Zdroj: Larisa Stefanuyk/iStock

Týchto 6 chýb už nikdy nerobte, môžu vám úplne zničiť keramické panvice! A ako vyčistiť pripálené škvrny?

08. 10. 2024
Zdieľať

Riad z keramiky je v mnohých kuchyniach obľúbený nielen po estetickej, ale aj po praktickej stránke. Je nielen skvelým pomocníkom pri varení, dokáže sa stať aj ozdobou domácnosti a prestretému stolu pridá na elegancii. Je však aj náchylný na poškodenie, preto musíte vedieť, ako sa oň postarať.

Nie je keramický riad ako keramický riad

Na trhu môžete nájsť dva úplne rozličné druhy riadu, ktoré sa oficiálne nazývajú keramickými. V prvom význame sa keramický riad ponáša na tradičnú keramiku, vyrábanú z pálenej hliny, na ktorú sa neskôr naniesla farba a glazúra. Dnes ich môžete nájsť napríklad v podobe rozličných hrncov či foriem na pečenie a zapekanie.

V druhom význame nie je riad, prísne vzaté, keramický. Jeho telo je vyrábané z kovu, ktoré je potiahnuté nepriľnavou, často bielou vrstvou z kremičitých zlúčenín, vyrobenou pomocou tzv. sol-gel procesu. Tieto keramické riady vznikli ako náhrada teflónu v reakcii na jeho škodlivé vlastnosti. A hoci sa v posledných rokoch stali obľúbenou súčasťou kuchýň, ak sa s nimi nezaobchádza správne, môžete ich ľahko poškodiť. Ak si teda chcete riady s keramickým povrchom zachovať čo najdlhšie pekné i bezpečné, prečítajte si naše tipy.

Prečítajte si tiež
VIDEO: Ako vyčistiť hrnce od čiernych pripálenín? Na tento trik vám budú stačiť len dve veci

Vedeli ste, že?

Ak sa púšťate do nákupu riadu s keramickým povrchom, najprv skontrolujte ich certifikačné štítky. Nekvalitné riady totiž môžu obsahovať aj nebezpečné látky, ako je olovo, kadmium či per- a polyfluoralkylové látky (PFAS). Ide o ťažké kovy, resp. v prípade PFAS chemické látky, ktoré sa môžu uvoľňovať do jedla a v ľudskom tele tak spôsobiť rozličné ochorenia.

Pri nákupe sa tiež uistite, že vami vybrané produkty nie sú výrazne lacnejšie ako je ich bežná cena na trhu. Môže ísť o znak toho, že výrobca obišiel bezpečnostné opatrenia, aby ušetril na nákladoch.

Keramická nádoba na pečenie chleba.

Glazované keramické nádoby a riad s keramickým povrchom sa od seba líšia spracovaním, použitými materiálmi aj starostlivosťou. Zdroj: Shutterstock

Najčastejšie chyby pri práci s keramickým riadom

Riady s keramickým povrchom sa tešia obľube hlavne pre svoju nepriľnavosť. No pokiaľ s nimi neviete zaobchádzať správne, môže o svoje pozitívne vlastnosti rýchlo prísť. Na to, aby vám vydržal v dobrom stave, sa treba vyhnúť nasledujúcim chybám:

1.Varíte s kovovým kuchynským náčiním

Na keramický povrch nikdy nepoužívajte kovové náčinie, ktoré ho môže poškodiť. Varechy, obracačky či ostatný riad vymeňte radšej za ten zo silikónu či dreva.

Detail na špinavú keramickú panvicu a kovové kuchynské náradie.

Pri varení na keramickej panvici nikdy nepoužívajte kovové náčinie. Zdroj: Shutterstock

2. Krájate na ňom potraviny

Na keramickom povrchu sa vyvarujte používaniu noža. Riskujete tak nielen jeho poškriabanie, ale aj stratu priľnavosti.

Prečítajte si tiež
6 rýchlych spôsobov, ako vyčistiť príbor od nepekných škvŕn a vrátiť mu lesk. Zaberú len pár minút!

3. Používate veľa tuku

Veľké množstvo oleja či masla sa na keramickom riade podpíše v podobe ťažko odstrániteľných zvyškov. Aby ste sa tomu vyhli, voľte pri varení menšie množstvá.

Detail na liatie oleja do panvice.

Na kvalitnom keramickom povrchu by sa jedlo nemalo pripaľovať, preto veľa tuku používať ani netreba. Zdroj: Shutterstock

4. Umývate ho v umývačke

Umývačka riadu používa silné čistiace prostriedky a vysokú teplotu vody, ktoré časom môžu poškodiť nepriľnavú keramickú vrstvu. Riad sa v umývačke môže aj skôr poškrabať, preto ho radšej umývajte len ručne a jemnými čistiacimi prostriedkami. Vyhnite sa tiež rôznym bielidlám a prípravkom s obsahom kyseliny citrónovej (a rovnako aj citrónu), ktoré taktiež dokážu narušiť povrch keramického riadu.

Prečítajte si tiež
Použitý kuchynský olej nevylievajte do odtoku. Týmito 6 spôsobmi ho zlikvidujete ekologicky

5. Kladiete ho na seba

Škrabance na keramických povrchoch nevnikajú len pri varení, ale aj pri nesprávnom skladovaní. Ak teda nechcete svoj riad zničiť, jednoducho nikde neklaďte jednotlivé kusy na seba bez podložky, alebo aspoň bez hrubšej kuchynskej utierky.

Kuchynský riad s hrncami a panvicami.

Pokiaľ máte miesto, skladujte panvice keramické radšej vertikálne. Zdroj: iStock

6. Zahrievate ho na vysokú teplotu

Vysoká teplota keramickým povrchom škodí a spôsobuje vonkajšie zafarbenie – preto sa snažte udržiavať teplotu pri varení na nízkom až strednom stupni.

Tipy na správnu údržbu a starostlivosť

Chcete zachovať keramické hrnce či panvice čo najdlhšie v stave, v akom ste ich kúpili? Naučte sa, ako ich správne udržiavať.

Prečítajte si tiež
VIDEO: Ako vyčistiť antikorový drez, aby žiaril ako nový a odtok nepáchol? Vyskúšajte tieto jednoduché triky

Ako čistiť riad s keramickým povrchom?

Keramické panvice či hrnce nechajte pred čistením najprv vychladnúť, najlepšie na izbovú teplotu. Zabránite tým ich deformácii či prasknutiu. Ak ste si zadovážili nový riad, najprv ho umyte ručne v teplej vode s troškou saponátu.

Na čistenie používajte jemnú špongiu alebo handričku. Vyvarujte sa drôtenkám, kovom či abrazívnym čistiacim prostriedkom, ktoré povrch keramiky poškrabú. Riad napokon ešte opláchnite v teplej vode a utrite alebo nechajte voľne vysušiť.

Detail na keramickú panvicu so saponátovou vodou a špongiou na riad.

Keramické panvice a hrnce umývajte ručne, nikdy nie v umývačke riadu. Zdroj: larisa Stefanjuk/Shutterstock

Ako vyčistiť zaschnuté a pripálené jedlo?

Ak ste riad po použití hneď neumyli, jedlo mohlo na jeho povrchu poriadne zaschnúť. V tomto prípade nechajte panvicu či hrniec namočenú vo vode so saponátom na pol hodinu. Potom si zoberte trochu jedlej sódy, nasypte ju na jemnú handričku a votrite ju do zvyškov. Mala by ich pomôcť odstrániť.

Prečítajte si tiež
Majú silikónové pomôcky nepríjemný zápach a káva z kávovaru chutí zvláštne? Vyriešite to týmito jednoduchými tipmi

Ak je jedlo stále odolné, panvicu posypte väčším množstvom sódy bikarbóny, pridajte trocha teplej vody a vzniknutú pastu nechajte pôsobiť opäť polhodinu. Dajte však pozor, aby sóda nevyschla bude sa ťažšie odstraňovať. Potom povrch jemne vydrhnite pomocou hubky. V prípade potreby postup zopakujte.

Ak máte na panvici mastné škvrny, odstránite ich posypaním soľou, odolné škvrny zas bielym octom.

Keramická panvica s pripálenými škvrnami a drevenou varechou.

Pripálené alebo mastné a lepkavé škvrny nechajte odmočiť v teplej vode a vyčistite špongiou a sódou bikarbónou.  Zdroj: Shutterstock

Čo robiť, aby riad vydržal čo najdlhšie?

Ak máte tú možnosť, riad s keramickým povrchom skladujte vertikálne, nie horizontálne. V kuchynských skrinkách ho udržujte mimo kovových a povrchovo tvrdých predmetov, inak riskujete poškrabanie. Škrabance na keramickom povrchu sa ťažko odstraňujú, preto je najlepším prístupom prevencia.

Riad tiež pravidelne kontrolujte a v prípade poškodenia či opotrebovania ho radšej vymeňte. Tieto nedostatky totiž nie sú len estetickými problémami, ale priamo ovplyvňujú jeho bezpečnosť a tiež aj výkon.

Text: Natália Turcovská
Foto: Shutterstock, iStock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: doplnky do kuchyne kuchynský riad panvice
Zdieľať článok
Zelený radar: Paríž ako mesto cyklistov, ničenie vzácnych lesov kvôli nábytku aj nelegálny prelet nad národným parkomASB.sk

Zelený radar: Paríž ako mesto cyklistov, ničenie vzácnych lesov kvôli nábytku aj nelegálny prelet nad národným parkom

Fotopostup: Ako presadiť pivonky, aby opäť bohato zakvitli? Teraz je na to vhodné obdobieZáhrada

Fotopostup: Ako presadiť pivonky, aby opäť bohato zakvitli? Teraz je na to vhodné obdobie

Ako pestovať izbové rastliny a vytvoriť si doma zelenú oázu? Na to vám odpovie najnovšia epizóda podcastu Záhrada!Záhrada

Ako pestovať izbové rastliny a vytvoriť si doma zelenú oázu? Na to vám odpovie najnovšia epizóda podcastu Záhrada!

Viete, čo môžete pre váš trávnik urobiť začiatkom septembra?Urob si sám

Viete, čo môžete pre váš trávnik urobiť začiatkom septembra?

Diskusia