Kuchyňa v obývačke, detská izba v spálni. Premyslená rekonštrukcia nafúkla byt

02. 08. 2021
Zdieľať

Aby mohli majitelia pražského bytu z päťdesiatych rokov pohodlne žiť, rekonštrukcia bola nevyhnutná. Ich základným želaním bolo premeniť dispozíciu z 2 + 1 na 3 + kk.

Dôležité bolo zvýšiť komfort malého bytu, aby vyhovoval životu štvorčlennej rodiny. Dôležitou súčasťou rekonštrukcie bolo pridanie úložných priestorov, ktorých nikdy nie je dosť.

Prečítajte si tiež
Ako vybabrať s prechodnými izbami v byte s nevhodnou dispozíciou?

Majitelia zároveň chceli poňať modernizáciu bytu v súvislosti s kontextom domu a lokality. Práve preto oslovili architektov z 0,5 Studia, ktorí majú s podobnými projektmi bohaté skúsenosti.

rekonštrukcia pražského bytu

Zdroj: Peter Fabo

Ako sa zmenila dispozícia oproti pôvodnej?

Kým kedysi dispozícia bytu zahŕňala väčšiu spálňu napravo od vstupnej chodby, otvorenú kuchyňu vedľa bytového jadra a naľavo obývačku, dnes je iná. Na ploche 55 m² bolo potrebné urobiť zmeny dispozície tak, aby vyhovovala súčasným štandardom. Našťastie, konštrukcia domu umožnila jednoduchú úpravu priečok. Zjednodušene: zo spálne pri vchode je dnes detská izba, a zmeny pokračovali aj ďalej.

rekonštrukcia pražského bytu

Na ploche 55 m² bolo potrebné urobiť zmeny dispozície tak, aby vyhovovala súčasným štandardom. Zdroj: Peter Fabo

Kuchyňu presunuli do obývačky

Autori premeny včlenili kuchyňu do priestoru bývalej obývačky. V najväčšej izbe bytu sa tak nachádza otvorený obytný priestor, zahŕňajúci kuchyňu v tvare písmena U, jedálenskú časť a spĺňa aj funkcie obývačky. Komfortná kuchyňa je rozdelená na dve časti.

Prvá časť je určená na prípravu jedla. Druhá funguje na ukladanie potravín, potrieb a pomôcok. Tvorí ju vstavaná stena, ktorá plynulo prechádza do obytnej časti miestnosti. V nej je integrovaná sedačka a knižnica, ktorú zvýrazňuje dyha z jaseňa.

Prečítajte si tiež
Severská nadčasovosť v Novom Meste nad Váhom: Dvojizbový byt vyniká pohodovou atmosférou

Vďaka presunu z pôvodnej kuchyne vznikla samostatná spálňa pre rodičov. Na obytný priestor a na spálňu nadväzuje balkón.

Umývadielko nad WC

Kúpeľňa, toaleta a technická miestnosť zostali na pôvodnom mieste, ale, samozrejme, hygienická zóna dostala novú podobu a nábytok na mieru. Na toalete nás zaujalo atypické umývadielko nad splachovacou nádržkou. Šikovné riešenie šetriace priestor bolo vytvorené špeciálne pre tento byt.

rekonštrukcia pražského bytu

Na toalete sa nachádza atypické umývadielko nad splachovacou nádržkou. Zdroj: Peter Fabo

Efektívne riešenie úložného priestoru

„Na to, aby sme efektívne vyriešili úložný priestor, popracovali sme s priečkou medzi detskou izbou a spálňou. Priestorovo sme ju vytvarovali, je zalomená na výšku. V detskej izbe tak vznikol výklenok pre zvýšené postele. Pod posteľami sú zasunuté skrine a knižnica. Na druhej strane – v smere z chodby a spálne tvorí upravená priečka priestor pre nižšie vstavené skrine,“ vysvetľujú autori rekonštrukcie spôsob, ak sa im podarilo získať viac úložného priestoru.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

rekonštrukcia pražského bytu

Vo vstupnej chodbe je vstavaná skriňa so šatníkom a miestom na odkladanie topánok. Zdroj: Peter Fabo

Šanca pre denné svetlo: Presklené dvere

Pôvodný interiér bol dosť skúpy aj na prirodzené svetlo. Autori premeny ho vtiahli dovnútra vďaka na mieru vyrobenému preskleniu v spálni a vo vstupe do obytného priestoru.

rekonštrukcia pražského bytu

Presklené časti sa dajú zatieniť vstavanou roletou. Zdroj: Peter Fabo

Materiály a hra s rozmermi

Spojivom celého návrhu je jednotná voľba materiálov a prispôsobovanie rozmerov možnostiam i potrebám. Celým bytom prechádza podlaha s drobnou štruktúrou – jaseňové kantové parkety. Vstavané prvky interiéru majú bielu farbu, ktorá ich aj opticky spája so stenami. Ako ozvláštnenie funguje nábytok z jaseňovej dyhy. Okrem toho, v každej miestnosti nájdete niekoľko zaujímavých detailov, špecifických len pre tento – dnes už štýlový a efektne riešený – byt.

Prečítajte si tiež
Priestranný dvojizbový byt vhodný pre mladú rodinu s prepojenou nočnou a dennou časťou

Rekonštrukcia bytu Vokovice

Architektonický ateliér: 0,5 Studio

Architekti: Pavel Nový a Vít Svoboda

Lokalita: Praha 6 – Vokovice, ČR

Plocha: 55 m2

Realizácia: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty byty v Prahe rekonštrukcia bytu zmena dispozície
Zdieľať článok

Diskusia