Obývačka, kuchyňa a jedáleň v jednom: Po rekonštrukcii vzniklo nové centrum bytu

11. 05. 2020
Zdieľať

Časť bytových domov v pražských Vršoviciach pochádza z prvej polovice minulého storočia. Patrí k nim aj funkcionalistický bytový dom z 30. rokov.

Jeden z bytov v tomto dome prednedávnom rekonštruovalo 0,5 Studio. Výhodou historického bytu boli zachované detaily a pôsobivý výhľad. Po premene v ňom vedú dialóg súčasné predmety i osobné artefakty. Architekti „preložili“ historický funkcionalizmus do súčasného jazyka, ktorý vyniká najmä vďaka dôrazu na detail.

Komfortná rekonštrukcia funkcionalistického bytu v Prahe
Peter Fabo

Základom rekonštrukcie bola zmena dispozície z 2+1 na 2 kk. Centrom bytu sa stal svetlý spoločenský priestor, ktorý zahŕňa funkciu obývačky, kuchyne i jedálne. Tento priestor je vizuálne elegantne prepojený so spálňou v zadnom trakte. Neveľká spálňa je orientovaná do pokojného vnútrobloku a jej súčasťou je šatňa so skladacími dverami.

Komfortná rekonštrukcia funkcionalistického bytu v Prahe
Peter Fabo

Klasické parkety, stierka, dubová dyha a biele lamino

„Pri práci na tomto projekte sme venovali pozornosť čitateľnému vrstveniu materiálových a koncepčných hladín. Jasnou hladinou, ktorú sme sa rozhodli zvýrazniť, bola vizualita historického domu. Tú sme doplnili o nové vstupy,“ vysvetľujú autori rekonštrukcie.

Neprehliadnite: PRED a PO: Premena bratislavského bytu v katastrofálnom stave

Jednotiacim prvkom medzi novými vstupmi a pôvodnou líniou sú podlahy: klasické parkety a stierka v hygienických miestnostiach. Architekti zjednotili aj osvetlenie a radiátory. Vstavaný nábytok je z dubovej dyhy a bieleho lamina. Pre majiteľa bytu bolo dôležité vytvoriť aj reprezentatívny priestor pre zbierku obrazov a predmetov, ktoré si priniesol z ciest.

Komfortná rekonštrukcia funkcionalistického bytu v Prahe
Peter Fabo

Hra materiálov a farieb oddeľuje súkromné od spoločenského

Dôležitou súčasťou premeny bolo prevzdušnenie bytu. Podarilo sa to vďaka pôsobivým priehľadom. Napriek tomu majú domáci dostatok súkromia. „To, čo má byť vizuálne skryté, je zafarbené do biela. A to, čo má byť viditeľné, je zvýraznené materiálmi a farebnosťou,“ opisujú význam tejto hry autori. Táto materiálová a koncepčná hra tvorí kulisu pre súčasné potreby investorov. Necháva vyniknúť výhľady na strešnú panorámu Vršovic, ktoré cez pásové okná vstupujú do interiéru.

Komfortná rekonštrukcia funkcionalistického bytu v Prahe
Peter Fabo

Neprehliadnuteľné detaily

Z nevšedných detailov nás zaujalo výrazné krížové osvetlenie v hale, kruhové v hlavnej dennej miestnosti, knižnica pri vstupe či použitie skrytých zárubní dverí do kúpeľne, na toaletu a do skladu. Priehľadné dvere, ktoré vedú z haly do spálne a obývačky, zvýrazňuje čierne kovové orámovanie – až po strop. Podobné orámovanie je v sprche. Zaujímavým riešením je aj obojstranná sedacia súprava, ktorá je súčasťou jedálne a obývačky.

Komfortná rekonštrukcia funkcionalistického bytu v Prahe
Peter Fabo

Tip: Všetky podlahy nájdete na jednom mieste

Byt Vršovice II

Architektonický ateliér: 0,5 Studio

Autori: Pavel Nový, Vít Svoboda

Lokalita: Vršovice, Praha 10, ČR

Plocha: 90 m2

Realizácia: 2019

Sabína Zavarská

Foto: Peter Fabo

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty funkcionalizmus rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia