Kuchyňa, jedáleň
Monitor aktuálnych trendov pre príjemné varenie a stolovanie – trendové kuchyne, jedálne, kuchynské linky, nábytok a doplnky.
Život na vysokej nohe
Barové sedenie v kuchyni či otvorenom obytnom priestore by sa dalo nazvať symbolom životného štýlu. Nie je to však symbol života stráveného vysedávaním po baroch a neplodného mrhania časom, ale naopak, symbol aktívneho životného štýlu, rýchleho tempa a plného nasadenia od rána až do večera.
Minimálna kuchyňa
Pri bývaní na malej ploche môžeme všeličo oželieť, ale byt bez kuchyne, resp. priestoru na uvarenie aspoň jednoduchého jedla si ťažko vieme prestaviť. Predstava domova, aj keď malého – garsónky alebo jednoizbového bytu – sa vždy spája aj s bublajúcou vodou na čaj a vôňou domáceho jedla. Bývanie v malých bytoch je neoddeliteľne spojené s bojom o centimetre. Riešenie závisí od naturelu obyvateľa a od toho, aké činnosti uprednostní a vyhradí im väčšiu časť priestoru.
Nová kuchyňa v starom byte (2. časť)
Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu kuchyne, treba si všetko vopred premyslieť, pretože kuchyňu neprerábame na zopár sezón, ale na dlhšie obdobie. Nie vždy platí, že to, čo sa nám zapáči na prvý pohľad, sa nám bude páčiť aj neskôr, a to, čo sa nám dnes zdá zbytočné, môže byť po ukončení prestavby nanajvýš žiadané. Život vo funkčnej a estetickej kuchyni bude radosťou pre gazdinky aj ostatných členov domácnosti, a s pýchou ju budete ukazovať vašim návštevám.
Nová kuchyňa v starom byte (1. časť)
V prístupe, stvárnení aj využití kuchyne sme zaznamenali za posledné desaťročia v porovnaní s ostatnými obytnými priestormi azda najväčšie zmeny. Kuchyňa sa mení z izolovaného priestoru, aký bol pri pôvodnej panelákovej výstavbe plánovaný, na priestor vzájomnej komunikácie. Kuchyňa je srdcom bytu, najrušnejšou križovatkou, najdôležitejším pracoviskom v byte. Na jednej strane musí byť kuchyňa stále funkčnou miestnosťou, kde sa využívajú neprestajne nové spotrebiče, na druhej strane sa kladie čoraz väčší dôraz na jej obývateľnosť, využívanie na mnohé účely, prepojenie a zladenie s ostatnými priestormi bytu. Práve preto je rekonštrukcia pôvodných kuchýň v panelákových bytoch, ktoré nedokážu splniť tieto požiadavky, už nevyhnutnosťou. Na čo všetko treba myslieť, keď ste sa rozhodli pre rekonštrukciu kuchyne?
Menej voňavá záležitosť
Tam, kde sa varí, lúpe, škriabe a čistí, vzniká aj najviac odpadu. Preto – hoci to na prvé počutie neznie práve gustiózne – tam, kde pripravujeme jedlo, zároveň skladujeme odpadky. Z praktických dôvodov je najlepšie miesto na nádobu so smetím v skrinke pod drezom. Vhodná je kombinácia smeti – prázdne fľaše – čistiace prostriedky, pretože kombinovať ktorúkoľvek z týchto položiek s potravinami alebo riadom by nebolo rozumné. Do štandardnej ponuky vybavenia skriniek pod drez patria aj série nádob na triedený odpad (takzvané sortery), takže ak máte dobré vychovanie a pred domom viac než jediný univerzálny kontajner, nie je dôvod odpadky netriediť.
Magický trojuholník
Na rozdiel od bermudského trojuholníka, ktorý je známy tým, že v ňom miznú lietadlá, kuchynský magický trojuholník je známy tým, že v ňom určite vzniká takmer všetko, čo budete neskôr jesť – od majstrovských kulinárskych výtvorov cez menej vydarené jedlá až po úplne obyčajné mastné chleby. Preto som presvedčená že to, čo sa väčšinou úplne obyčajne nazýva pracovným trojuholníkom, zaslúži si omnoho dramatickejšie pomenovanie – napríklad magický trojuholník. Po stranách tohoto trojuholníka nachodíte väčšinu spomínaných kilometrov.
Čo nové v kuchyni?
Asi jednou z najnáročnejších, ale zároveň najzaujímavejších úloh pri znovuzariaďovaní domu po rekonštrukcii je výber vybavenia kuchyne. Časy, keď sa od nej očakávala len účelnosť, sú už minulosťou. Keďže dnes je kuchyňa často súčasťou otvoreného obytného priestoru, dôraz sa kladie na jej estetické stvárnenie, tvarové riešenie celku i detailov, na kvalitu spracovania aj farebný súlad. A pretože je kuchyňa dlhodobou investíciou, oplatí sa investovať do kvality.
Zemiaková metóda naozaj veľmi podrobne
Zariaďovanie kuchyne by sa malo odvíjať od toho, aké činnosti a v akom poradí sa tu obvykle vykonávajú. Z logickej nadväznosti činností pri príprave jedla vyplynie nielen to, aké zariadenie potrebujete, ale aj to, ako ho usporiadať. O rozmiestnení jednotlivých častí kuchynskej linky alebo kuchyne sa dá napísať zložito vyzerajúci rozsiahly elaborát, v skutočnosti sa však aj táto „veda“ zakladá na jednoduchých a logických princípoch. Predstavte si veľmi podrobne napríklad putovanie obyčajného zemiaka z obchodu až na stôl. Možno sa to zdá trochu infantilné, ale takáto zemiaková, prípadne mrkvová alebo kuracia metóda – záleží na chuti – vám môže pomôcť celkom logicky usporiadať zariadenie akejkoľvek kuchyne. Termín zemiaková metóda je, samozrejme, úplne neoficiálny.
Usporiadanie kuchynských zostáv
Ešte pred kúpou kuchynskej zostavy si treba premyslieť, čo od kuchyne očakávame, aký máme systém práce v kuchyni, koľko osôb je zvyčajne pri príprave jedla. Celkový koncept by mal zabezpečiť racionálnu prevádzku v kuchyni. Základom úspechu je správne umiestnenie varného (sporák či varná doska a pracovná plocha) a umývacieho centra (kuchynský drez s odkvapkávacou plochou, umývačka riadu) a skladovacích priestorov (chladnička s mrazničkou, špajza, skrine). Spojením týchto troch bodov vznikne trojuholník (s výnimkou lineárneho usporiadania kuchyne) a z hľadiska racionálnosti pohybu v kuchyni platí zásada, že jeho obvod by nemal byť väčší než 6 metrov.
Plánujeme kuchyňu
Kuchyňa je komunikačným centrom a miestom každodenného stretávania sa rodiny, či už pri raňajkách, obede alebo pri večeri. Často je zrkadlom nášho životného štýlu. Kuchyňu dnes nemusíme schovávať pred zrakom návštev, naopak – môže byť vkusnou súčasťou bytu s ukážkou najmodernejšej techniky a technológie.