Zdroj: Foxys Forest Manufacture/Shutterstock

Minestrone, cibuľačka aj hrachová s klobásou. Tri husté polievky, ktoré vás zasýtia i zahrejú

13. 02. 2024
Zdieľať

Nič v zime nezahreje telo i dušu lepšie ako lahodné výživné polievky.

Hrachová polievka s klobásou

Porcií: 6, príprava 15 min, varenie 120 min

Hrachová polievka s klobásou v čiernom tanieri na stole.

Pre vegetariánsku verziu vynechajte klobásu. Zdroj: iStock

Ingrediencie

Na polievku

  • 450 g klobásy alebo údeného mäsa
  • 2 lyžice masla
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 2 stonky zeleru nakrájané na kocky
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 a ¾ šálky sušeného žltého hrachu
  • 2 bobkové listy
  • 1 čajová lyžička sušenej saturejky
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  •  ¾ lyžičky soli
  •  ¼ lyžičky papriky

Na cesnakové toasty:

  • 1 stredne veľká bageta
  • 2 lyžice zmäknutého masla
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ lyžičky hrubej morskej soli
Prečítajte si tiež
Prekvapte na Veľkú noc: Tipy na zdravé veľkonočné recepty

Postup

  1. Vo veľkom hrnci roztopte maslo a na strednom ohni opečte mrkvu, zeler, cibuľu a cesnak. Varte za občasného miešania asi 15 minút, kým nezmäknú a nezozlatnú.
  2. Vmiešajte hrášok, bobkový list, koreniny a soľ; varte za stáleho miešania 2 minúty.
  3. Pridajte 8 šálok vody a klobásu alebo údené mäso. Priveďte do varu, znížte teplotu, prikryte a za občasného miešania duste 1,5 až 2 hodiny, kým hrášok nezmäkne a polievka nezhustne (klobásu môžete vybrať skôr, mäso nechajte variť do konca).
  4. Vyberte a vyhoďte bobkové listy. Klobásu alebo mäso preneste na tanier a nechajte dostatočne vychladnúť, aby sa dali krájať. Nakrájajte na kocky a vráťte do polievky.
  5. Medzitým nakrájajte bagetu na 12 plátkov anatrite ich maslom. Grilujte dozlatista. Toasty potrite cesnakom a posypte soľou. Podávajte spolu s polievkou.

Nutričné hodnoty

1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 480 kcal, 7 g vlákniny, 994 mg sodíka, 7 g cukrov, 28 g bielkovín, 14 g tuku, 54 g sacharidov.

Krémová cibuľačka s tymianom

Porcií 6, príprava 20 min, varenie 45 min

Krémová cibuľačka s chlebom v malých zapekacích nádobách .

Hotovú cibuľačku podávajte s opečenou bagetou a roztopeným syrom. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 1/2 šálky slaného masla
  • 1/4 šálky rastlinného oleja
  • 8 šálok nadrobno nakrájanej cibule
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 4 šálky zeleninového vývaru so zníženým obsahom sodíka
  • 1 hrnček smotany na šľahanie alebo rastlinnej alternatívy
  • soľ a korenie
  • opečené nasekané huby, cesnak, šalotka, bylinky na dochutenie
Prečítajte si tiež
Prekvapte na Veľkú noc: Tipy na zdravé veľkonočné recepty

Postup

  1. Vo veľkom hrnci roztopte maslo a zahrejte olej na stredne vysokej teplote. Poduste cibuľu a tymian 12 až 15 minút, kým cibuľa nezmäkne a nezozlatne. Často miešajte.
  2. Pridajte cukor a ďalej varte za občasného miešania asi 2 minúty, kým cibuľa neskaramelizuje.
  3. Cibuľu zalejte vývarom a priveďte ho do varu.
  4. Znížte teplotu, polievku prikryte a duste asi 10 minút. Vyberte a vyhoďte tymian.
  5. Nakoniec v mixéri rozmixujte zmes dohladka a vmiešajte smotanu. Dochuťte soľou a korením.
  6. Podávajte s nadrobno nasekanými hubami, opečenými spolu s cibuľkou a cesnakom na panvici. Môžete posypať pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.

Náš tip

Vyskúšajte v oleji opiecť lístky šalvie – získate chrumkavú pikantnú ozdobu cibuľovej polievky.

 

Nutričné ​​hodnoty

1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 600 kcal, 40 g tuku (26 g nasýteného tuku), 110 mg cholesterolu, 300 mg sodíka, 34 g sacharidov (20 g cukrov), 5 g vlákniny, 6 g bielkovín.

Minestrone s pesto krutónmi

Porcií 4, príprava 15 min, varenie 40 min

Polievka minestrone v liatinovej panvici.

Zimu nechajte za dverami. Zahrejte sa po taliansky. Zdroj: Shutterstock

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná
  • 100 g neúdenej slaniny
  • 2 veľké mrkvy, nakrájané
  • 2 stonky zeleru, nasekané (môžete pridať aj brokolicové ružičky)
  • 1 stredný zemiak, nakrájaný
  • 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 400 g konzerva nakrájaných paradajok
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 ČL nasekaných šalviových listov
  • 400 g konzerva fazule
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • + plátky chleba,  3 lyžice olivového oleja a 1 lyžicu pesta na krutóny
Prečítajte si tiež
Päť lahodných receptov z kávy, ktorými potešíte každú návštevu

Postup:

  1. Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu a slaninu. Smažte asi 5 minút.
  2. Pridajte mrkvu, zeler, zemiak a cesnak, dobre premiešajte a pár minút povarte.
  3. Pridajte paradajky, vývar a šalviu a zmes za stáleho miešania priveďte do varu. Znížte teplotu a čiastočne prikryté varte 30 minút.
  4. Sceďte a prepláchnite fazuľu, pridajte do hrnca, prehrejte a vypnite.
  5. Polievku nakoniec posypte petržlenovou vňaťou, dochuťte korením.
  6. Pripravte krutóny: chlieb nakrájajte na kocky, pokvapkajte olejom a lyžicou pesta. Premiešajte a pečte v mierne vyhriatej rúre asi 10 minút.
  7. Na tanieroch polievku ozdobte bylinkami a podávajte spolu s krutónmi.

 

Nutričné ​​hodnoty

1 porcia (dve veľké naberačky) obsahuje: 274 kcal, 13 g tuku (3 g nasýtených tukov), 2,5 g sodíka, 28 g sacharidov (12 g cukrov), 8 g vlákniny, 13 g bielkovín.

Text: Sabína Zavarská
Foto: Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: recepty
Zdieľať článok
Otestovali sme za vás: Moderné odrody jahôd, ktoré prekonajú úrodou tie staršieZáhrada

Otestovali sme za vás: Moderné odrody jahôd, ktoré prekonajú úrodou tie staršie

Projektant si navrhol pasívny dom z tehly: Využil jednovrstvové murivoDom z tehly

Projektant si navrhol pasívny dom z tehly: Využil jednovrstvové murivo

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkoviUrob si sám

Dominantou zrekonštruovanej 200-ročnej chalupy sa stalo drevo. Pred stavebnou firmou dali prednosť remeselníkovi

Stonkový zeler v sebe ukrýva množstvo vzácnych vitamínov. Už ste ho zaradili do svojho jedálnička?Záhrada

Stonkový zeler v sebe ukrýva množstvo vzácnych vitamínov. Už ste ho zaradili do svojho jedálnička?

Diskusia