Zdroj: iStock

Použitý kuchynský olej nevylievajte do odtoku. Týmito 6 spôsobmi ho zlikvidujete ekologicky

02. 11. 2023
Zdieľať

Viete si predstaviť domácnosť bez oleja na varenie? Ani my nie. Či už preferujete klasický slnečnicový alebo repkový, prípadne ste za zdravšie alternatívy, po použití je vhodné ho šetrne zrecyklovať. Vyvarujte sa jeho vyliatiu do odtokov, radšej siahnite po jednom z mnohých spôsobov, ako s ním bezpečne naložiť. Tým nielen prispejete k zdravšiemu životnému prostrediu, ale aj ušetríte peniaze za inštalatérske práce.

Kedy môžete olej ešte použiť?

Niektoré z potravín neprodukujú veľa oleja ani pri ich príprave na tuku. Opačný prípad sú nasledovné situácie, keď vám oleja ostane príliš veľa. Ide najmä o:

  • varenie mletého hovädzieho mäsa
  • vyprážanie (bravčového mäsa – slanina, klobása, ale aj kuracieho mäsa – napr. rezne)
  • používanie bravčovej masti
  • zvyšný olej po vyprážaní hranoliek či potravín v ,,cestíčku“ a strúhanke
  • olej po restovaní zeleniny či príprave vyprážaných rýb

Po príprave takýchto jedál je teda na mieste zvážiť, ako s použitým olejom naložiť. Netreba ho však hneď vyhadzovať, naopak pri varení sa môže ešte hodiť. Ak ho budete správne používať a skladovať, dá sa použiť ešte dva až tri razy.

Prečítajte si tiež
Na čistenie a dezinfekciu domácnosti stačí ocot. Je to fakt alebo mýtus? Čo na to odborníci?

Pri opätovnom použití oleja v kuchyni sa držte týchto zásad:

  1. Pred ďalším použitím zbavte olej čiastočiek jedla, napr. prefiltrovaním pomocou kávového filtra alebo sitka.
  2. Majte ho vo vzduchotesnej nádobe v chladničke či mrazničke.
  3. Nevarte s použitým olejom, ktorý je starší ako mesiac.
  4. Olej nesmie byť zakalený, mať zápach a spenenú vrchnú vrstvu – taký patrí do odpadu.
  5. Starý olej ohrievajte len po istú teplotu alebo po bod zadymenia.
Prelievanie použitého oleja cez sitko.

Pri zlievaní použitého oleja z panvice z neho odfiltrujte nečistoty, ktoré by ho mohli znehodnotiť. Zdroj: iStock

Ako zlikvidovať použitý olej?

Zbaviť sa použitého oleja ekologickým spôsobom vôbec nie je náročné. Na výber je hneď niekoľko spôsobov, ako tak urobiť. Výber je len na vás:

1. Do odpadkového koša

Po varení či pražení počkajte, kým olej vychladne aspoň na izbovú teplotu – bude sa s ním ľahšie manipulovať. Tuk následne preceďte do uzavretej nádoby – môžete použiť sklenenú fľašu, plechovku či plastový obal od mlieka. Ak váš olej obsahuje odrobinky z jedla, ktoré by ho mohli pokaziť, prefiltrujte ich cez kávový filter či kovové sitko. Olej v nádobe môžete umiestniť aj do mrazničky, aby vám rýchlejšie stuhol.

Prečítajte si tiež
Premyslený interiér, bezúdržbová fasáda aj možnosť vykurovania! Ekologickému domčeku na kolesách nič nechýba

Nikdy ho však nehádžte priamo do odpadkového koša. Ak by ste doň dali hoci aj malé množstvo ešte horúcej tekutiny, vrece na odpadky sa roztrhne, priláka škodcov aj hmyz a vám ostane ešte viac práce s jeho upratovaním.

Olej vždy dajte do nejakej nádoby, až tak ho môžete vyhodiť, napríklad aj do koša a zlikvidovať ho ako ostatný odpad. Uistite sa však, že fľaša s použitým olejom má pevný a utesnený vrchnák.

Náš tip

Vytvorte tzv. pevný odpad tým, že olej pridáte do piesku, pilín, múky alebo podstielky pre mačky. Tieto veci majú schopnosť absorbovať tekutinu. Podstielku (piliny a podobne) nasiaknutú olejom potom vložte do uzatvárateľného vrecka a vyhoďte do koša.

2. Využite kompost

Ak vám po varení ostalo menšie množstvo oleja, napr. po vyprážaní slaniny, zbavte sa ho pomocou novín či papierových utierok. Jednoducho do nich olej utrite a nasiaknuté ich odhoďte do kompostéra.

Tento spôsob je však možné využiť len pri malom množstve oleja. Kompostovanie pri väčšom objeme nie je možné, keďže by sa takto mohla kontaminovať pôda. V takom prípade radšej využite iné zo spomínaných riešení. Ak žijete v byte, a teda kompost nemáte, použité papierové utierky vložte do plastového vrecka a zahoďte do koša na zmiešaný odpad.

Žena dáva bioodpad do vedierka na kompost.

Do kompostu môžete prihodiť aj mastné papierové utierky, platí to však len pri malom množstve oleja. Zdroj: Shutterstock

3. Trieďte v mieste bydliska

Zber použitého oleja je pre samosprávy na Slovensku vedený ako povinný. V praxi by tak malo mať každé mesto aj obec zabezpečené podmienky na uskutočnenie tohto zberu. Obce si však povinnosť môžu plniť rozlične, preto najlepšie urobíte, ak sa informujete priamo na obecnom, mestskom alebo miestnom úrade. Údaje o vykonávaní zberu použitého oleja by ste mali nájsť aj na stránkach mesta, prípadne obce, radí portál nulaodpadu.sk

4. Zaneste ho na odberné miesto

Vedeli ste, že z jedného litra použitého kuchynského oleja sa dokáže vyrobiť až 0,9 litra biopaliva do motorovej nafty? Na olej totiž existujú špeciálne recyklačné nádoby, obvykle oranžovej farby, ktoré nájdete pri stanovištiach na odpad. Treba si však overiť, či sa vyskytujú aj vo vašom meste.

Prečítajte si tiež
Nechcete mať doma nepraktické vrecia plné zálohovaných fliaš a plechoviek? Inšpirujte sa našimi nápadmi, ako ich doma skladovať

Kuchynský olej sa zbiera aj na 162 čerpacích staniciach v 84 mestách a obciach na Slovensku, preto využite odberné miesto vyskytujúce sa najbližšie k vášmu domu (zoznam niektorých čerpacích staníc nájdete aj na stránke odpady-portal.sk, ďalšie informácie sa dozviete na tomto odkaze). Použitý olej sceďte do plastovej nádoby a neskôr ho už len odovzdajte obsluhe na čerpacej stanici.

Odberné miesto nájdete aj v niektorých obchodných reťazcoch, kam chodíte bežne nakupovať. Odber sa realizuje bezplatne. Prípadne sa poobzerajte po spoločnostiach, ktoré sa výkupu rastlinného oleja venujú.

5. Odneste ho do reštaurácie

Máte doma väčšie množstvo oleja a neviete, kam s ním? Zájdite do miestnej reštaurácie a opýtajte sa, či by boli ochotní vám pomôcť sa oleja zbaviť. Reštaurácie majú zvyčajne veľké sudy určené na manipuláciu so zvyškovým olejom, preto by tam mohli pokojne hodiť aj váš starý olej, ak o to požiadate.

Fľaše použitého oleja.

S likvidáciou oleja vám môžu pomôcť aj ochotné reštaurácie.

6. Využite ho v domácnosti

Použitého oleja sa nemusíte nevyhnutne ihneď zbavovať. Aj keď ho už neplánujete použiť v kuchyni, stále vám vie v domácnosti poslúžiť:

  1. Mazivo: Vŕzgajú vám dvere či pánty? Potrite ich použitým olejom. Okrem toho rastlinný olej funguje aj ako mazivo pre ťažké stroje, napríklad v prevodovkách traktorov, kde znižuje prekĺzavanie spojky. Jeho pozitívnymi stránkami sú biologická odbúrateľnosť, menšia toxicita a vysoký bod horenia, čiže nedôjde k jeho vznieteniu.
  2. Insekticíd aj ničiteľ buriny: Ak vás trápia škodcovia či hmyz na rastlinách, vyrobte si z oleja vlastný ekologický postrek. Zmiešajte šálku použitého oleja s jednou polievkovou lyžicou mydla v ľubovoľnej nádobe a dôkladne pretrepte. Dve čajové lyžičky tejto zmesi potom zrieďte s litrom vody a nalejte do sprejovej fľaše. Obsah nastriekajte priamo na povrch rastlín napadnutých hmyzom či škodcami. Tento prostriedok môžete použiť aj na ničenie buriny.
  3. Prostriedok na ochranu náradia: Potrite záhradnícke náradie vrstvou oleja pomocou suchej a čistej handričky. Výsledok? Extra olej môže pomôcť udržať vaše náradie bez hrdze a poskytnúť mu ochranu na ďalšie mesiace. Okrem náradia môžete olejom potrieť aj kovové povrchy, napríklad reťaze bicyklov.

Rada na záver

Ak sa chcete vyhnúť veľkému množstvu odpadového oleja vo vašej domácnosti, tak namiesto vyprážania či fritovania pripravujte jedlá na pare alebo pečením. Týmto spôsobom šetríte nielen peňaženku, ale aj vaše zdravie.

Text: Natália Turcovská
Foto: iStock, Shutterstock

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: použitý olej Recyklácia surovín triedenie odpadu
Zdieľať článok
Druhé výsevy počas roka – to je téma najnovšej epizódy podcastu Záhrada. Nenechajte si ju ujsť!Záhrada

Druhé výsevy počas roka – to je téma najnovšej epizódy podcastu Záhrada. Nenechajte si ju ujsť!

3x inšpirácia na prírodnú dekoráciu z konárov, ktorá poteší romantické duše a fanúšikov rustikálneho štýluZáhrada

3x inšpirácia na prírodnú dekoráciu z konárov, ktorá poteší romantické duše a fanúšikov rustikálneho štýlu

Otravujú vás komáre? Tieto rastliny vás pred nimi ochrániaUrob si sám

Otravujú vás komáre? Tieto rastliny vás pred nimi ochránia

Februárový sprievodca pestovaním: Ktoré plodiny môžeme vysievať už teraz?Záhrada

Februárový sprievodca pestovaním: Ktoré plodiny môžeme vysievať už teraz?

Diskusia