Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky

14. 04. 2020
Zdieľať

Architekti z ateliéru TOITO prednedávnom dokončili veľmi zaujímavú rekonštrukciu bytu pre štvorčlennú rodinu v centre Bratislavy. Odhalením pôvodného muriva zdôraznili zaujímavú históriu domu, v ktorom sa byt nachádza. Dispozičnými zmenami vytvorili priestor, ktorý tečie. Všetko so všetkým súvisí, nič nie je nasilu.


Pôvodný stav

pôvodný stav
Katarína Príkopská

Pôvodný stav

V galérii nájdete viac fotiek pôvodného stavu

Bytový dom, v ktorom sa rekonštruovaný byt nachádza, je špecifický tým, že bol v roku 1947 postavený z ruín mesta. Predovšetkým z pozostatkov blízkej rafinérie „Apolka“, ktorá bola v roku 1944 zbombardovaná. Práve preto malo význam nechať veľkú časť pôvodného muriva odhalenú. Murivo je nejednotné, rovnako tak i farba tehál. Čo je však úplne fascinujúce, je fakt, že na niektorých tehlách dodnes zostali viditeľné otlačky rúk či topánok. 



Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky
Katarína Príkopská

Pôvodná dispozícia bola delená 

Keď architekti vošli po prvýkrát do štvorizbového bytu, privítala ich členená dispozícia. Všetky priestory boli riešené ako samostatné alebo priechodné, okrem hlavných izieb sa tu nachádzali maličké miestnosti typu špajza. Nový návrh priestor intenzívne prepojil, vytvoril spoločenské srdce domu, ale aj príjemné zákutia pre súkromie domácich. 

Prečítajte si tiež:

Majiteľ bytu podľahol čaru tehlového obkladu, ktorý sa mu tiahne cez dve podlažia



Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky
Katarína Príkopská

Tip: Všetky podlahy nájdete na jednom mieste

Nosná stena nedelí, ale spája

„Dispozíciu sme postavili na preplávajúcej dennej časti s nepravidelným tvarom. Nosná stena v strede domu nedelí, ale spája. Zálivy a neukončené priečky centrum bytu nafukujú, denná časť stráca jasné hranice, je košatá. Nočnú časť sme roztrieštili po okrajoch. Izolácia izieb vytvára súkromie a pohyb zároveň. Rodičia sú skrytí v izbe za kuchyňou, prví pri rannej káve,“ opisujú upravenú dispozíciu autori projektu. 



Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky
Katarína Príkopská

Konvenčné materiály priestor zjednocujú

Premena bytu neriešila interiérové zariadenie – nový návrh je doslova holobyt. Nosnou témou pre architektov boli stavebné úpravy a minimalizácia materiálov s jasným odkazom na dom a jeho históriu. Preto použili konvenčné materiály, ktoré majú za cieľ zjednotiť priestor, nie členiť ho. Šatníky a sklady sú súčasťou základnej dispozície – sú vstavané.



Rekonštrukcia bytu v centre Bratislavy odhalila tehly zo zbombardovanej Apolky
Katarína Príkopská

Byt P 

Architektonický ateliér: TOITO architekti
Autori: Katarína Príkopská, Ivan Príkopský, Tomáš Szőke
Spolupráca: Karol Volf, Veronika Vaňová
Plocha: 111 m2
Projekt: 2019
Realizácia: 2019 / 2020

Stavba: www.akopreseba.sk
Stolárska výroba: www.facebook.com/L.Savagewoodwork.sk/
Osvetlenie: https://casca.sk/

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: Apolka rekonštrukcia bytu tehlové obklady
Zdieľať článok

Diskusia