Ako si prerobili starú chalupu na trvalý domov pre 4-člennú rodinu

Ako si prerobili starú chalupu na trvalý domov pre 4-člennú rodinu

09. 04. 2015
Zdieľať

Mimo všetkých škatuliek, s vlastným štýlom a svojskou poetikou, ktorá vás vtiahne kamsi preč z dnešného uponáhľaného času. To je domov Báji a Braňa, ktorý pre seba a svoje dve deti vytvorili v starom baníckom dome.

V Štiavnici je to všade do kopca. Najskôr strmo hore autom, potom ešte kúsok pešo po schodíkoch do príkreho svahu… Krajinu v noci pocukroval sneh. Spred domu zahryznutého do kopca pár metrov nad nami na nás máva muž vo svetri – sme tu správne. Na stole čakali šálky a med a v kuchyni sa varila voda na čaj. „Dáte si bylinkový?“ V obývačke nás pohltili farby a príbehy. Tomu hovorím nadčasový interiér – mimo hlavných aj vedľajších ciest, mimo prúdov a trendov, čas akoby tu plynul úplne iným tempom.


Úskalia prestavby. Celá prestavba trvala viac než rok. „Hneď na začiatku sme pritom nabrali dvojtýždňový sklz. Značne nás spomalilo, že za domom, kde sme chceli pristavať, bola veľmi tvrdá skala, ktorú sme nevedeli vykopať. Mnohé veci sa pri rekonštrukcii ťažko odhadujú – hlavne pri starých domoch, kde sa často objaví kadejaký nečakaný zádrheľ.“

Úskalia prestavby. Celá prestavba trvala viac než rok. „Hneď na začiatku sme pritom nabrali dvojtýždňový sklz. Značne nás spomalilo, že za domom, kde sme chceli pristavať, bola veľmi tvrdá skala, ktorú sme nevedeli vykopať. Mnohé veci sa pri rekonštrukcii ťažko odhadujú – hlavne pri starých domoch, kde sa často objaví kadejaký nečakaný zádrheľ.“
Dano Veselský

Vôbec som sa Baji a Braňovi nečudovala, že sa im v Štiavnici páčilo už dávno. „Často sme sem chodievali za kamarátmi. Vlastne nás sem títo ľudia pritiahli,“ hovorí ona. „Obaja sme síce ostali po škole v Bratislave, ale od začiatku sme vedeli, že keď budeme mať deti, nechceme tam ostať. Chceli sme dom a rozhodnutie pre Štiavnicu prišlo tak akosi samo.“

Viac foto v galérii


Od začiatku hľadali dom na južnom svahu. K tomuto síce neviedla cesta, úžasný výhľad ich však chytil za srdce.

Od začiatku hľadali dom na južnom svahu. K tomuto síce neviedla cesta, úžasný výhľad ich však chytil za srdce
Dano Veselský


Od začiatku hľadali dom na južnom svahu. K tomuto síce neviedla cesta, úžasný výhľad ich však chytil za srdce.

Ten pravý

Dom sa však sám nenašiel. „Hľadali sme banícky domček na slnečnom svahu, v takom stave, aby sa v ňom dalo hneď bývať. A hľadali sme ho naozaj dlho.“ Keď ich nakoniec internet doviedol až sem, hneď vedeli, že toto je ten pravý. „Aj keď k domu vlastne nevedie žiadna cesta, čo môže byť pre mnohých negatívom, bolo tu všetko, čo sme si predstavovali.

Mohlo by vás zaujímať: Chalupu na kopaniciach si manželia prerobili a zariadili podľa svojich predstáv


Starý banícky domček „nafúkli“ tak, že zachovali jeho pôvodné proporcie. K zadnej stene pristavali novú kuchyňu, ktorá ho rozšírila smerom do svahu, k bočnej zasa komoru a odkladací priestor prístupný zvonka. „Miesta na odkladanie treba v dome naozaj veľa – na náradie, na drevo, ktorým tu kúrime, na bicykle, zaváraniny…“ hovorí domáca pani.

Dano Veselský

Domček bol zrekonštruovaný na chalupu a obývateľný, hoci nebol upravený podľa našich predstáv. Priamo v kuchyni bola napríklad sprcha, všade boli čudné socialistické dlaždice a bolo tu pomerne chladno,“ spomína si Baja. „Ale nejako nám to neprekážalo. Bol tu starý sporák, teta nám urobila čaj a namazala chlieb… hneď sme sa tu cítili dobre. To mal starší Kristián asi pol roka.“


„Banícke domy tu boli vždy farebné a podľa mňa im farby pristanú“, hovorí Baja.

„Banícke domy tu boli vždy farebné a podľa mňa im farby pristanú“, hovorí Baja.
Dano Veselský

Doma na chalupe

Najskôr sem chodili na víkendy, časom však zatúžili po zázemí. „Chceli sme niekam patriť, na niečom sa podieľať, rozvíjať to…“ Rozhodli sa teda presťahovať do Štiavnice natrvalo a chalupa prešla prvou rekonštrukciu na diaľku: sprchu v kuchyni zrušili a na mieste niekdajšej špajze urobili kúpeľňu. Odstránili pôvodné dlažby, dom odspodu zaizolovali a položili nové podlahy.

Viac foto v galérii


Kúri sa tu drevom. Novou pecou, umiestnenou na rozhraní obývačky, jedálne a kuchyne, vyhrejú celý dom. Vďaka nútenému obehu teplého vzduchu sa vykúria aj všetky podkrovné miestnosti.

Kúri sa tu drevom. Novou pecou, umiestnenou na rozhraní obývačky, jedálne a kuchyne, vyhrejú celý dom. Vďaka nútenému obehu teplého vzduchu sa vykúria aj všetky podkrovné miestnosti.
Dano Veselský

„Domček sa tým stal nielen obývateľným, ale aj príjemným,“ pokračuje Baja v príbehu. „Lenže to sme už mali dve deti, a veľmi rýchlo sme zistili, že nám začína byť malý. Obývačka, kuchyňa, spálňa – to bolo všetko. Vedeli sme, že tu chceme ostať, takže sme začali uvažovať, ako ho zväčšiť.


Väčšina zariadenia bola pôvodne hnedá alebo biela. Netradičné farby získal nábytok až pod Bajinými rukami.

Väčšina zariadenia bola pôvodne hnedá alebo biela. Netradičné farby získal nábytok až pod Bajinými rukami.
Dano Veselský

Našťastie máme kamarátku Ľubku Paučulovú, architektku, ktorá sa špecializuje na pamiatky a plánovaniu našej rekonštrukcie venovala skutočne veľa času. Takmer rok sme vymýšľali, ako rozumne urobiť zo starého domu väčší a praktický, kde získať priestor, ako sem dostať svetlo a všetko ostatné, čo sme chceli. Myslím, že bolo veľmi dobré, že sme sa touto fázou zaoberali tak dlho – všetko sa mohlo tak nejako uležať a dozrieť. Veľa sme premýšľali nad každým novým nápadom, kým vznikla táto podoba, s ktorou sme obaja spokojní.“ 

Viac foto v galérii


Na rozľahlú dennú miestnosť nadväzuje kuchyňa v pristavanej časti domu. Vďaka veľkému otvoru bez dverí a jednotnému štýlu vybavenia má človek pocit voľného, otvoreného priestoru, časť kuchyne pritom ostáva decentne skrytá „za rohom“.

Na rozľahlú dennú miestnosť nadväzuje kuchyňa v pristavanej časti domu. Vďaka veľkému otvoru bez dverí a jednotnému štýlu vybavenia má človek pocit voľného, otvoreného priestoru, časť kuchyne pritom ostáva decentne skrytá „za rohom“.
Dano Veselský

Ako sa „nafukuje“ dom

Začali úvahami o zobytnení podkrovia, ale keďže bol domček veľmi malý, pod pôvodným krovom sa využiteľný priestor nedal vytvoriť. V spolupráci a architektkou Ľubou Paučulovou nakoniec vymysleli, ako dom ohľaduplne „nafúknuť“ – pristavali k nemu jednak na dĺžku, jednak na šírku, čím ho vlastne zväčšili tak, že zachovali pôvodné proporcie.


Podkrovné detské kráľovstvo. Kristián a Emilka majú v podkroví pestrofarebný a skutočne kráľovský priestor na hranie, na učenie aj na spánok.

Podkrovné detské kráľovstvo. Kristián a Emilka majú v podkroví pestrofarebný a skutočne kráľovský priestor na hranie, na učenie aj na spánok.
Dano Veselský

„Predtým bola vedľa domu dreváreň, ktorá pokračovala sčasti aj za domom, a nadväzoval na ňu úzky dvorček zahĺbený do svahu,“ popisuje Braňo. „My sme prístavbou v podstate kopírovali tento pôdorys – v časti pristavanej za domom je nová kuchyňa, ktorá zabrala aj časť dvorčeka, a dom sa tak o niečo rozšíril, na dĺžku zas narástol o komoru pri kuchyni a odkladací priestor prístupný zvonka,“ vysvetľuje. Na zväčšenom dome potom postavili nový krov s obytným podkrovím.

Viac foto v galérii


Spálňa domácich je na jednom konci podkrovia, detská izba na opačnom. V tomto dome sa spí na takzvaných futónoch: „Mali sme ich už dávnejšie, zo zdravotných dôvodov, a tu pod šikmými stenami v podkroví sa nám ani nežiadalo zdvíhať matrace vyššie – na konštrukciu postele. Myslím, že je to takto príjemné, také priestrannejšie.“

Spálňa domácich je na jednom konci podkrovia, detská izba na opačnom. V tomto dome sa spí na takzvaných futónoch: „Mali sme ich už dávnejšie, zo zdravotných dôvodov, a tu pod šikmými stenami v podkroví sa nám ani nežiadalo zdvíhať matrace vyššie – na konštrukciu postele. Myslím, že je to takto príjemné, také priestrannejšie.“
Dano Veselský

„Neskôr sme na návšteve u kamarátov, ktorí žijú v pôvodnom baníckom dome, zistili, že rovnakým spôsobom sa tu pristavovalo aj kedysi,“ dodáva Baja.

Viac foto v galérii

„Aj v súčasnosti sa dá v starom dome veľmi dobre bývať. V podstate nám tu nič nechýba.“


Linku dali vyrobiť zo starého dreva – väčšina pochádza z pôvodného krovu. „Bolo ťažké nájsť stolára, ktorý by bol ochotný pracovať so starým drevom. Každý chce dnes robiť s novým materiálom, ktorý je presný, rovný a netreba sa mu nejako zvlášť prispôsobovať,“ konštatuje Braňo. „Nakoniec sme našli majstra z okolia a sme zaňho vďační.“

Linku dali vyrobiť zo starého dreva – väčšina pochádza z pôvodného krovu. „Bolo ťažké nájsť stolára, ktorý by bol ochotný pracovať so starým drevom. Každý chce dnes robiť s novým materiálom, ktorý je presný, rovný a netreba sa mu nejako zvlášť prispôsobovať,“ konštatuje Braňo. „Nakoniec sme našli majstra z okolia a sme zaňho vďační.“
Dano Veselský

Modernizácia dispozície

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Chalupa, ktorú Baja a Braňo kúpili, naozaj nebola veľká. Oproti vstupným dverám bola komora, ktorú hneď pri prvej rekonštrukcii zmenili na malú kúpeľňu. Dvere vľavo viedli z predsiene do dvoch za sebou radených, približne rovnako veľkých miestností  – kuchyne a obývačky, dverami vpravo sa vstupovalo do spálne, ktorá sa dnes využíva ako hosťovská izba.

Viac foto v galérii

Pri druhej prestavbe sa zmenila aj pôvodná dispozícia baníckeho domčeka. Niekdajšiu obývačku a kuchyňu spojili do jednej veľkej dennej miestnosti, novej obývačko-jedálne, ktorú široký otvor bez dverí spája s pristavanou kuchyňou. Na ich rozhraní stojí pec, ktorou sa vykuruje celý dom. Drevenými schodmi vedľa kuchyne sa vychádza do podkrovia, kde sa našlo miesto na priestrannú detskú izbu, spálňu, druhú kúpeľňu aj pracovný kút.


Dlhá úzka kuchyňa je v pristavanej časti za pôvodným domom, a keďže hneď za múrom je svah, nemohli tu byť okná. Denné svetlo sem však prichádza nielen cez dvere, ktoré vedú na severný dvorček, ale aj zhora, cez svetlík do podkrovnej detskej izby.

Dlhá úzka kuchyňa je v pristavanej časti za pôvodným domom, a keďže hneď za múrom je svah, nemohli tu byť okná. Denné svetlo sem však prichádza nielen cez dvere, ktoré vedú na severný dvorček, ale aj zhora, cez svetlík do podkrovnej detskej izby.
Dano Veselský

Vyskladaný interiér

Projekt prestavby zverili architektke, interiéry si však Baja s Braňom zariadili sami a treba povedať, že originálne a s mimoriadnym citom. Z ciest po východnej Európe si doviezli lásku ku klasickým kobercom a zopár drobností, využili nábytok, ktorý tu ostal po pôvodnej majiteľke, niečo dokúpili, niečo nechali vyrobiť na mieru… „Nejako sme to vyskladali,“ smeje sa Baja, ktorá väčšinu zariadenia upravila tak, aby spolu farebne aj štýlovo ladilo. „Je to moje hobby, ktoré dúfam prerastie aj do niečoho iného,“ prezrádza.


Východné inšpirácie. Z ciest si priniesli niektoré koberce a doplnky – aj farebné plechové misky, čo teraz zdobia stenu v jedálni.

Východné inšpirácie. Z ciest si priniesli niektoré koberce a doplnky – aj farebné plechové misky, čo teraz zdobia stenu v jedálni.
Dano Veselský

„Je veľmi ťažké nájsť materiály alebo zariadenie podľa mojich predstáv, niečo farebné alebo zaujímavé, čo by sa sem hodilo – je to vždy taký proces, kým sa niečo objaví, a určite ešte nemám pocit, že je ukončený.“

Farebné sny

Farbenie a úpravy nábytku sú Bajinou srdcovou záležitosťou. „Používam farby Chalk Paint (kriedové farby od Annie Sloan). Majú krásnu paletu odtieňov, ktoré sa dajú výborne kombinovať. Celkom ľahko sa s nimi pracuje, dajú sa s nimi robiť rôzne zaujímavé experimenty a fungujú na všetko – na drevo, plast, kov, textil …“

Čítajte tiež: Zlaté ženské ruky premenili sivú opachu na rozprávkový domov

Viac foto v galérii

Zatiaľ si rôzne úpravy skúšala len na vybavení ich domu, ale rada by svoje aktivity rozšírila: „Momentálne hľadáme s kamarátkou-výtvarníčkou priestor, kde by sme mohli organizovať dielne farbenia a úprav nábytku, prípadne aj čalúnenia, recyklačné dielne – aby si bežný človek mohol sám vymyslieť svoj interiér a upraviť si ho. Je na to potrebný istý cit, ale myslím, že sa s tým dá ľuďom pomôcť a nasmerovať ich,“ prezrádza svoje plány. 


Čo kus, to nápad. V priestore pri schodisku, medzi spálňou a detskou izbou, má Baja pracovňu. Doska jej pracovného stola bola kedysi dverami latríny.

Čo kus, to nápad. V priestore pri schodisku, medzi spálňou a detskou izbou, má Baja pracovňu. Doska jej pracovného stola bola kedysi dverami latríny.
Dano Veselský

Život na stavbe

Prestavba trvala vyše roka, pričom rodina svoj dom ani na chvíľu neopustila. „Do istého bodu akoby si pôvodný dom žil vlastným životom a stavalo sa len okolo nás. Ale nakoniec prišiel čas na prebúranie otvoru medzi pôvodnou a novou kuchyňou, čo bola celkom zvláštna situácia – keď sme sa ráno prišli do kuchyne naraňajkovať, stál tam robotník a fajčil. Odrazu to bola stavba, už to nebola naša kuchyňa.

Viac foto v galérii

V tom čase sme aj s dvoma malými deťmi mali k dispozícii len spálňu, dnešnú hosťovskú izbu, ktorá ako jediná z domu ostala v podstate nedotknutá,“ spomínajú manželia. V lete zvládli hrubú stavbu, v zime zateplili podkrovie a robili úpravy v interiéri, a do konca nasledujúceho leta dom dokončili. „Z prvotného nadšenia sme sa dostali aj do kríz a koniec bol naozaj vyčerpávajúci,“ priznáva Baja.


Za kuchyňou ostal zvyšok zadného dvorčeka aj so starou studňou. „V lete, keď sú horúčavy, je tu príjemný chládok – máme tu taký letný azyl.“

Za kuchyňou ostal zvyšok zadného dvorčeka aj so starou studňou. „V lete, keď sú horúčavy, je tu príjemný chládok – máme tu taký letný azyl.“
Dano Veselský

„Boli sme zo všetkého unavení a chceli sme dom hlavne dokončiť. Zo začiatku sme sa hrali s každým detailom a ku koncu už sme robili kompromisy, len aby bolo všetko čo najskôr hotové.“ S odstupom času sú však spokojní, hoci pri starom dome je stále potrebné niečo upravovať alebo opravovať.

Kristián má už desať rokov. Je to chlapec-lovec a rybár. Väčšinu času trávi vonku, lozí po stromoch a pri najbližšom tajchu je za päť minút. Štiavnica bola pre všetkých dobrým rozhodnutím.

Viac foto v galérii


Baja a Braňo

Baja a Braňo
Dano Veselský

Baja a Braňo spoločne s ďalšími rodičmi založili v Banskej Štiavnici Súkromnú základnú školu Bakomi. (Všetci rodičia, ktorí sa chcú prísť pozrieť, sú tu kedykoľvek vítaní.) www.bakomi.sk,  www.tradicnydom.sk

Mohlo by vás zaujímať: 22 najkrajších chalúp z celej Európy

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy rekonštrukcia chaty
Zdieľať článok

Diskusia