Svojpomocne aj ekologicky: Multifunkčné riešenie podkrovia pri trnavskom štadióne

20. 07. 2020
Zdieľať

Pôvodné podkrovia historických budov v slovenských mestách lákajú mnohých mladých investorov. Ideálne, ak sa takýto priestor podarí svojpomocne premeniť na bývanie.

Samozrejme, ak chceme lepší výsledok, potrebujeme osloviť profesionálov. Potom vznikne zaujímavý projekt, ako napríklad charizmatický „Viktorov byt“ z dielne Olivera Hacaja a ateliéru T.RAUM.

zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

Podkrovie, v ktorom vznikol moderný byt, je v starom tehlovom dome z 50. rokov pri trnavskom futbalovom štadióne. Zobytnené bolo v 90. rokoch, kedy historické stavby necitlivými premenami získavali mnoho nechcených nánosov.

Prečítajte si tiež
Prázdny podkrovný priestor v centre Štiavnice premenili na poetické bývanie

Podobne to bolo aj v podkroví na Kollárovej ulici. Autori premeny spolu s investorom tu našli sadrokartónom zakryté krokvy, podhľady, linoleum a rôzne obklady. Hneď bolo jasné, že prvým krokom bude obnažovanie – zbavovanie sa nechcených nánosov, hoci nevedeli, aké prekvapenie ich pod nimi čaká.

zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

Preč s nánosmi minulosti

„S investorom (mladou rodinou, ktorá sa v čase rekonštrukcie akurát rozrastala o prvého potomka) sme sa nakoniec rozhodli, že demontujeme/zhodíme/očistíme tieto nánosy bez toho, aby sme vedeli, čo sa pod nimi nachádza a v akom to bude stave. Jednotlivé trámy boli obrúsené od laku až na surové drevo, prázdne miesta v podlahe po sadrokartónových stenách zaliate hladeným betónom v kontraste so svetlou podlahou,“ opisuje spoločné rozhodnutie Oliver Hacaj.

zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

Ekologicky i ekonomicky

Základným cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť súčasné bývanie pre mladú rodinu, a to i na neveľkom priestore 65,2 metrov štvorcových. Cieľov architekta pri premene starého priestoru na moderný bolo však viac: predovšetkým ekologická rekonštrukcia pri najnižších finančných nákladoch. Väčšinu bytu preto riešili svojpomocne, s partiou kamarátov a známych. Výsledkom je ľahko modifikovateľný multifunkčný priestor.

Prečítajte si tiež
Útočisko pre manžela? Pozrite sa, čo môže vzniknúť z nenápadnej podkrovnej izby
zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

V čom spočíva multifunkčnosť tohto bytu?

„Vytvorili sme priestor, v ktorom môže byť obývačka kuchyňou aj detským ihriskom a kuchyňa obývačkou. Jednotlivé zóny sú oddelené len mierne, opticky – logickým pôvodným uložením trámov a ich zvýraznením. Centrum priestoru vytvára multifunkčná sedačka, prepája priestor kuchyne, jedálne a obývačky,“ vysvetľuje autor projektu.

zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

Byt zjednocuje zvislé latovanie po celej dĺžke steny. Má aj funkčný rozmer, zakrýva nevkusné radiátory. Súčasťou podkrovia je samostatná rodičovská spálňa.

Viktorov byt môže ísť príkladom

Trnava má množstvo historických stavieb, mnohé sú nádherne zrekonštruované zvonku aj zvnútra, iné stále chátrajú, najčastejšie kvôli nevysporiadaným vlastníctvam či iným ťažko riešiteľným problémom. V posledných rokoch tu však pribudlo mnoho rekonštruovaných obytných priestorov, ktoré nielenže zodpovedajú aktuálnym požiadavkám moderných vlastníkov, ale majú aj jedinečnú atmosféru. Viktorov byt je jedným z pozitívnych prípadov.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Prečítajte si tiež
Podkrovný byt plný svetla, priestoru a šikovných riešení
zrekonštruovaný podkrovný byt v Trnave

Zdroj: Sára Hacajová

Viktorov byt

Architektonický ateliér: T.RAUM

Autor: Oliver Hacaj

Lokalita: Kollárová, Trnava

Podlahová plocha: 65,2 m2

Projekt: 2018-2019

Realizácia: 2019-2020

Sabína Zavarská

Foto: Sára Hacajová

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty podkrovné byty rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia