Éterická spálňa pre mladý pár

Éterická spálňa pre mladý pár

13. 08. 2014
Zdieľať

Dvojica ľudí hľadajúca pokoj dala architektovi a zároveň priateľovi za úlohu vyriešiť otázku spoločnej spálne. Priestor so špecifickou charizmou tak dostal podobu, ktorá ťažila z jeho plusov a potlačila neželané mínusy.

váš problém

Priestranná izba v byte starého bytového domu by mala byť miestom, v ktorom mladý pár nájde oddych, relax a bude slúžiť ako útočisko pred každodenným stresom. Pri návrhu je však potrebné zohľadniť praktickú stránku, úlohou je nájsť úložné priestory na oblečenie a zakomponovať sem dostatočne veľkú knižnicu, ktorá by pojala pomerne veľkú zbierku kníh. Problémom sú aj vysoké stropy – síce pôsobia vzdušne, no na druhej strane znižujú pocit súkromia, intimity a útulnosti izby. Takisto je potrebné esteticky vyriešiť starý radiátor pod oknom, na výmenu ktorého neostávajú financie. Pár inklinuje k prírode, obaja sa radi nechajú pohltiť teplým závanom škandinávskeho dizajnu. 

riešenie architekta

Byt s atmosférou starého domu bol presne to, čo pomohlo naplniť požiadavky tejto dvojice. Pôvodné dubové parkety vo výbornom stave boli spolu s výklenkom s vysokými oknami v návrhu kľúčové. Pódium so sedením prekrylo neestetický radiátor, počíta sa však s osadením mriežok, ktoré umožnia ohrievanie vzduchu v priestore. Po oboch stranách sedenia sú umiestnené zámerne jednoduché biele na mieru robené police na knihy. Vysoké stropy sú potlačené priznaním pôvodných betónových konštrukcií vytvárajúcich dojem oblohy. Keďže pôdorysné rozmery izby to dovoľovali, pri vstupe sme vytvorili šatník, ktorý spĺňa požiadavku na veľkosť a zámerne nesiaha až po strop, aby sme sa vyhli zvýrazneniu vertikality priestoru. Všetky materiály sa dôsledne vyberali s cieľom dosiahnuť teplý a útulný efekt. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Cieľom bolo poňať priestor ako celok. Iba tak bude spĺňať všetky požadované funkcie, ktoré sa budú vzájomne dopĺňať. Posledným faktorom bola estetika, pri ktorej sme našli všetci spoločnú reč.


Plátno s potlačou lesa, aplikované na vonkajšej strane šatníkovej skrine, vytvára náladovú kulisu priestoru. Vložený šatníkový „box“, skrývajúci vo svojich útrobách všetko podstatné, siaha len do výšky 2,25 m. Stáva sa tak estetickým kusom nábytku, nie osobitnou miestnosťou, vďaka čomu neuberá z izby vzdušnosť.

Plátno s potlačou lesa, aplikované na vonkajšej strane šatníkovej skrine, vytvára náladovú kulisu priestoru. Vložený šatníkový „box“, skrývajúci vo svojich útrobách všetko podstatné, siaha len do výšky 2,25 m. Stáva sa tak estetickým kusom nábytku, nie osobitnou miestnosťou, vďaka čomu neuberá z izby vzdušnosť.
Ing. arch. Michal Ondrejčo

Osvetlením plátna bodovými svietidlami obraz akoby ožil a atmosféru slnečných lúčov presvitajúcich cez stromy doslovne prenáša do izby.


Drevená komoda na cenné drobnosti poskytuje priestor na prípadné umiestnenie TV, čo však nebolo momentálnou požiadavkou. Miesto tak využijú na umiestnenie obrazov a fotografií.

Drevená komoda na cenné drobnosti poskytuje priestor na prípadné umiestnenie TV, čo však nebolo momentálnou požiadavkou. Miesto tak využijú na umiestnenie obrazov a fotografií.
Ing. arch. Michal Ondrejčo


Vysoké zrkadlo v drevenom ráme je strategicky umiestnené priamo oproti šatníku, pri vstupe do izby. Príjemnú náladu hneď pri dverách navodí podlahové svietidlo, ktoré zároveň rozžiari tmavý roh.

Vysoké zrkadlo v drevenom ráme je strategicky umiestnené priamo oproti šatníku, pri vstupe do izby. Príjemnú náladu hneď pri dverách navodí podlahové svietidlo, ktoré zároveň rozžiari tmavý roh.
Ing. arch. Michal Ondrejčo


Pôdorys izby má obdĺžnikový tvar a vďaka šatníkovému boxu je rozdelený na vstupnú a samotnú obytnú časť. Izba tak nadobudla logicky usporiadaný systém, v ktorom má každá časť svoju funkciu a zapadá do „kolobehu“.

Pôdorys izby má obdĺžnikový tvar a vďaka šatníkovému boxu je rozdelený na vstupnú a samotnú obytnú časť. Izba tak nadobudla logicky usporiadaný systém, v ktorom má každá časť svoju funkciu a zapadá do „kolobehu“.
Ing. arch. Michal Ondrejčo


Manželská posteľ s drevenou konštrukciou pôsobí masívne, ale v kombinácii s bielou posteľnou bielizňou pôsobí škandinávsky šarmantne. Tento efekt len podčiarkuje kožušina na podlahe pred posteľou, ako aj za jej čelom na stene.

Manželská posteľ s drevenou konštrukciou pôsobí masívne, ale v kombinácii s bielou posteľnou bielizňou pôsobí škandinávsky šarmantne. Tento efekt len podčiarkuje kožušina na podlahe pred posteľou, ako aj za jej čelom na stene.
Ing. arch. Michal Ondrejčo

Kreslo spolu s výklenkom vytvára čitateľský kútik pre oboch partnerov súčasne.

Drevené pníky, ktoré plnia funkciu nočných stolíkov, hrajú do nôty severskému dizajnu.

Ing. arch. Michal Ondrejčo
architekt (FA STU Bratislava)
+421 905 857 680
michal.ondrejco@gmail.com

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: riešenie interiéru zadanie
Zdieľať článok

Diskusia