Atypický trnavský byt s nádychom exotiky

30. 07. 2015
Zdieľať

V modernom interiéri trnavského bytu sa príjemne prelínajú rôzne štýly, prírodné materiály a zemité farby s exotickými artefaktmi.


Utajený šatník. Dušan a Lea boli stotožnení s tým, že spálňa slúži len na spanie. Časť spálne obetovali šatníku, ktorý  bol pre dvojicu dôležitým odkladacím priestorom. Dizajnér ho nenápadne skryl za bielou štruktúrovanou stenou.

Utajený šatník. Dušan a Lea boli stotožnení s tým, že spálňa slúži len na spanie. Časť spálne obetovali šatníku, ktorý bol pre dvojicu dôležitým odkladacím priestorom. Dizajnér ho nenápadne skryl za bielou štruktúrovanou stenou.
Dano Veselský

Nemalo to byť ich prvé bývanie a netúžili po dome. Mali radi atmosféru centra Trnavy a takmer dovolenkové čaro večerných ulíc s vysvietenými kostolmi. Lokalita bola teda jasná, vybrať ten správny byt však nebolo jednoduché. Našťastie sa však už v tejto fáze Dušan a Lea obrátili na dizajnéra, ktorému hodlali zveriť úpravy interiéru, a ten odhalil skryté, pre laika nečitateľné benefity ich dnešného bývania. „Problémom bola jednak nevhodná dispozícia s množstvom šikmých stien, čo mnohých záujemcov predtým odradilo, a jednak to, že developer ponúkal byt bez schodiska. Bol tu len malý otvor s rebríkom do podkrovia,“ spomína Michal Staško na prvý dojem z priestoru. „Byt mal však aj silné stránky – napríklad dve terasy a lodžiu. Dnes je pôsobivý aj vďaka tomu, že je atypický, čo však pri prvej návšteve v novostavbe určite zrejmé nebolo,“ dodáva.


Kúpeľňa získala pri rekonštrukcii viac priestoru a vlastné okno. Denné svetlo, ktoré sa z nej cez sklenené dvere dostáva do chodby, pôsobí v inak tmavom priestore veľmi príjemne. „Netreba mať z toho obavy,“ uisťuje dizajnér. „Cez mliečne sklo vidno len siluetu, aj keď sa v kúpeľni svieti.“

Kúpeľňa získala pri rekonštrukcii viac priestoru a vlastné okno. Denné svetlo, ktoré sa z nej cez sklenené dvere dostáva do chodby, pôsobí v inak tmavom priestore veľmi príjemne. „Netreba mať z toho obavy,“ uisťuje dizajnér. „Cez mliečne sklo vidno len siluetu, aj keď sa v kúpeľni svieti.“
Dano Veselský

Spájanie rozdeleného

Prvým krokom k premene bolo odstránenie priečky, vďaka čomu vznikol priestor otvorený naprieč celou budovou, od severu na juh. „Aj keď majitelia chvíľu váhali, či obetovať jednu izbu, nakoniec ich presvedčil príklad francúzskych bytov, a tiež predstava otvoreného priestoru, ktorého sila je práve v komunikácii svetla a výhľadu z oboch strán,“ hovorí dizajnér. Ďalšou kapitolou rekonštrukcie bolo schodisko, ktoré vedie do podkrovia, kde je dcérina izba s terasou. Dnes patrí k najpôsobivejším prvkom bytu, rodilo sa však neľahko. „Asi štvrť roka sme strávili jeho plánovaním, technickým riešením, statickými posudkami, rezaním otvoru a vystužovaním stropu,“ upozorňuje Michal Staško. Náročnú rekonštrukciu nakoniec zdržalo aj zväčšovanie kúpeľne, ktoré spočiatku vyzeralo ako jednoduchý, logický a prospešný zásah: „V projekte totiž neboli zakreslené všetky rozvody, ktoré sa po odstránení priečky odrazu ocitli v strede miestnosti a bolo potrebné ich preložiť,“ vysvetľuje dizajnér.


Za atypickou knižnicou je rafinovane ukrytá pracovňa, cez ktorú sa prechádza na terasu. „Chcel som, aby pri vstupe do bytu zaujala skôr náprotivná strana s kuchyňou a jedálňou než pracovňa. Svetlo z terasy však bolo v dlhej chodbe dôležité,“ vysvetľuje Michal Staško. „Preto som oddelil pracovňu touto stenou-nestenou: človek vníma svetlo, ale knižnica ho upúta natoľko, že nevníma pracovňu za ňou.“

Poloha kuchyne bola v dispozícii bytu od začiatku jasne daná. Na jej riešení sa výrazne podieľala architektka z trnavského Domossu: „Bolo dobré, že sa tejto časti ujal odborník na kuchyne,“ konštatuje Michal Staško.
Dano Veselský


Za atypickou knižnicou je rafinovane ukrytá pracovňa, cez ktorú sa prechádza na terasu. „Chcel som, aby pri vstupe do bytu zaujala skôr náprotivná strana s kuchyňou a jedálňou než pracovňa. Svetlo z terasy však bolo v dlhej chodbe dôležité,“ vysvetľuje Michal Staško. „Preto som oddelil pracovňu touto stenou-nestenou: človek vníma svetlo, ale knižnica ho upúta natoľko, že nevníma pracovňu za ňou.“

Poloha kuchyne bola v dispozícii bytu od začiatku jasne daná. Na jej riešení sa výrazne podieľala architektka z trnavského Domossu: „Bolo dobré, že sa tejto časti ujal odborník na kuchyne,“ konštatuje Michal Staško.

Príjemná kombinácia masívneho, jemne rustikálneho dubového dreva a elegantných hladkých čiernych plôch zapadla do celkovej koncepcie „moderne exotického“ interiéru.


Dlhá chodba, ktorú z jednej strany lemujú zrkadlové dvere šatníka a z druhej dvere do kúpeľne a hosťovskej izby, vás privedie priamo do stredu otvoreného denného priestoru, medzi obývačku a jedáleň.

Dlhá chodba, ktorú z jednej strany lemujú zrkadlové dvere šatníka a z druhej dvere do kúpeľne a hosťovskej izby, vás privedie priamo do stredu otvoreného denného priestoru, medzi obývačku a jedáleň.
Dano Veselský

Nasvietená tapeta je efektný detail, ktorý neznamená dramatický zásah do rozpočtu.

Skrinky v Afrike

Dobrý interiér by mal byť obrazom svojich majiteľov. Keďže Dušan a Lea sú duchom mladí, rozhľadení a scestovaní ľudia, Michalovi Staškovi bol leitmotív ich bytu okamžite jasný: „Dušan je cestovateľ. Miluje hlavne Afriku, odkiaľ si vždy prinesie nejaký suvenír. Tie v byte, samozrejme, nemohli chýbať. Všetko, čo tu je, je autentické – zvieracie kože, masky aj zbrane v galérii, rôzne fúkače, oštepy… Výnimkou sú len koberce na stenách, ktoré vytvorili podklad pre tieto originálne zbierky,“ hovorí dizajnér, ktorý aj z predchádzajúceho bytu domáceho páru rýchlo pochopil, aký štýl im bude najbližší. Dušan a Lea túžili mať v byte veľa dreva a prírodných farieb, podmienkou tiež bolo začleniť do interiéru niekoľko kúskov ich pôvodného nábytku – koloniálne drevené skrinky s kovovými nožičkami. „Zo začiatku som z toho mal obavy, ale potom som to zobral ako zaujímavú tému. Nakoniec sa ukázalo, že jasne dané skrinky boli vlastne dobrým ťahom – do chodby hľadáme už pol roka jeden kus nábytku a nevieme vybrať nič vhodné,“ smeje sa dizajnér a domáca pani dodáva: „Veľmi rýchlo sme si tu zvykli, čo je možno aj tým, že tu máme náš nábytok zo starého bytu. Od začiatku nemám pocit, že som v novom byte. Tak dobre sa nám tu býva, že sa nám ani nechce chodiť von,“ prezrádza s úsmevom.


Eamesovci, Le Corbusier a zebra. Africké suveníry, skrinky zo starého bytu a niekoľko kúskov nadčasového dizajnu prvej polovice minulého storočia. „Som rád, že sa majiteľom táto dizajnérska klasika páčila.“

Eamesovci, Le Corbusier a zebra. Africké suveníry, skrinky zo starého bytu a niekoľko kúskov nadčasového dizajnu prvej polovice minulého storočia. „Som rád, že sa majiteľom táto dizajnérska klasika páčila.“
Dano Veselský

Kreslo od manželov Eamesovcov je zároveň komfortným miestom na čítanie i počúvanie hudby a v prípade potreby aj ďalším kúskom sedacieho nábytku.

Tip: Všetok nábytok a bytové doplnky na jednom mieste

Marocká lampa sa z predchádzajúceho bývania sťahovala spolu s rodinou.

„Rekonštrukcia bola náročná a je skvelé, že sa majitelia držali zvolenej témy až do konca,“ uzatvára dizajnér. „Najmä keď práce trvajú dlho, býva to vyčerpávajúce a ľudia majú niekedy tendenciu začať veci meniť a ísť jednoduchšou cestou. Tu sa to našťastie nestalo. Dušan a Lea so mnou konzultovali všetko do posledného kusa nábytku, čo bolo síce časovo náročné, ale zároveň je to jediná zaručená cesta k dobrému výsledku.“


Farba kože. Jednou z najnáročnejších úloh bolo vybaviť obývačku dostatkom sedacieho nábytku tak, aby nepôsobila zapratane. „Chcel som, aby mal každý kus inú farbu kože, vďaka čomu nebude sedací nábytok vyzerať ako jedna veľká masa. Zároveň bolo dôležité, aby bol priestranný a pohodlný a aby jeho povrch nebol chúlostivý,“ vypočítava dizajnér požiadavky, ktoré urobili z hľadania sedačky beh na dlhú trať.

Farba kože. Jednou z najnáročnejších úloh bolo vybaviť obývačku dostatkom sedacieho nábytku tak, aby nepôsobila zapratane. „Chcel som, aby mal každý kus inú farbu kože, vďaka čomu nebude sedací nábytok vyzerať ako jedna veľká masa. Zároveň bolo dôležité, aby bol priestranný a pohodlný a aby jeho povrch nebol chúlostivý,“ vypočítava dizajnér požiadavky, ktoré urobili z hľadania sedačky beh na dlhú trať.
Dano Veselský

Rozhodol to pes. Pes bol kľúčovým argumentom za to, aby majitelia upustili od masívnej drevenej podlahy a dali prednosť laminátu. „Vzhľadom na odolnosť je to pri psovi a častých návštevách určite praktickejšia voľba,“ vysvetľuje Michal Staško. „Nakoniec sme našli podlahu, ktorá drevo imituje naozaj na nerozoznanie, a dali sme pod ňu špeciálnu izoláciu proti hluku.


Zmeny vdispozícii. Dnešný otvorený denný priestor bol predtým rozdelený priečkou na dve miestnosti – byt tak mal „o izbu viac“, stále však len jednu kúpeľňu. Šikmé steny, ktoré mnohých záujemcov odradili, človek vďaka tejto zmene a väčšiemu priestoru ani nevníma. Do dennej miestnosti pribudlo priame schodisko, ktoré vedie do podkrovia – tu sa nachádza dcérina spálňa s priľahlou terasou. Kúpeľňu zväčšili na úkor hosťovskej izby, vďaka čomu získala viac priestoru aj vlastné okno. Zo spálne ukrojili praktický šatník.

Zmeny v dispozícii. Dnešný otvorený denný priestor bol predtým rozdelený priečkou na dve miestnosti – byt tak mal „o izbu viac“, stále však len jednu kúpeľňu. Šikmé steny, ktoré mnohých záujemcov odradili, človek vďaka tejto zmene a väčšiemu priestoru ani nevníma. Do dennej miestnosti pribudlo priame schodisko, ktoré vedie do podkrovia – tu sa nachádza dcérina spálňa s priľahlou terasou. Kúpeľňu zväčšili na úkor hosťovskej izby, vďaka čomu získala viac priestoru aj vlastné okno. Zo spálne ukrojili praktický šatník.
Michal Staško


Zmeny vdispozícii. Dnešný otvorený denný priestor bol predtým rozdelený priečkou na dve miestnosti – byt tak mal „o izbu viac“, stále však len jednu kúpeľňu. Šikmé steny, ktoré mnohých záujemcov odradili, človek vďaka tejto zmene a väčšiemu priestoru ani nevníma. Do dennej miestnosti pribudlo priame schodisko, ktoré vedie do podkrovia – tu sa nachádza dcérina spálňa s priľahlou terasou. Kúpeľňu zväčšili na úkor hosťovskej izby, vďaka čomu získala viac priestoru aj vlastné okno. Zo spálne ukrojili praktický šatník.

V KOCKE

Schodisko: Techkov
Kuchyňa: Sykora, DOMOSS
Drevený obklad steny za televízorom: www.mafi.com
Skrine: Hilkovič
Sedačka: www.chateau-dax.sk
Posteľ: Saffron
Svietidlá: Azzardo.sk
Žalúzie: MIBA
Koberce: BAKERO

Dizajnér Michal Staško
autor rekonštrukcie a interiéru
www.stasko.sk

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ časopis Môj dom 6/2015, JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Návšteva
Tagy: exotika rekonštrukcia bytu Trnava
Zdieľať článok

Diskusia