4 rodinné domy z Česka, pri ktorých z atypických pozemkov vyťažili maximum

4 rodinné domy z Česka, pri ktorých z atypických pozemkov vyťažili maximum

16. 06. 2015
Zdieľať

Dom v súčasnosti môžete postaviť prakticky na akomkoľvek pozemku. Dôkazom sú aj tieto štyri domy, pri návrhu ktorých z nich architekti vyťažili maximum a poskytli komfortné bývanie ich obyvateľom.

Prepojený s terénom

Pri vytváraní návrhu tohto zaujímavo členeného domu v obci Chyše neďaleko Karlových Varov, ktorý slúži 5-člennej rodine, zohral hlavnú úlohu kostol zo 17. storočia, ktorý sa nachádza v jeho susedstve a je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Architekt Línek, ktorý ho navrhoval, od začiatku uvažoval o architektúre minulosti, čo ho viedlo k vízii domu, ktorý bude významne spojený s terénom a stane sa akousi terénnou vlnou na obzore.

Práve z blízkosti sakrálnej stavby mal architekt obavy. Okrem majiteľov totiž návrh museli schváliť aj pamiatkari. „Bál som sa toho, ale spolupráca s pamiatkarmi bola vynikajúca a bezproblémová,“ spomína architekt Línek. Obytné miestnosti sa rozhodol umiestniť pod vlnu strešnej roviny pokrytej extenzívnou zeleňou, ktorá dom prepája s terénom, na južnej strane domu tak, aby umožňovali výhľad do údolia. Aby dom viac harmonizoval s okolím, obložila sa severná i západná strana kameňom z miestnych zdrojov.


Pri vytváraní návrhu tohto zaujímavo členeného domu v obci Chyše neďaleko Karlových Varov, ktorý slúži 5-člennej rodine, zohral hlavnú úlohu kostol zo 17. storočia, ktorý sa nachádza v jeho susedstve a je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

Pri vytváraní návrhu tohto zaujímavo členeného domu v obci Chyše neďaleko Karlových Varov, ktorý slúži 5-člennej rodine, zohral hlavnú úlohu kostol zo 17. storočia, ktorý sa nachádza v jeho susedstve a je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.
Robert Žákovič

Vstup aj vjazd do domu sú umiestnené v západnej časti, pričom garáž je posunutá o pol poschodia v porovnaní s úrovňou vstupnej haly a zvyšku obytného priestoru. Pomerne úzka vstupná hala vedie do priestranného interiéru, kde sa okolo dennej časti nachádza nočná zóna. Vo východnej časti domu nechýba hospodárske a technické zázemie, ktoré majitelia využívajú aj pri voľnočasových aktivitách. Vďaka sekundárnemu vjazdu je prístupné i autom. Centrálnu dennú časť oddeľuje od vonkajšieho priestoru bohato zasklená stena. V západnom krídle sa nachádzajú tri detské izby a relaxačná časť so saunou, ktorá je prístupná aj z exteriéru, a s posilňovňou.

DOM V KOCKE

Rodinný dom v Chyši

Ateliér: L & P ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR  
Autor: Ing. arch. Jan Línek     
Projekt: 2007 – 2008  
Realizácia: 2009 – 2014, svojpomocne   
Lokalita: Chyše, Česká republika   
Zastavaná plocha: 450 m2   
Úžitková plocha: 369 m2 
Pozemok: 6 500 m2  
Základy: betónové pásy   
Nosná konštrukcia: tehla, oceľové stĺpy, lepená drevená strešná konštrukcia 
Okná: hliníkové  
Strecha: zelená (extenzívna zeleň)
Vykurovanie: odpad, pelety 
Príprava teplej vody: centrálna 

Kryštál vyrastajúci zo zeme

Živým dôkazom toho, že bývanie môže mať v súčasnosti takmer akúkoľvek podobu, je rodinný dom v českých Černošiciach. Investor nemal o svojom dome, ktorý mal ponúknuť bývanie 4-člennej rodine, jasnú predstavu. Podmienkou však bolo, aby stavba poskytovala nerušený výhľad na údolie rieky Berounky, ktorý dovtedy znemožňoval susedný dom, a aby sa zachovala čo najväčšia časť pôvodnej záhrady, pričom nemalou výzvou tu bola malá a naozaj svahovitá parcela.

Výsledkom práce architektov z ateliéru ksa_studeny je tak atypická stavba pripomínajúca kryštál. Železobetónový modul zaujímavým spôsobom zdvíha obytný priestor do výšky a umožňuje tak želaný výhľad. Šikmé steny zase vzbudzujú dojem, akoby objekt z pozemku doslova vyrastal.


Živým dôkazom toho, že bývanie môže mať v súčasnosti takmer akúkoľvek podobu, je rodinný dom v českých Černošiciach.

Živým dôkazom toho, že bývanie môže mať v súčasnosti takmer akúkoľvek podobu, je rodinný dom v českých Černošiciach.
Robert Žákovič

Vertikálne je dom usporiadaný do štyroch vrstiev – v suteréne nájdete zázemie, v kónickej podnoži na úrovni záhrady vstupné priestory a sklady, nad ňou obytný priestor s otvorenou dennou časťou umiestnenou medzi troma spálňami a knižnicou a na streche sa nachádza pobytová terasa obkolesená popínavou zeleňou, staticky dimenzovaná pre bazén, ktorý tu majitelia počas sezóny umiestňujú. Pri takomto type stavby predstavuje náročnú úlohu najmä statika a výber stavebných materiálov, ktoré architektov potrápili aj v tomto prípade.

„Spočiatku sme uvažovali o drevenej voštinovej konštrukcii Lignatura alebo oceli, ktoré sa však pre túto stavbu ukázali ako neefektívne. Pán Šulcek, statik z kancelárie Alston, nás, myslím, celkom správne naviedol na liaty betón. Pri realizácii sme spolupracovali s ďalším špičkovým odborníkom, pánom Postriháčom, ktorý na stavbe vykonával dozor a vďaka ktorému sa atypickú konštrukciu podarilo zrealizovať,“ opisuje architekt Studený.  

DOM V KOCKE

Nízkoenergetický rodinný dom v Černošiciach

Ateliér: ksa_studeny, www.ksastudeny.sk
Autori: Ján Studený, Martin Vojta, 
spolupráca: Matúš Vallo   
Statika: Jan Šulcek, Alston
Projekt: 2003 − 2005
Realizácia: 2008
Realizačná firma: OB – STAVIN 
Lokalita: Černošice, Česká republika   
Zastavaná plocha na teréne: 25 m2
Úžitková plocha: 200 m2
Balkón a záhradná terasa: 15 m2
Strešná záhrada: 150 m2
Pozemok: 600 m2
Energetická trieda: B
Základy: železobetónová doska 
Nosná konštrukcia: železobetónová stenová konštrukcia s hrúbkou 12 cm
Okná: drevené s trojsklami, EBEN, Humenné
Strecha: plochá, pochôdzna
Vykurovanie: kombinované – vykurovacie telesá a podlahové vykurovanie
Príprava teplej vody: plynový kotol, slnečné kolektory

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

V súlade s okolím

Prvotný návrh tohto domu začal vznikať v čase, keď jeho architekt a zároveň aj majiteľ ešte študoval na vysokej škole. Jeho nosnou požiadavkou bol tvarovo jednoduchý dom, ktorý by maximálne využíval interiér bez akýchkoľvek zbytočných komunikačných priestorov, bol by priestranný, svetlý a súčasne by harmonizoval s okolitou výstavbou z 80. rokov minulého storočia. Dôležité bolo aj čo najväčšie využitie severnej strany pozemku tak, aby bola južná strana čo najvoľnejšia pre budúcu záhradu.

Vznikol tak dom, ktorý je široký iba 5 m, otvorený smerom na juh a uzavretý smerom na sever, kde sa nachádza prístupová komunikácia. Už od začiatku bol koncipovaný pre 4- až 5-člennú rodinu tak, aby sa využitie jednotlivých miestností mohlo v priebehu času meniť podľa potrieb rodiny. „Je dôležité nepristupovať k domu ako k niečomu, čo je finálne a nemenné. Ide o živý organizmus a treba s ním stále pracovať, čo náš dom naozaj umožňuje,“ vysvetľuje architekt Kořínek.


Prvotný návrh tohto domu začal vznikať v čase, keď jeho architekt a zároveň aj majiteľ ešte študoval na vysokej škole.

Prvotný návrh tohto domu začal vznikať v čase, keď jeho architekt a zároveň aj majiteľ ešte študoval na vysokej škole.
Robert Žákovič

Jeho pôvodným zámerom bolo vytvoriť dom s plochou strechou, čo však nedovolili regulatívy obce. Nakoniec preto zvolil pultovú strechu, pričom zachoval plnohodnotné výšky všetkých miestností v celej ich podlahovej ploche. V 1. NP sa nachádza vstupný priestor, veľká denná časť prepájajúca obývaciu izbu s jedálňou a malá toaleta, ktorá je zároveň aj práčovňou. Technická miestnosť je prístupná z exteriéru. V 2. NP nájdete tri izby, pričom najmenšia z nich zatiaľ slúži ako pracovňa, kúpeľňu a druhú toaletu.

DOM V KOCKE

Pasívny dom v Srnojedoch

Autor: MgA. Vítězslav Kořínek, COHN STUDIO  
Projekt/Realizácia: 2008 
Realizačná firma: 3D INVEST
Lokalita: Pardubice-Srnojedy, Česká republika
Zastavaná plocha: 90 m2
Úžitková plocha: 145 m2
Energetická trieda: A
Základy: železobetónová doska
Nosná konštrukcia: drevostavba
Okná: drevené profily s trojsklami
Strecha: pultová, titánzinok
Vykurovanie a príprava teplej vody: teplovzdušné vykurovanie s rekuperáciou v kombinácii s akumulačnou nádržou (objem 900 l)

S oblými krivkami

Rodinný dom sa nachádza na svahovitom pozemku nad priehradou Vrané, kde v minulosti stála rekreačná chata, pričom novostavba využíva pivnicu, ktorá bola pôvodne jej súčasťou. Cieľom investora aj architekta bolo maximálne využitie pozemku, ktorý je dlhý a pomerne úzky. Od jednoduchého „hranatého“ domu, ideálne bungalova, sa po vzájomnej diskusii prepracovali k nevšednému tvaru, ktorý vychádza zo špecifík pozemku. Stavbu charakterizujú výrazné obliny strechy a nepochybne zaujímavým prvkom sú aj „strechosteny“ (steny plynule prechádzajúce do strechy), na ktoré sa použili lepené zakrivené nosníky. „Tvar nie je samoúčelný, jasne vymedzuje dom, respektíve ponúkané súkromie voči najbližšiemu okoliu a zároveň umožňuje rozohrať zaujímavú hru v interiéri,“ dodáva architekt Ditrich, ktorý stavbu projektoval.


Rodinný dom sa nachádza na svahovitom pozemku nad priehradou Vrané, kde v minulosti stála rekreačná chata, pričom novostavba využíva pivnicu, ktorá bola pôvodne jej súčasťou.

Rodinný dom sa nachádza na svahovitom pozemku nad priehradou Vrané, kde v minulosti stála rekreačná chata, pričom novostavba využíva pivnicu, ktorá bola pôvodne jej súčasťou.
Robert Žákovič

Istým problémom realizácie sa stal práve výber dodávateľa lepených nosníkov na „strechosteny“. Pôvodne oslovení výrobcovia z Rakúska a Nemecka boli nakoniec príliš zviazaní štandardizovaným výrobným programom, výzvy sa teda nakoniec chopila moravská drevospracujúca firma, ktorá upravila statický výpočet (na základe ktorého sa optimalizovala základná krivka), nosníky vyrobila, dodala i osadila k plnej spokojnosti všetkých. Dom bol navrhnutý pre rodinu s troma deťmi, pričom jeho súčasťou je aj garáž pre dve autá a oddychová zóna s bazénom. Celá nočná časť je sústredená v 2. NP. Výraz domu stavia na kontraste strešnej krytiny a cédrového obkladu zvislých stien. Počíta sa s tým, že materiály časom získajú prirodzenú patinu. 

DOM V KOCKE

Nízkoenergetický rodinný dom vo Vranom nad Vltavou

Autor: Ing. arch. Filip Ditrich, www.ditrich.cz
Spolupráca: Mgr. Ing. arch. Jindřich Sadílek, Ing. Tomáš Budín
Projekt: 2009
Realizácia: 2012 
Realizačná firma: KV – Building, Ing. Luboš Matys
Lokalita: Vrané nad Vltavou, Česká republika   
Zastavaná plocha: 229 m2
Hrubá podlahová plocha: 310 m2
Terasa: 42 m2
Balkón: 8 m2
Pozemok: 850 m2
Energetická trieda: B
Základy: základová doska s hrúbkou 300 mm (1. PP), základové pásy z tvárnic zo strateného debnenia, železobetónová monolitická doska s hrúbkou 250 mm
Obvodová konštrukcia: rámová konštrukcia – lepené oblúkové rebrá – drevostavba, zvislé nosné a nenosné konštrukcie – stavebný systém Porotherm, Wienerberger
Výplne otvorov (okná, dvere, zasklené steny): drevené europrofily z exotickej dreviny meranti s izolačným dvojsklom
Strecha: plechová strešná krytina (poťahovaný hliník)
Vykurovanie: fotovoltické panely
Príprava teplej vody: tepelné čerpadlo systém vzduch – voda

Pripravila: Natália Žáková
Foto: Robert Žákovič
Zdroj: časopis Môj dom 5/2015

Kategória: Návšteva
Tagy: dom pozemok rodinné domy stavba
Zdieľať článok

Diskusia