Zo zničeného bytu je po strastiplnej ceste optimistický terakotový apartmán

13. 05. 2020 Diskusia Zdieľať

Byt v historickej budove v najobľúbenejšej štvrti Barcelony El Born sľuboval novým majiteľom vysnené letné sídlo. Potreboval však renováciu. Vlastne hneď dve.

Hoci má mladá rodina Klinkerovcov svoj domov v Kalifornii, k Španielsku majú blízko. Keďže Marta je rodáčkou z Barcelony, celá rodina ju navštevovala pomerne často, najmä počas letných prázdnin.

Rozhodnutie kúpiť si tu nehnuteľnosť bolo len prirodzeným vyústením ich častých výletov za oceán. Manželia si vyhliadli štýlový staromestský byt na najvyššom podlaží historickej budovy. A nie len tak hocikde.

Apartmán bol situovaný v najrušnejšej a najobľúbenejšej štvrti Barcelony El Born, ktorá je známa autentickou bohémskou atmosférou a čulým životom s remeselníkmi a malými barmi a kaviarničkami všade naokolo.

Dvojizbový byt, pravdaže, potreboval rekonštrukciu. Krásne vysoké stropy, atmosféra historickej budovy i poloha sľubovali prekrásne letné sídlo. Keďže Marta je interiérová dizajnérka, do premeny interiéru sa s nadšením rozhodla pustiť sama.

rekonštrukcia bytu
Roberto Ruiz

V centrálnej kuchynskej časti navrhli architekti na podlahu mikrocementový poter, v obývačke a chodbe je použitá dlažba. Výrazný terakotový náter z mikrocementu je aj za kuchynskou linkou a na strope. V rovnakom odtieni sa nesú i skrinky vrátane ostrovčeka a pracovného kútika oproti nemu. Dlhý kuchynský ostrovček nie je len prípravnou a varnou zónou, slúži zároveň aj ako jedálenský stôl.

Čiastočne sa pritom inšpirovala obľúbenými dizajnérmi zo španielskeho štúdia CaSA a sčasti sa spoliehala na skúsenosti a rady odborníkov z firmy, ktorú si k renovácii prizvala. Všetko by sa určite skončilo happyendom, nebyť nečakanej udalosti.

Žiaľ, tesne pred dokončením všetkých prác vypukol v starom dome požiar a celé niekoľkomesačné snaženie bolo za pár hodín zasypané popolom a dymom. Byt vyhorel takmer do tla. Klinkerovcom zostali čierne steny, vyčerpaný účet a „oči pre plač“. Oheň zničil i niektoré historické artefakty, ktoré boli súčasťou architektúry domu.

Jedálenský kút
Roberto Ruiz

Manželia sa vzdali klasického jedálenského kúta, ktorý bol pôvodne vyhradený výklenkom. Oveľa lepšie ho totiž využijú ako domácu kanceláriu. Denné svetlo doň prúdi dvoma malými okienkami. Z vnútorného bloku pôvodným malým okienkom, ktoré je umiestnené tesne pod stropom, a z okrúhleho prierezu zo spálne, ktorý si domáci dali vyhotoviť pri renovácii.

Trvalo rok, kým sa rozhodli dať svojmu snu druhú šancu. Tentoraz sa Marta rozhodla pre renováciu na diaľku a oslovila priamo architektov z CaSA. Finančné rezervy Klinkerovcov po nešťastnej udalosti už neboli veľké, a tak sa museli mladí architekti popasovať nielen so začiernenými stenami, ale i s ďalšími obmedzeniami.

Žiadne veľké zmeny (búranie či posúvanie priečok) v byte neprichádzali do úvahy – architekti museli pri návrhu vychádzať z už existujúcich prípojok a inštalácií. Nízka rezerva tiež zúžila výber materiálov. Ale aj s tým sa dizajnéri vyrovnali a čoskoro sa pustili do práce.

rekonštrukcia bytu
Roberto Ruiz

Slnečnú spálňu s výhľadom na rušnú ulicu neruší žiaden zbytočný nábytok. Všetky veci i oblečenie schovávajú manželia v samostatnom šatníku napravo. Dokonca i čelo postele je navrhnuté tak, aby sa doň zboku dali ukladať knihy či iné drobnosti. Vďaka týmto šikovným riešeniam tu nostalgia a história môžu dýchať z každej strany. Doslova.

V prvom rade sa usilovali o záchranu historických prvkov, ktoré, žiaľ, požiar do veľkej miery zničil. Boli to predovšetkým pôvodné okenné rámy, dvere a stropy. Ich cieľom bolo vytvoriť z nich výrazný dizajnový prvok. Tie, ktoré sa už zachrániť nedali, nahradili replikami.

Už pôvodný plán počítal s otvoreným konceptom kuchyne, s dvoma samostatnými spálňami (rodičovská a detská) a malou kúpeľňou. Najviac času venovali architekti návrhu dennej miestnosti, ktorá mala byť nosným prvkom celého priestoru. Od nej sa potom odvíjal dizajn zvyšných troch miestností.

rekonštrukcia bytu
Roberto Ruiz

Nábytok v detskej izbe si dali domáci urobiť na mieru. Horizontálna farebná línia plynule prechádza zo stien i na skrine, vďaka čomu pôsobí izba priestrannejšie.

Centrum bytu sa rozhodli architekti vizuálne poňať ako jeden farebný blok, výrazne oddelený od nočnej zóny. Otvorený priestor ponorili do terakotového odtieňa vrátane výklenku v kuchyni, ktorý pôvodne slúžil ako jedálenský kút. Na podlahách sa strieda dlažba a mikrocement, ktorý je použitý i na strope a za kuchynskou linkou.

Podobne navrhli dizajnéri i malú spoločnú kúpeľňu na konci chodby. Chladnejšie odtiene nájdeme v manželskej spálni a maličkej detskej izbe. Príjemná kombinácia tmavozelenej a bielej farby, čisté línie a jednoduché zariadenie prispievajú k pokojnému spánku i počas horúceho španielskeho leta.

rekonštrukcia bytu
Roberto Ruiz

Kúpeľňa na konci dlhej chodby má minimálne rozmery. Zmestí sa do nej len jedno maličké umývadlo, toaleta a sprchový kút. Klinkerovci sa aj tu namiesto kachličiek rozhodli pre mikrocement, a to v rovnakom terakotovom odtieni ako v centrálnom priestore.

Oheň takmer všetko zničil. Väčšinu stienmuseli robotníci oškrabať až na tehlu. Požiarom zničené ornamenty na stropochsa architekti snažili s citom zrekonštruovaťa tie, ktoré sa už zachrániť nedali, nahradili vernými replikami.

Tip: Všetko pre rekonštrukciu na jednom mieste

rekonštrukcia bytu
Roberto Ruiz

Pohľad zo spálne do obývačky. O tom, že historický byt si s moderným dizajnom má čo povedať, svedčí aj tento byt. Skombinovať staré s novým s citom sa dá, dokonca aj s určitou dávkou vtipu, pravdaže, za predpokladu, že to všetko zveríte do rúk odborníkom.

Profil

MAJITELIA

Marta a David Klinkerovci a ich dve deti Luke (4 roky) a Milo (3 roky). David je majiteľom dodávateľskej spoločnosti v námorníctve, vo voľnom čase sa venuje grafike a dizajnu. Marta pracuje na voľnej nohe ako interiérová dizajnérka a módna štylistka.

NEHNUTEĽNOSŤ

Dvojizbový byt s plochou 75 m2 v štvorpodlažnom bytovom dome, historická štvrť El Born Barcelona, Španielsko

Autori projektu

Andrea Serboli a Matteo Colombo v spolupráci s firmou Global Projects.

Text: Katarína Paukeje
Foto: Roberto Ruiz
Zdroj: časopis Môj dom

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty rekonštrukcia bytu terakota
Zdieľať článok

Diskusia