu na funkčné zóny
Kuchyňa by mala byť v prvom rade funkčná. Mala by nám chvíle strávené v nej spríjemniť a čo najviac zjednodušiť. Pri jej navrhovaní začnite tým, že si spíšete vaše nároky na priestor a spotrebiče a ujasníte si funkčné prvky, ktorých sa nechcete vzdať. Až potom sa pustite do výberu farieb, materiálov a štýlu kuchynskej linky.
Umývame a sušíme
Drez by mal byť umiestnený blízko chladničky, resp. mal by nadväzovať na potravinovú skriňu. Zeleninu a ovocie po vybratí z chladničky či komory najprv potrebujeme umyť a následne porciovať alebo krájať. Okolo drezu skúste na pracovnej doske dodržať priestor aspoň 50 cm z každej strany. {R1}
Dôležitá je aj veľkosť drezu. Pokiaľ plánujete využívať umývačku, postačí vám jednodrez. Ak však častejšie umývate riad ručne, zvážte dvojitý drez a možno i odkladaciu plochu. Ak nemáte miesto nazvyš, budete si musieť vystačiť s jednoduchým drezom, veľkosť pracovnej plochy však môžete príležitostne zväčšiť pridaním doštičky na krájanie, ktorá dokáže prekryť drez buď sčasti, alebo úplne.
Ak plánujete využívať odkladaciu plochu drezu, voľte ju podľa toho, na ktorú stranu vám je prirodzenejšie odkladať riad. Praváci zvyčajne odkladajú riad napravo a ľaváci naľavo. Ak máte dvojdrez, v jednom z nich si vytvorte priestor na odkvapkávanie a nepotrebujete žiadne ďalšie miesto na sušenie navyše.
V prípade hlbšej pracovnej dosky než je 60 cm si môžete vytvoriť odkladanie riadu do zabudovaného žliabku za drezom. Druhou možnosťou je ukladať mokrý riad nad pracovnou doskou – v závesnom systéme nad doskou alebo zabudovanom v skrinke. Pracovná plocha tak zostane voľná.
Vyhadzujeme, ale aj triedime
Smetné koše by mali byť určite v blízkosti drezu. Ideálnym miestom je priestor pod drezom, pričom najčastejším riešením je výsuv s niekoľkými košmi. Už vopred myslite na to, koľko košov potrebujete.
Ak sa vám nezmestia všetky do skrinky, zvážte nádoby na papier či sklo napríklad v špajzi. Počas čistenia zeleniny môže byť užitočný príručný košík či nádoba, ktorá sa dá zavesiť na dvierka spodnej skrinky alebo zabudovať priamo do pracovnej dosky. Po naplnení jej obsah vysypete do kompostu.
Riad pred uložením do umývačky často priebežne čistíme a zvyšky jedál vyhadzujeme do koša, až potom umývačku plníme. Je praktické stáť pri zavretej skrinke a podľa potreby sa otáčať naľavo (do koša) a napravo (do umývačky), bez toho, aby vám niektoré z dvierok zavadzali. Preto môžete pokojne umiestniť umývačku o skrinku ďalej, nie hneď vedľa drezu. Tí, čo používajú umývačku dennodenne, vám isto dajú za pravdu, že z neustáleho nakladania a vykladania riadu ich občas pekne bolí chrbát.
Tomu sa môžete vyhnúť, ak si zabudujete tohto pomocníka trochu vyššie – približne 40 cm nad zemou – tak, aby ste sa nemuseli vôbec zohýbať. Šikovným pomocníkom je drvič odpadkov. Organický odpad či zvyšky jedla rozomelie na čiastočky veľké 0,5 cm a takto spracovaný vychádza spoločne s vodou do kanalizácie.
Krájame, miesime, varíme
Miesto na prípravu jedál je medzi drezom a varnou doskou. Ideálne, ak je po ľavej strane varnej zóny. Priestor by mal mať minimálne šírku 60 cm alebo aj viac, aby sa vám pohodlne pracovalo. Je však dobré, aby bol z každej strany varnej dosky dostatok miesta, preto sa určite vyhnite jej umiestneniu tesne vedľa steny.
Ak máte drez a varnú dosku umiestnenú osobitne (a nie vedľa seba), využite to vo svoj prospech a pracovné dosky si dajte do rôznych výšok. Pracovná plocha, v ktorej máte osadenú varnú dosku, môže byť nižšia ako napríklad časť s drezom či zóna na krájanie. Oceníte to počas varenia a nazerania do hrncov.
Ovládanie jednotlivých horákov priamo na doske vám uľahčí prácu, keďže sa nemusíte zakaždým zohýnať, aby ste sa presvedčili, na akom stupni ho máte práve nastavený. Dôležité je zvážiť umiestnenie a vzhľad digestora. Nemal by nenarúšať celkovú kompozíciu kuchyne, predovšetkým čelný pohľad na kuchyňu.
Pokiaľ máte varné centrum otočené do priestoru, premyslite si, aký si zvolíte digestor. Ten môže byť dominantou priestoru alebo naopak schovaný. Skryť ho môžete pod skrinku alebo do pracovnej dosky a vysunúť ho len pri varení. Alebo ho zakamuflujete dizajnom. Niektoré digestory pôsobia skôr ako nenápadné osvetlenie.
Pečieme a ohrievame
Rúra môže byť umiestnená priamo pod varnou doskou alebo zabudovaná vo výške očí – pokojne aj ďalej od varnej zóny. Výhodou vyššie zabudovanej rúry je pohodlnejšie nakúkanie do nej počas pečenia i manipulácia s plechmi. Toto riešenie je výhodné pre gazdinky, ktoré vypekajú rady a často.
Nepríjemné môže byť teplo, ktoré vám pri otváraní dvierok počas pečenia bude sálať priamo do tváre. Týmto riešením tiež prichádzate o vzácne miesto na pracovnej doske. Pokiaľ nepečiete často a kuchyňa nie je práve veľká, zabudujte si rúru pod pracovnú dosku. Používate často na ohrievanie jedla mikrovlnnú rúru? Rozhodnite sa, či chcete vstavanú alebo voľne stojacu. Vstavaná sa dá prakticky a jednoducho zabudovať takmer kamkoľvek.
Mikrovlnka, ktorá je dizajnovo previazaná s rúrou, na pracovnej doske neprekáža. Formát zväčša kopíruje 60-centimetrovú šírku, ak to tak nie je, v predaji nájdete konverzný rám. Voľne stojacu mikrovlnku môžete zavesiť pod horné skrinky, umiestniť ju do skrinky s dvierkami (nezabudnite na vetracie otvory), nad výsuvný digestor alebo ju odložiť do špajze (ak ju nepoužívate často).
Alebo sa jej zbavíte celkom a budete si zohrievať jedlo na sporáku. Síce nebude ohriate do minúty, ale bude o to chutnejšie a zdravšie.
Úložné priestory
Vedľa chladničky je dobré mať aspoň kúsok odkladacej plochy, ktorá môže slúžiť na vyloženie nákupu alebo potravín z chladničky. Často používaný riad ako taniere môžete uložiť v spodných skrinkách s výsuvom. Poháre a misky na každodennú potrebu si nájdu miesto i v otvorených policiach. Máte ich na dosah a nemusíte pritom otvárať žiadne dvierka či zásuvku.
V prípravnej zóne, teda tam, kde krájate a pripravujete potraviny, by mali byť uložené kuchynské pomôcky a potraviny, potrebné na prípravu jedál, akými sú nože, ale aj koreničky. Šikovne ich ukryjete do vrchnej zásuvky pod varnú dosku alebo vedľa varnej dosky. Dôležitým krokom je rozdelenie uložených predmetov do správnych úrovní.
Najčastejšie používané predmety by mali byť najľahšie dostupné bez potreby ohýbať sa alebo stavať na špičky. Umiestnite ich do ľahko a rýchlo prístupných zásuviek a výsuvov bezprostredne pod pracovnou plochou. Menej používané predmety uložte do prvej úrovne horných skriniek. Nad touto úrovňou a pod ňou by mali byť uložené len zriedka používané predmety.
Z ergonomického hľadiska by spodné časti skriniek mali byť riešené formou výsuvov, vo vyšších častiach skôr ako nastaviteľné police. V najvyšších miestach použite výklopné dvierka.
Čosi navyše
Každá domácnosť funguje inak a všetci máme odlišné nároky i rituály. Je vhodné zamyslieť sa, čo okrem varenia robíme v kuchyni najčastejšie. Podľa toho upravíme jej usporiadanie či vzhľad. Kávovar sa používa pomerne často a je dobré umiestniť ho na miesto, ku ktorému sa všetci dostanú bez toho, aby museli prechádzať okolo drezu či sporáka.
Kým sa vy počas návštevy zvŕtate v kuchyni, niekto ďalší môže hosťom nerušene pripravovať kávu či čaj. Ak je vás doma viac, vytvorte si raňajkový kútik – umiestnite doň chlebník, misky a dózy s cereáliami. Pridajte sem košík s ovocím či nádobu s cukrovinkami a inými drobnosťami na zahryznutie počas dňa. Milovníci dobrého vína si môžu vytvoriť napríklad barový kútik. Ten môže zároveň efektne prepojiť kuchyňu s obývačkou.
Do kuchyne patria i drobnosti, ktoré s varením úzko nesúvisia, ale majú tu svoj praktický význam. Takými sú napríklad perá a ceruzky, papier, špagáty, lepiace pásky, meter, zápalky či baterka. Je dobré, ak majú svoje pevné miesto a sú kedykoľvek po ruke. V niektorých kuchyniach nájdete i tabuľu na písanie či miesto na odkazy.
Šikovnou pomôckou je rodinný kalendár či plánovač. Ak je umiestený v kuchyni, žiaden člen domácnosti neprehliadne dôležité termíny, udalosti alebo zoznam na nákup.
TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom