Zdroj: Veronika Raffajová

Vybúrali priečky, ktoré blokovali svetlo, a využili niekoľko dômyselných spôsobov presvetlenia bytu

14. 03. 2023
Zdieľať

Pôsobivé priestory s päťbokými rizalitmi na poslednom poschodí vily v českých Černošiciach sa dočkali veľkej premeny. Toto podlažie prvorepublikovej vily pôvodne patrilo nevyužívanému letnému bytu. Už pri prvej návšteve bol citeľný veľký potenciál priestorov, ktoré po rekonštrukcii mali slúžiť ako bývanie pre mladú majiteľku. Výrazná dispozičná zmena interiéru umocnila výhody bytu a celý ho presvetlila.

„Okrem technických riešení, ktoré spočívali v zaizolovaní celého priestoru a podkrovia a vytvorení novej vykurovacej sústavy, sme sa s mladou majiteľkou dohodli na dispozičnom riešení, ktoré v budúcnosti počíta so založením rodiny s deťmi. Vďaka tomu prešiel byt výraznou dispozičnou zmenou, pričom základnou ideou bolo zachovať atmosféru bytu, ktorá by si ctila daný dom, ale zároveň byt prispôsobiť súčasným požiadavkám a vyzdvihnúť jeho kvality,“ objasňuje cieľ rekonštrukcie architekt MgA. David Kačaba.

kuchyňa z bledého dreva so vstavanými spotrebičmi

Drevená stena so zabudovanými spotrebičmi ponúka množstvo úložných priestorov. Zdroj: Veronika Raffajová

Svetlá denná zóna s výhľadmi do údolia

Hlavný denný (a mimoriadne svetlý) priestor vznikol vďaka vybúraniu priečok, ktoré ho zbytočne delili a blokovali svetlo. Navyše, pred premenou nevyhovoval súčasným nárokom na bývanie. Kuchyňu s jedálenským stolom umiestneným v pôsobivom rizalite (časť muriva mierne vystupujúca z priečelia po celej výške budovy) s výhľadom do údolia a na rieku Berounku od obývačky oddeľuje iba nábytková stena s knižnicou doplnenou o barové sedenie.

Kuchynská linka s príjemnou vzorovanou zástenou našla svoje miesto v nike na protiľahlej stene. Vďaka tomuto riešeniu nevyčnieva do priestoru, ale stala sa súčasťou obvodovej steny. Drevená stena vedľa so zabudovanými spotrebičmi ponúka množstvo úložných priestorov.

jedálenský stôl s čiernymi stoličkami v rizalite

Jedálenský stôl je umiestnený v pôsobivom rizalite s výhľadmi. Zdroj: Veronika Raffajová

Multifunkčné pódium zahŕňa aj gauč

Obývacia časť má hneď dva zaujímavé prvky. Prvým je ďalší päťboký rizalit a druhým je multifunkčné pódium. Majiteľka chcela na ňom tráviť najviac času. Zahŕňa nielen príjemný matrac na relax, ale má aj funkciu rozkladacej sedačky.

pódium s matracom v otvorenom priestore bytu

Pódium zahŕňa nielen príjemný matrac na relax, ale má aj funkciu rozkladacej sedačky. Zdroj: Veronika Raffajová

Priečky sa búrali tiež v kúpeľni, ktorú bolo potrebné očistiť od nánosov vznikajúcich v priebehu desaťročí. Namiesto priečok architekt použil matnú presklenú stenu s dverami na toaletu a do sprchovacieho kúta, ktorá umožnila presvetlenie celej kúpeľne prirodzeným svetlom.

Prečítajte si tiež
Malý a tmavý byt v centre Bratislavy prekvapil skrytým potenciálom. Po rekonštrukcii vzniklo príjemné bývanie pre dvoch mladých ľudí

Spálňu osvetľuje svetlo zo šatníka

Osamostatnenia sa dočkala pôvodne priechodná detská izba, vedľa ktorej je spálňa. Pod skosenou strechou v spálni našla svoje miesto posteľ, vedľa nej nechýba kozmetický stolík a oproti vstavaná šatníková skriňa s posuvnými dverami. Vďaka vnútornému svetlu a perforáciám dverí slúži večer aj ako príjemné atmosférické osvetlenie celého priestoru.

Spálňa s manželskou posteľou, toaletným stolíkom so zrkadlom a dierkovanou drevenou stenou šatníka

Pod skosenou strechou v spálni našla svoje miesto posteľ, vedľa nej nechýba kozmetický stolík a oproti vstavaná šatníková skriňa s posuvnými dverami. Zdroj: Veronika Raffajová

Spomienka na staré časy

Napriek mnohým moderným prvkom nechýbajú ani hodnotné dobové prvky v podobe repasovaných kazetových dverí a špaletových okien s pôvodným mosadzným kovaním. Pôvodnú podlahu z veľkoformátových smrekových dosiek dopĺňajú ručne maľovaná betónová dlažba a obklady. Motív na obkladoch prechádza celým bytom v rôznych formách – zjemňuje stenu za posteľou, dokonca sa prepisuje aj do kovových prvkov (vetracie mriežky).

hala s historickými repasovanými dverami , cez ktoré vidieť drevené pódium

Napriek mnohým moderným prvkom nechýbajú ani hodnotné dobové prvky v podobe repasovaných kazetových dverí. Zdroj: Veronika Raffajová

Na genia loci domu odkazujú porcelánové vypínače a niektoré typy osvetlenia. Vznikol inšpiratívny kontrast so súčasnými prvkami zariadenia a s nábytkom na mieru, ktorý je z brezovej preglejky. Povrchy stien sú štukové, celý priestor zjednocujú biele stropy.

Prečítajte si tiež
Ako z problému spraviť výhodu? Zo 70-ročnej komory sa stalo centrum bytu

Byt s pódiom

architektonický ateliér: Nuo studio

autor: MgA. David Kačaba

lokalita: Černošice, Česká republika

plocha: 83 m²

realizácia: 2022

TEXT: Sabína Zavarská
FOTO: Veronika Raffajová, detaily David Kačaba

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty podkrovie presvetlenie bytu rekonštrukcia bytu zmena dispozície
Zdieľať článok
Povala sa premenila na štýlový penthouseDom z tehly

Povala sa premenila na štýlový penthouse

Interiér ako z magazínu v starom tehlovom domeDom z tehly

Interiér ako z magazínu v starom tehlovom dome

Poznáte kalette? Je to nový druh zeleniny, ktorý prinesie zdravú úrodu aj počas chladných mesiacovZáhrada

Poznáte kalette? Je to nový druh zeleniny, ktorý prinesie zdravú úrodu aj počas chladných mesiacov

Zemiaky sú náročné na pôdu. Kedy a ako ich hnojiť?Záhrada

Zemiaky sú náročné na pôdu. Kedy a ako ich hnojiť?

Diskusia