Zdroj: iStock

Šetríme v kuchyni: Ktoré potraviny nemusíte vyhodiť ani po dátume spotreby?

08. 03. 2023
Zdieľať

Keď vyprší dátum spotreby, väčšina z nás potraviny okamžite vyhadzuje. Isteže, v mnohých prípadoch je to nevyhnutné, ale existujú aj také, ktorým deň-dva či týždeň navyše neublíži. Pri ktorých potravinách je skutočne dôležité dodržať dátum spotreby a ktoré môžete zjesť aj po jeho uplynutí?

Chlieb a pečivo: Pozor na pleseň!

Chlieb a pečivo môžete použiť, kým neuvidíte, že na povrchu rastie nejaká pleseň. Potom je čas vyhodiť ho – určite nestačí pleseň odkrojiť! Chlieb je porézna potravina, takže pleseň a rôzne baktérie ľahko prenikajú dovnútra, aj keď ich nevidíme.

Mlieko: Dajte na svoj nos

Proces pasterizácie zbaví mlieko škodlivých baktérií, no baktérie v ňom môžu stále rásť, najmä ak je pridlho mimo chladničky. Pri mlieku je lepšie orientovať sa zmyslami ako dátumom minimálnej trvanlivosti – môže sa totiž stať, že bude pokazené ešte v termíne – to záleží od dopravy a skladovania v predajni. Mlieko nepite vtedy, keď začne zapáchať alebo chutiť kyslo.

mliečne výrobky na drevenom stole

Pri mlieku je lepšie orientovať sa zmyslami ako dátumom spotreby. Zdroj: iStock

Mäkký syr: Verte dátumom

Mäkký syr je hlavnou živnou pôdou pre listériu, takže mäkké syry by sme nemali konzumovať po dátume spotreby. Určite zahoďte akýkoľvek mäkký syr, na ktorom vzniká pleseň.

Tvrdý syr: Pleseň ho nedostane

Tvrdý syr má podstate dlhšiu trvanlivosť ako mäkký. Mnohé druhy, ak sú zabalené, vydržia v chladničke až šesť mesiacov a po rozbalení tri-štyri týždne. Výhodou tvrdých syrov je, že plesne nie sú schopné preniknúť hlbšie do syra, takže sa dajú odrezať a zvyšný syr môžete použiť.

Prečítajte si tiež
Nechcete mať doma nepraktické vrecia plné zálohovaných fliaš a plechoviek? Inšpirujte sa našimi nápadmi, ako ich doma skladovať

Surové mäso a ryby: Neriskujte!

V prípade surového mäsa a rýb rozhodne neriskujte a spotrebujte ich čo najskôr, najneskôr v deň dátumu spotreby. Opäť záleží od skladovania – môžu byť nevhodné na varenie i skôr. Ak mäso vonia a vyzerá dobre, nie je slizké a nezmenilo farbu, je v poriadku.

mäso ryby vajíčka na drevenom stole

V prípade surového mäsa a rýb rozhodne neriskujte a spotrebujte ich čo najskôr, najneskôr v deň dátumu spotreby. Zdroj: iStock

Čerstvé mäso a ryby z trhu či farmy, ktoré nemajú dátum spotreby, skladujte v chladničke a spotrebujte najneskôr do dvoch dní.

Vajcia: Test čerstvosti

Čerstvosť vajec prezradí jednoduchý test – naplníte pohár vodou a vložíte do nej vajíčko. Ak klesne na dno pohára, je čerstvé a môžete ho použiť, ak pláva, je staré.

tri vajcia plávajúce v troch pohároch, test čerstvosti

Kvalitu vajíčok môžete otestovať v pohári s vodou. Zdroj: iStock

Šunky a salámy: 3 – 5 dní a dlhšie

Nakrájaná saláma, šunka a iné lahôdkové mäso sú dobré tri až päť dní po otvorení. Nenakrájané suché salámy či klobásy vydržia dlhšie, v tomto prípade sa nemusíte úplne spoliehať na dátum spotreby, najmä ak ich tepelne upravujete.

žena vyberá z chladničky šunku

Nakrájaná saláma, šunka a iné lahôdkové mäso sú dobré tri až päť dní po otvorení. Zdroj: iStock

Šaláty vo vreckách: Čo najskôr zjesť

Vopred pripravené balené šaláty bývajú premyté viackrát, no keďže sa s nimi ešte po zabalení manipuluje, sú stále náchylné na množenie baktérií. V najhorších prípadoch môžu obsahovať listériu, salmonelu a E. coli. Zlaté pravidlo – bez ohľadu na dátum spotreby použite šalát čo najskôr, vyhoďte listy, ktoré už zvädli a zeleninu dobre premyte.

Prečítajte si tiež
7 vecí, ktoré by ste nikdy nemali robiť pri vybaľovaní potravín

Špenát: Nečakajte, kým zvädne

V prípade špenátových listov je dobré orientovať sa dátumom spotreby, ale keď začnú vädnúť, nejedzte ich bez tepelnej úpravy. Zvädnuté listy sú na varenie síce vhodné, ale určite žiadnym spôsobom nepoužívajte hnedé alebo slizké listy – vtedy je lepšie vyhodiť celý balíček.

čerstvý špenát v dlaniach

V prípade špenátových listov je dobré orientovať sa dátumom spotreby. Zdroj: iStock

Nepasterizované šťavy: Sú citlivé na dátum spotreby

Surové, za studena lisované šťavy treba vyhodiť vždy, keď uplynula doba spotreby. Sú totiž nepasterizované a oveľa náchylnejšie na kontamináciu baktériami a kvasinkami.

Konzervy: Aj pol roka po…

Potraviny v konzervách je bezpečné jesť aj po dátume spotreby, a to zhruba do 6 až 12 mesiacov. Určite však nejedzte jedlá z plechovky, ktorá je vydutá, silne preliačená alebo deravá.

Sabína Zavarská
Foto: iStock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: dátum spotreby šetrenie v domácnosti zdravé bývanie
Zdieľať článok
Domáci zeleninový bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte raz-dva aj do zásobyUrob si sám

Domáci zeleninový bujón bez chémie: Takto si ho pripravíte raz-dva aj do zásoby

„Obkukané“ tulipány? Ale kdeže! Zmrzlinové, strapaté či zelenokveté odrody zmenia váš názorZáhrada

„Obkukané“ tulipány? Ale kdeže! Zmrzlinové, strapaté či zelenokveté odrody zmenia váš názor

Majster roka 2023: Detská hojdačka zo zvyšných lešenárskych rúrUrob si sám

Majster roka 2023: Detská hojdačka zo zvyšných lešenárskych rúr

Rekonštrukcia ikonického domu: Bol moderný už po vojne, po obnove je farebnejšíDom z tehly

Rekonštrukcia ikonického domu: Bol moderný už po vojne, po obnove je farebnejší

Diskusia