Tieto potraviny nevyhadzujte do koša, pripravujete sa zbytočne o peniaze! Ktoré suroviny sú takmer večné?
Med, soľ, cukor či ryža. V supermarkete ich nájdete v sekcii trvanlivých potravín. Do akej miery sú však naozaj trvanlivé? Niektoré vydržia viac ako 2 roky, iné pokojne aj celú dekádu, no a zopár z nich dokonca vydrží takmer večne.
1. Ocot
Jablčný, balzamikový, ryžový vínny či klasický biely. Bez ohľadu na druh pozostáva výroba octu z fermentácie, či už prirodzenej, alebo syntetickej. Vďaka svojej kyslosti, teda nízkemu pH, je prirodzene “samokonzervačný”, preto si ani nevyžaduje špeciálne teplotné podmienky. Uchovávať by ste ho aj tak mali ideálne pri izbovej teplote a v tmavej skrinke bez prístupu slnečného žiarenia.
Ak v octe objavíte zákal, sedimenty alebo zmenu farby, s najväčšou pravdepodobnosťou ide iba o estetický a neškodný problém, ktorý na jeho použitie nemá žiaden vplyv. Pri nezvyčajnom zápachu alebo zmene konzistencie však ocot radšej nepoužívajte.
2. Jedlá sóda
Jedlá sóda alebo sóda bikarbóna istotne nechýba v žiadnej domácnosti a svoje uplatnenie si našla nielen v gastronómii, ale aj pri bežnom upratovaní domácnosti. Jej trvanlivosti by ste však mali venovať väčšiu pozornosť, najmä aj ju pridávate do sušienok či koláčov. Minimálna trvanlivosť je 2 roky, no používať ju môžete aj omnoho dlhšie. Jedlá sóda však po dlhšom čase od otvorenia stráca svoj kypriaci účinok, a tak je možné, že vám cesto nevyjde, ako ste plánovali. To, či sa ešte oplatí pridať ju do koláčov, si overíte jednoduchým domácim testom.
Čo budete potrebovať?
- misku,
- približne polovicu polievkovej lyžice jedlej sódy,
- čajovú lyžičku citrónovej šťavy alebo octu.
Postup
Do misky najprv nasypte jedlú sódu, následne pridajte lyžičku octu alebo citrónovej šťavy. Ak nastane typické šumenie, jedlú sódu môžete ešte bezpečne použiť v pečení. Ak nie, radšej ju využite napríklad pri upratovaní
Ak jedlá sóda po kontakte s octom šumí, urobí si svoju prácu aj v ceste na koláč, Zdroj: Sshutterstock
3. Strukoviny
Pri tejto skupine môžeme spomenúť skutočne širokú škálu strukovín, od mnohých odrôd fazule cez hrášok, sójové bôby až po cícer a šošovicu. Trvanlivosť sa týka len ich balených sušených foriem, ktoré by ste mali skladovať najlepšie v špajze alebo na inom chladnom a suchom mieste. Pri nižšej teplote je tiež pravdepodobné, že fazuľa či hrášok vydržia oveľa dlhšie. Pri izbovej teplote ide v priemere asi o dvojročnú trvanlivosť. Teda aj z dvojročnej fazule môžete pripraviť chutnú polievku, ale pripravte sa na dlhšie namáčanie.
Fazuľa je neškodná aj po dvoch rokoch, akurát bude tvrdšia a treba ju dlhšie namáčať a variť. Zdroj: Shutterstock
4. Cukor
Cukor patrí medzi potraviny s veľmi nízkym obsahom vlhkosti, ktorá brzdí rast baktérií a vznik plesní. Ak sa však dostane do kontaktu s vodou, môžu sa rozrásť. Dokáže tiež absorbovať okolité pachy, preto by ste ho mali skladovať vo vzduchotesných nádobách bez priameho slnečného žiarenia a dbať na jeho dobré uzavretie. Prípadné stvrdnutie a zhlukovanie však jeho použitie v kuchyni neovplyvní, akurát musíte rátať s prácou navyše pri mrvení hrudiek či preosievaní. Odporúčané je však skladovať cukor (práškový, kryštálový, hnedý) približne po dobu 2 rokov, počas ktorých by sa jeho kvalita nemala citeľne znížiť.
5. Soľ
Väčšina druhov soli sa vyznačuje dlhou trvanlivosťou, či už spomenieme našu najobľúbenejšiu jódovú, morskú alebo intenzívnejšiu himalájsku. Vo všetkých prípadoch by ste však mali dozrieť na správne skladovanie, keďže nadmerná vlhkosť časom spôsobí vznik hrudiek. Našťastie, dnes si už v supermarkete bez problémov kúpite aj soľ s obsahom tzv. protihrudkovitých látok. Na použiteľnosť soli však takéto zhluky nemajú vplyv, a tak ju bez obáv môžete pridávať do jedál. Minimálna trvanlivosť jódovej soli sa uvádza na 5 rokov, týka sa však obsahu jódu, ktorý sa môže časom strácať. Na jej použitie by prekročenie tejto hranice nemalo mať vplyv.
Soľ sa pred vynájdením chladničky používala ako konzervant na uchovávanie mäsa či iných potravín. Zdroj: Shutterstock
6. Biela ryža
Pokiaľ hovoríme o klasickej bielej ryži bez prídavných látok a aróm, pri optimálnom skladovaní vám vákuovo zabalená vydrží pokojne aj viac ako 10 rokov. Je suchá, takže je menej náchylná na plesne a baktérie a pre minimálne množstvo tukov aj na oxidáciu, ktorá spôsobuje zmenu farby. Aj v tomto prípade je však dôležité uchovávať ju na chladnom a suchom mieste. Najlepšou voľbou je špajza alebo kuchynská skrinka, v ktorej teplota nepresiahne 21 °C.
Ak zvyknete ryžu skladovať v samostatných nádobách, dbajte na ich vzduchotesnosť, pretože práve vzdušná vlhkosť má vplyv na jej kvalitu. Môže dôjsť k jej odfarbeniu alebo charakteristickému zápachu, ktorý naznačuje, že už by ste ju radšej nemali konzumovať.
Suchá biela ryža je menej náchylná na plesne, baktérie či oxidáciu, ktorá spôsobuje zmeny zafarbenia. Zdroj: Shutterstock
7. Med
Pri mede nejde len o dlhú trvanlivosť, ale o špeciálnu potravinu, ktorá sa údajne nikdy nepokazí. Med bez aromatických látok či ochutenia, ktorý je správne uzatvorený a skladovaný, má vysoký obsah sacharidov a prirodzene hustejšiu konzistenciu. Vďaka tomu do neho ťažšie preniká vlhkosť, od ktorej závisí existencia väčšiny patogénov. V dobrom mede nemajú šancu prežiť.
Aj mierne kyslé prostredie môže predstavovať riziko vzniku mikroorganizmov, húb a plesní. Ak sa vám teda predsa na povrchu medu vytvorí pleseň, pravdepodobne ste podcenili jeho skladovanie. Ideálnym prostredím je chladné a suché miesto bez zbytočnej vlhkosti, ktorá vytvorí podmienky pre rozmnožovanie baktérií. Pozor dávajte aj na to, aby ste s medom manipulovali vždy len s čistými lyžičkami.
- Ak jedlá sóda po kontakte s octom šumí, urobí si svoju prácu aj v ceste na koláč,
- Fazuľa je neškodná aj po dvoch rokoch, akurát bude tvrdšia a treba ju dlhšie namáčať a variť.
- Dobre uzavretá nádoba s cukrom ho ochráni aj pred inváziou hmyzu.
- Soľ sa pred vynájdením chladničky používala ako konzervant na uchovávanie mäsa či iných potravín.
- Suchá biela ryža je menej náchylná na plesne, baktérie či oxidáciu, ktorá spôsobuje zmeny zafarbenia.
- Med je extrémne trvanlivá potravina. Pri dobrom skladovaní vydrží aj stáročia.
Text: Zuzana Bánska
Foto: Shutterstock