Ako postaviť veľký dom, aby nepôsobil masívne a neudusil záhradu

05. 03. 2019
Zdieľať

Pozemok, na ktorom stojí tento rodinný dom, je síce dlhý a úzky, ale vďaka dobrej orientácii voči slnku sa dal prakticky využiť.

Základnými požiadavkami budúcich majiteľov domu bolo vytvoriť domácnosť s rozlohou približne 400 metrov štvorcových s príjemnou pokojnou atmosférou a praktickou konštrukciou. Nemenej dôležité pre domácich bolo prepojenie domu a záhrady. Architekti tieto požiadavky doplnili o svoj vlastný zámer, ktorý znel: dosiahnuť úplnú integráciu stavby do krajiny.

 


Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu

Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu
Alventosa Morell Arquitectes

Aby objem nebolel

Najtvrdším orieškom, ktorý museli rozlúsknuť, bolo vytvoriť z objemnej budovy dôverný a ľudský priestor. Navyše, nemal „dusiť“ záhradu, ale naopak. Z požiadaviek vyplynuli základné rozhodnutia: osadenie domu blízko ulice, aby záhrada poskytovala dostatok priestoru a súkromia, vytvorenie vonkajšieho využiteľného obytného priestoru medzi interiérom a exteriérom. 

Tento vonkajší priestor mal za úlohu zjemniť kontrast medzi prírodným prostredím a samotnou stavbou. 


Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu

Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu
Alventosa Morell Arquitectes

Nový dom nepôsobí masívne aj z iných dôvodov – časť fasády zjemňuje svetlé drevo a veľké presklenie. V časti orientovanej do záhrady je dom biely, zo strany ulice má tmavú neosobnú, ale zato výrazovo silnú fasádu s minimom okien. Z jednej strany poskytuje kryté státie na parkovanie áut. 

Tri farby interiéru

Celý interiér domu je riešený v troch základných farbách: biela, sivá a svetlé drevo. Veľké otvorené plochy dodávajú interiéru vzdušnosť a celým domom prúdi prirodzené svetlo. Vďaka tmavej fasáde z jednej strany domu vynikne hra štyroch objemov, z ktorých je dom zložený. 


Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu

Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu
Alventosa Morell Arquitectes

Dispozícia

Na prízemí smerom od krytého parkovacieho státia sa nachádza spálňa s hygienickým zázemím a technické miestnosti, nasleduje schodisko nadväzujúce na hlavný vstup do domu. V časti orientovanej do záhrady je priestranná kuchyňa a najbližšie k záhrade obývacia miestnosť s jedálňou, ktorú je možné spojiť s vonkajšou terasou. Na terase nechýba vonkajšia kuchyňa, jedálenský stôl, ani pohovka na príjemné posedenie.


Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu

Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu
Alventosa Morell Arquitectes

Prvé poschodie patrí súkromným miestnostiam: veľkej spálni s vlastným šatníkom a kúpeľňou, na druhej strane, smerom k záhrade sú dve detské izby. Uprostred sa nachádza spoločenská miestnosť s posedením a veľká kúpeľňa. 

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste


Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu

Veľký dom nemusí byť nápadný ani „dusiť“ záhradu
Alventosa Morell Arquitectes

 

NOA house v skratke

architektonické štúdio: Alventosa Morell Arquitectes

autori: Josep Ma. Alventosa, Marc Alventosa, Xavier Morell

spolupráca: Eduard Simó

lokalita: Barcelona, Španielsko

rok realizácie: 2017 až 2018

celková plocha: cca 400 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Alventosa Morell Arquitectes 

Kategória: Návšteva
Tagy: drevený nábytok dvojpodlažné domy kozuby rodinné domy
Zdieľať článok

Diskusia