Mužské územie
Kuchyňa zatiaľ vždy bez ujmy prekonala zmeny štýlov a v každej situácii si dokázala zachovať postavenie stredobodu domácnosti. Pozitívnou tendenciou dneška je, že varenie prestáva byť namáhavou prácou a pobyt v kuchyni znamená skôr čas príjemne strávený s rodinou alebo priateľmi. Aj preto zaberá otvorená kuchyňa previazaná s jedálňou či obývacou izbou čoraz väčší priestor v byte alebo dome a jej dizajn je v centre pozornosti. Zaujímavé zmeny priniesol do vzhľadu kuchýň aj fakt, že varenie sa stáva mužskou záležitosťou.
S modernou kuchyňou sa spája predstava užívania si života a napĺňania túžby po spolupatričnosti. Významný je aj aktuálny trend „homingu“ (v preklade zameranie na cieľ). Varenie znovuobjavuje mladšia generácia, ktorá k nemu pristupuje úplne novým spôsobom. Zo sociologických výskumov je zrejmé, že pre producentov kuchýň vyrástla nová cieľová skupina – sebavedomý, dobre situovaný variaci muž. Títo muži výrazne rozhýbali trh nielen v oblasti kuchynského nábytku, ale najmä v oblasti spotrebičov. Uprednostňujú totiž najvyššiu kvalitu.
{R1}
Variaci muž je spoločensky „in“ a pre mužov je prirodzené, že vítajú všetky technické novinky a nemienia na sebe šetriť. Preto nie je vôbec prekvapivé, že sa hitom roka stala napríklad parná rúra, ktorá vyhovuje aj ďalším dvom trendom vo svete úspešných mužov – prvým je dobre vyzerať a zdravo sa stravovať, druhým pripraviť jedlo rýchlo a komfortne. Logickým dôsledkom kombinácie všetkých uvedených faktov je akceptovanie vyššej ceny spotrebiča.
Mužský fenomén teda vchádza do kuchyne ruka v ruke so špičkovou technikou, vkusu nového pána tohto územia sa prispôsobil aj vzhľad, materiály a farebnosť kuchynských liniek. Podobne ako luxusné autá, aj luxusné kuchyne charakterizujú čierny lesk, sklo a elegantné drahé dreviny.
Kam teda smeruje dnešná kuchyňa? Aké trendy zaujali dizajnérov, výrobcov a spotrebiteľov na veľtrhoch v roku 2005?
|
Ideálne hniezdočko
Úlohou nových generácií kuchynských spotrebičov je stále dokonalejšie plniť vysoké nároky zákazníkov. Varenie sa totiž stáva viac koníčkom než povinnosťou a pri koníčkoch sa experimentuje. Okrem nových a netradičných spôsobov prípravy jedla (napríklad v parnej rúre či na zabudovanom lávovom grile) sú stredobodom záujmu elektrospotrebiče s nízkou spotrebou energie a médií a s vysokou účinnosťou.Aktuálnou témou je napríklad energeticky úsporné a mimoriadne účinné indukčné varenie. Indukčné varné polia reagujú rýchlo, podobne ako pri varení na plyne, a zároveň sú bezpečné, pretože teplo sa prenáša len na nádoby zo zmagnetizovateľného materiálu (napr. ocele, liatiny), nie však na ruky či plasty. Budúcnosť (a čiastočne aj súčasnosť) ovládania spotrebičov patrí bezdotykovým senzorom, ktoré prispievajú k pohodliu pri varení, ale aj k čistote dizajnu (a povrchov). Znakom komfortu sú napríklad aj nové typy umývačiek riadu, široké až 90 cm.
Aktuálnou novinkou je trend „nesting“ (zahniezdenie, usadenie) – čo znamená, že kuchyňa sa stáva centrom elektroniky multimediálnej techniky. Čoraz častejšie sa tu objavuje zabudovaný počítač a jeho obrazovka spolu s pripojením na internet robí z kuchyne miesto na komunikáciu s celým svetom.
Bez poklôn
V modernej kuchyni je v centre záujmu ergonómia – prejavuje sa to na rôznych výškach pracovných plôch a predovšetkým v zabudovaní spotrebičov vo výške očí. Najdôležitejšie je, aby ste sa k parnej rúre, mikrovlnke, kávovaru, chladničke ani umývačke riadu nemuseli zohýbať a nenamáhali si chrbticu.Ďalším prvkom, ktorému sa venuje veľká pozornosť, sú nové typy kovaní. Dvere veľkých úložných priestorov sa hladko a ľahko odsunú nabok a celý priestor je ľahko dostupný a prehľadný. Dvierka horných skriniek sa vyklápajú alebo vysúvajú dohora, vďaka čomu sú tieto odkladacie priestory dobre prístupné.
Štýl a farba sezóny
Prísna redukcia na to podstatné je dnes v obytnom interiéri všeobecným trendom a purizmus je tým pravým štýlom súčasnosti aj v kuchyni. „In“ sú jednoduché tvary a výrazné horizontálne línie. Na hladkých dvierkach bez úchytiek najčastejšie nájdete vysokolesklý lak bielej, čiernej a antracitovej farby, ako aj všetky odtiene sivej, pretrváva záujem aj o krémovú a capuccino. Tieto „nefarebné farby“ sa s obľubou kombinujú s drevenými dyhami s výraznou kresbou alebo bordovými či jasnočervenými lakovanými plochami, ešte stále sa možno pomerne často stretnúť i s oranžovou.
Správny materiál je polovicou úspechu
Okrem lesklého laku sa na dvierkach kuchynských liniek tešia čoraz väčšej obľube dyhy s výraznou kresbou, napríklad palisander, orech a citrónovníkové drevo alebo exotické zebrano či makasar. Vďaka novej technológii výroby možno dosiahnuť neprerušenú kresbu dyhy aj na veľkých plochách a zvýrazniť tak populárne horizontálne línie. Prirodzeným partnerom moderných kuchýň sú antikoro a prírodný či umelý kameň – antikoro opäť vyhráva boj s konkurenčným hliníkom a žula získala popredné miesto medzi pracovnými plochami. Čoraz významnejším sa stáva aj sklo – hitom sú napríklad sklenené skrinky na kolieskach, roletové dvierka či pracovné plochy zo skla. Pracovná plocha je však vhodným miestom aj na uplatnenie dizajnérskej extravagancie z betónu alebo dôkazu vyspelosti technológie v podobe keramickej dosky.